Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: GoPro Hero8 Black

Et enda bedre GoPro

Mens selve bildekvaliteten allerede var tynet på forgjengeren, har Hero8 Black noen viktige oppgraderinger i ermet.

Skrevet av / 14.12.19 - 11:00
GoPro Hero8 Black
Geir Gråbein Nordby

Et actionkamera er mer enn et leketøy for ekstremsportsutøvere. Selvsagt er det det også, men også fotointeresserte bør ha minst ett actionkamera i verktøykassen. Det kan festes hvor som helst, også steder hvor vanlige kameraer kan glemme å få plass. Og på grunn av den vide vinkelen og kompakte bildesensoren, så har et actionkamera nesten uendelig skarphetsdybde, som gjør at du ikke trenger autofokus for å få objektet du sikter på skarpt. Noe som igjen betyr at du kan feste kameraet et sted og slippe å overvåke det hele tiden, for å forsikre deg om at objektet som skal følges ikke kommer inn og ut av fokus til stadighet. Av samme grunn er actionkameraer uegnet til bokeh-effekter, så det gjelder å vite hva du filmer med.

Vi elsket GoPro Hero6 Black, og Hero7 Black var enda litt bedre. Det nye Hero8 Black har ytterligere noen triks i ermet. Det første vi legger merke til utseendemessig er universalfestet som er foldet inn i bunnen av kameraet. Det betyr at man ikke lenger trenger å montere kameraet i et ekstra hus for å bruke det med ulike typer fester. Du bare vipper ut festene i bunnen, og alt er klart for montering. Kameraet er også helt vanntett ned til 10 meters dyp, uten bruk av sportshus. Som forgjengeren.

Universalfestet er nå foldet innunder kameraet, slik at GoPro Hero8 ikke behøver noe ekstra hus for å brukes med fester og stativer. Foto: GoPro

Mods

Mikro HDMI-utgangen er borte, men ikke glemt. Det vil si, du kan bruke USB-C-kontakten for å koble ulike typer tilleggsutstyr (Mods) til kameraet. For eksempel mikrofon, kameralys eller ekstern selfie-skjerm. Media Mod gir både mikrofon av bedre kvalitet, og dessuten mikro HDMI-utgang.

Bort med 720p-oppløsning

Enkelte ting man tidligere bare kunne gjøre i 720p-oppløsning, som direktesendt video, kan man nå gjøre i 1080p. Dermed har man nå like greit fullstendig droppet muligheten for lavere oppløsning enn dette.

Appen er forbedret til Hero8 Black, blant annet gir WarpTime 2.0 mye jevnere bevegelser i fortfilm. Foto: GoPro

Videostabilisering

Den fantastiske digitale videostabiliseringen har blitt enda litt bedre, med HyperSmooth 2.0. TimeWarp 2.0 gir også langt jevnere bildebevegelser i hurtigfilm, og nå er det enkelt å merke steder i hurtigfilmen hvor du vil sakke ned. Meget hendig for eksempel hvis du vil vise en sykkeltur langs en skogssti i hurtigfilm, men vil sakke ned hastigheten på opptaket når du passerer en vakker foss. Sånne ting.

Lineært synsfelt i Ultra HD

Hero6 Black var det første kameraet som kunne filme i 4K-oppløsning i 50 bilderammer i sekundet. Hero7 Black var på sin side det første som kunne gi digital videostabilisering i denne oppløsningen. Men ønsket du ikke den ekstreme vidvinkelforvrengningen i opptakene dine, så måtte du ned til 2,7K for å få et lineært synsfelt. Med 8-er’n kan du få dette også i 4K, bare litt beskåret.

Berøringsskjermen er intuitiv og god. Foto: GoPro

Brukervennlig

Formen er som før, vekten er økt med bare 10 gram, og menysystemet på mobilappen er mer intuitivt for kameravante. Man har fjernet muligheten for å skru av ProTune, som gir manuelle innstillingsmuligheter. I stedet kan du sette hver enkelt funksjon til auto eller manuell, som lukkerhastighet, hvitbalanse og ISO. Setter du til High Bitrate får du dessuten en videostrøm på 100 Mb/s, som gir færre artefakter når du skal redigere video etterpå (det uredigerte opptaket skal det derimot godt gjøres å se forskjell på).

Begrenset batteri

Batterikapasiteten er som før: rundt tre kvarter med filming i 4K 50/60 fps, mens 1080/50p gir rundt 80-90 minutter. Reservebatterier, som er samme som i Hero5 Black og fremover, er på sin side rimelige, og med USB-C kan du koble til en nødlader og filme i mange timer (avhengig av kapasiteten på SD-kortet).

Tilbehørskongen

Tiden da GoPro hadde mange konkurrenter er over, og det skyldes først og fremst tilbehøret. Uansett hva slags behov du har, og hvor du skal feste kameraet, så finnes det GoPro-tilbehør som gjør det mulig. Brystfeste, håndfeste, hjelmfeste, selfiestang eller til og med GoPro-hundesele, listen fortsetter. Tredjeparter lager også fester, og når vi så tar med Mods-mulighetene så er det nok ingen som kommer til å slå GoPro. De fleste har gitt opp, det er GoPro som står igjen som den eneste seriøse actionkamera-produsenten.

Når man til og med får hundefeste til GoPro, er det ikke så rart at andre actionkamera-produsenter har kastet inn håndkledet. Foto: GoPro

Enda mer stabil video

Hero7 Black var det første GoPro-kameraet med digital videostabilisering i 4K/50-60p. Og med så høy kvalitet at den kunne sammenlignes med optiske alternativer. Hero8 Black tar det hele et hakk lenger. Bevegelser bortover en humpete vei blir enda litt jevnere. Men bare litt, for Hero7 Black holder langt på vei følge. Filmer du derimot med TimeWarp 2.0-funksjonen – altså fortfilm – drar det nyeste kameraet ifra. Du kan sykle bortover en så steinete vei som helst, det vil fortsatt se ut som om du svever så vidt over bakken. Som Marty McFlys «Hover Board» i Tilbake til fremtiden 2.

Vit at digital videostabilisering beskjærer bildet med 10 prosent, fordi stabiliseringen skjer ved at bildeprosessoren i kameraet flytter hele bildet motsatt med ristingen. Da trenger man overflødige piksler å jobbe med.

Samme bildekvalitet i bunn

Med Hero7 Black og Hero8 Black satt til samme bildeoppløsning er den største endringen vi ser at 8-er’n har litt varmere bilder. Hudtoner er noe mer oransje, fargene er mer mettet. Om det er mer naturlig er vi ikke så sikre på, men det ser subjektivt bedre ut. Men detaljnivået, skarpheten og kontrasten ser veldig lik ut.

Dette er i GoPro fargemodus. Man kan også velge Flat, som skal være helt lineære farger. Men fortsatt er fargene noe varmere i Hero8.

Dette gjelder både i 4K 50p med vidvinkel, og 2,7K 50p med lineær synsvinkel. Hero8 Black kan som nevnt gi lineær synsvinkel i 4K, men da får vi ikke sammenlignet mot Hero7.

Akkurat som en mobiltelefon merker Hero8 automatisk når du holder kameraet i portrettmodus. Foto: GoPro

Høyeste videokvalitet

Setter man Hero8 Black til høyeste kvalitet, så får du da også enda skarpere bilder. Øker vi videokvaliteten til 100 Mb/s, skjer det tilsynelatende ikke så mye; må man glane ganske hardt på skjermen for å se det økte detaljnivået. Det er likevel ingen bagatell, for dersom du skal redigere i ettertid, så kan du dra hardere i kurvene og manipulere bildet mer dersom det har flere detaljer og mindre artefakter i utgangspunktet. Dette er med andre ord en funksjon for spesielt interesserte, hvorpå nybegynnere kan styre unna og heller spare datakraft og tid.

Fra mørkt til lyst

I scener hvor vi går fra mørkt til lyst, justerer kameraet seg lynraskt. Det gjør også Hero7, det er i praksis ingen forskjell her. Straks vi førte kameraet mot et vindu i dagslys, så dimmet blenderen seg akkurat på riktig tidspunkt. Da vi rettet kameraet tilbake inn mot rommet, var blenderen åpnet, og lyset fra rommet slapp inn. Lynraskt! Men altså ingen forbedring mot forgjengeren.

Ulike Mods blir tilgjengelig, blant annet Media Mod som gir bedre mikrofon, og Light Mod som gir profesjonelt lys. Foto: GoPro

Lydkvalitet

Et lite ord til slutt om lydkvaliteten. Den er helt ok. Forgjengerens lydkvalitet var faktisk bedre, med mer fylde i mellomtoneområdet. Det er slettes ingen krise med Hero8 Black, men det er heller ikke imponerende. Er du seriøs angående lydkvalitet bør du derfor vurdere å investere i Media Mod, når denne kommer.

Konklusjon

Hero7 Black var allerede helt rått. Hero8 Black er veldig likt hva bildekvalitet angår. Det har et par flere funksjoner, som lineær bildevinkel i 4K, og med enda litt jevnere videostabilisering. Men forgjengeren var også så bra på dette. Har du ikke et actionkamera og skal ha et, så kjøp for all del Hero8 Black. Har du derimot allerede Hero7 Black og vurderer å oppgradere, er det ikke nødvendig.

Det 8 Black har, er TimeWarp 2.0, som nok er hovedgrunnen til at vi ville vurdert det. Skal du lage hurtigfilm-sekvenser, så er Hero8 Black såpass mye bedre enn forgjengeren til dette, at 7-er’n nesten ser litt amatørmessig ut i forhold.

Så er det jo kult med Mods, vi er veldig spent på utvalget der etter hvert.

Karakter
GoPro Hero8 Black
Premium

Lyd & Bilde mener

Endelig lineært perspektiv i 4K 50/60p. Fortfilm går jevnere enn tidligere, med TimeWarp 2.0. Endelig kan man montere fester uten ekstra hus! Begrenset batterikapasitet (men er powerbank-kompatibel).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Lyd & Bilde
Scroll to Top