test: GoPro Hero7 Black

GoPro Hero7 Black
GoPro Hero7 Black

Actionkameraet du må ha

GoPros nye toppmodell har få, men viktige oppgraderinger.

Pluss
Det beste actionkameraet har blitt enda bedre. Nå med superstabil video i 4K 50/60p, og lynrask respons mellom mørke og lyse omgivelser.
Minus
Batteritiden klarer ennå ikke å imponere oss.

Enten du er friluftsperson, en ihuga ekstremsportsutøver, eller rett og slett foto- og videoentusiast, så gjør du lurt i å ha et kompakt actionkamera i sekken. Kameraet kan festes overalt, og det kommer til i trange kriker og kroker som større kameraer bare kan glemme. Skal du dessuten filme i omgivelser med raske vendinger og lite forutsigbarhet, så håndterer actionkameraene dette i større grad, så man slipper flikking og geléeffekter som følge av en treg rullende lukker.

Vi elsket GoPro Hero6 Black. Tenk et videokamera i lommeformat, med mulighet for åtte ganger saktefilm (240 fps) i Full HD-kvalitet. Da kan du virkelig studere detaljene i livets bråkjappe vendinger!

Den viktigste funksjonen var likevel at man endelig kunne filme i 4K Ultra HD-kvalitet i 50 og 60 bilderammer i sekundet. Bildekvaliteten på Hero6 Black var bedre enn på forgjengeren, spesielt med tanke på kontrast og skygger. Ankepunktet mot var batteritiden, og prisen på 5.400 kroner ved lansering var drøyt.

Det nye flaggskipet Hero7 Black har samme valg for videokvalitet, og er som forgjengeren vanntett ned til 5 meter uten undervannshus. Forskjellen ligger i forbedret bildestabilisering helt opp til 4K/60p og dessuten mulighet for direktestrømming til YouTube. Og en lavere lanseringspris.

Brukervennlig

Formen og vekten er som før, og selv om menysystemet på berøringsskjermen er oppusset, vil GoPro-brukere kjenne seg igjen. Sveip ovenfra og ned for systeminnstillinger, fra høyre mot venstre for velge mellom video, foto, tidsintervall og seriebilder. Trykk lett på skjermen for å velge oppløsning, perspektiv, Low Light og bildestabilisering. Her kan du også aktivisere ProTune, som gir en rekke manuelle kamerainnstillinger.

Begrenset batteri

Batterikapasiteten er dessverre den samme som i Hero6: rundt tre kvarter med filming i 4K 50/60 fps, mens 1080/50p gir rundt 80-90 minutter. Det er ikke all verden, da er det fint at reservebatteri bare koster 250 kroner, så man kan fylle opp lommene med friske batterier. Og at kameraet funker med ekstern strøm, via USB-C.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Tilbehørskongen

Det var en tid da “alle” lagde actionkameraer. Men GoPro har utkonkurrert alle sammen. Ikke nødvendigvis fordi GoPro alltid var så mye bedre – vi har opp igjennom tiden testet flere konkurrenter med bedre videokvalitet. Det er tilbehøret ingen har klart å konkurrere med. Uansett hva slags behov du har, og hvor du skal feste kameraet, så finnes det GoPro-tilbehør som gjør det mulig. Brystfeste, håndfeste, hjelmfeste, selfiestang eller til og med GoPro-hundesele, listen fortsetter.

Superstabil video

Hero6 Black hadde, med unntak av kanskje Sony FDR-X3000R, den beste videokvaliteten blant actionkameraer. Men med kun digital bildestabilisering hvor Sonys er optisk, var den biten ikke helt på høyde.

Hero7 Black er det første GoPro-kameraet med videostabilisering i 4K/50-60p. Og videostabiliseringen har nå blitt så bra, at den fint kan sammenlignes med optiske alternativer. Nedover en humpete vei blir videostrømmen så jevn, at man nesten skulle tro at kameraet satt på en gimbal – eller slingrebøyle, om du foretrekker norsk. Litt linjeflimmer på skarpe objekter kan dukke opp, men det er lite og ikke noe man tenker over. Den eneste merkbare ulempen er at bildet blir 10 prosent beskåret, så man får ikke helt piksel-for-piksel 4K-oppløsning. Men det er nært nok.

GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 2,7K 50 fps med elektronisk bildestabilisering. Video: Geir Gråbein Nordby

 

Setter vi ned oppløsningen til 1440/50p kan Hero7 Black direkte sammenlignes med forgjengeren, da tilbyr begge kameraene stabilisering. Hero6 Black stabiliserer en del, men slettes ikke like mye som det nye flaggskipet. GoPro kaller den nye teknologien Hypersmooth, og det skjønner vi. Det er virkelig hyperjevnt! Det er bare profesjonelle videoprodusenter som vil føle behov for en ekstern gimbal. Heller ikke i etterbehandling i Adobe Premiere Pro klarte vi å få til like god stabilisering.

GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 4K 50 fps. Her har vi forsøkt å stabilisere Hero6 Black i etterbehandling, med Warp Stabilizer i Adobe Premiere Pro CC. Video: Geir Gråbein Nordby

 

Fra mørkt til lyst

En annen forbedring er at kameraet lynraskt justerer fra mørke til lyse omgivelser. Her var forgjengeren allerede meget god, men Hero7 Black er virkelig uovertruffen. Straks vi førte kameraet mot et vindu i dagslys, så dimmet blenderen seg akkurat på riktig tidspunkt. Da vi rettet kameraet tilbake inn mot rommet, var blenderen åpnet, og lyset fra rommet slapp inn. Lynraskt!

GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 4K 50 fps. Veksling mellom mørke og lyse omgivelser. Video: Geir Gråbein Nordby

 

Kameraet har, som sin forgjenger, en Low Light-funksjon som automatisk setter ned bildetakten i mørke omgivelser, for å redusere støy. Dette kan komme godt med, men kan bli noe ustabilt om du skal filme en scene med raske vekslinger mellom mye og lite lys. Da bør funksjonen skrus av.

Ellers lik videokvalitet

Videokvaliteten ellers er helt lik forgjengeren. Det betyr også at både stillbilder, Burst- og Time Lapse-fotografering er identisk med forgjengeren. Som er meget bra.

Lineært perspektiv

Til slutt skal det nevnes en kul funksjon, som har eksistert siden Hero5 Black, men som man gjerne glemmer å ta med. Nemlig at man kan sette perspektivet (POV) til lineært. Actionkameraer har nemlig en ganske ekstrem vidvinkel for å få med seg omgivelsene, som gir nesten fiskeøyeperspektiv. Setter man til Linear, så korrigeres horisont og vertikale linjer, og gir et helt vanlig perspektiv på utsnittet. Kult!

Konklusjon

Med Hero7 Black har GoPro tatt et allerede meget godt actionkamera og gitt det få, men viktige forbedringer. Som elektronisk bildestabilisering helt opp til 4K/50-60p, og selve stabiliseringen er mye jevnere enn før. Den kan nå sammenlignes med optiske alternativer, som om kameraet skulle vært montert på en gimbal. Kameraet justerer seg dessuten raskere enn noensinne fra mørke til lyse omgivelser.

Ellers er videokvaliteten meget god som alltid, og vi vil derfor på det varmeste anbefale Hero7 Black. Du kan gå for rimeligere modeller, men da går du også glipp av mye.

GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 4K 50 fps. Hero6 har ikke bildestabilisering i 50 fps, så den er uten. Hero7 Black er derimot med. Video: Geir Gråbein Nordby

 

GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 2,7K 50 fps. Begge kameraene er filmet i portrettmodus. Video: Geir Gråbein Nordby

 

GoPro Hero7 Black, tidsintervall. Time Lapse er gjort med 30X hastighet i kameraet, deretter økt med ytterligere 10X i Adobe Premiere Pro CC. Syv timer presenteres dermed i en 90 sekunders video. Video: Geir Gråbein Nordby

 

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture7 picture8 picture9
<
>
Til å teste bildestabiliseringen har vi festet Hero6 Black og Hero7 Black på en sportsbarnevogn med små jul, som vi triller raskt på en grusvei. Foto: Geir Gråbein Nordby
Enten du er friluftsperson, en ihuga ekstremsportsutøver, eller rett og slett foto- og videoentusiast, så gjør du lurt i å ha et kompakt actionkamera i sekken. Kameraet kan festes overalt, og det kommer til i trange kriker og kroker som større kameraer bare kan glemme. Skal du dessuten filme i omgivelser med raske vendinger og lite forutsigbarhet, så håndterer actionkameraene dette i større grad, så man slipper flikking og geléeffekter som følge av en treg rullende lukker. Vi elsket GoPro Hero6 Black. Tenk et videokamera i lommeformat, med mulighet for åtte ganger saktefilm (240 fps) i Full HD-kvalitet. Da kan du virkelig studere detaljene i livets bråkjappe vendinger! Den viktigste funksjonen var likevel at man endelig kunne filme i 4K Ultra HD-kvalitet i 50 og 60 bilderammer i sekundet. Bildekvaliteten på Hero6 Black var bedre enn på forgjengeren, spesielt med tanke på kontrast og skygger. Ankepunktet mot var batteritiden, og prisen på 5.400 kroner ved lansering var drøyt. Det nye flaggskipet Hero7 Black har samme valg for videokvalitet, og er som forgjengeren vanntett ned til 5 meter uten undervannshus. Forskjellen ligger i forbedret bildestabilisering helt opp til 4K/60p og dessuten mulighet for direktestrømming til YouTube. Og en lavere lanseringspris.

Brukervennlig

Formen og vekten er som før, og selv om menysystemet på berøringsskjermen er oppusset, vil GoPro-brukere kjenne seg igjen. Sveip ovenfra og ned for systeminnstillinger, fra høyre mot venstre for velge mellom video, foto, tidsintervall og seriebilder. Trykk lett på skjermen for å velge oppløsning, perspektiv, Low Light og bildestabilisering. Her kan du også aktivisere ProTune, som gir en rekke manuelle kamerainnstillinger.

Begrenset batteri

Batterikapasiteten er dessverre den samme som i Hero6: rundt tre kvarter med filming i 4K 50/60 fps, mens 1080/50p gir rundt 80-90 minutter. Det er ikke all verden, da er det fint at reservebatteri bare koster 250 kroner, så man kan fylle opp lommene med friske batterier. Og at kameraet funker med ekstern strøm, via USB-C.

Tilbehørskongen

Det var en tid da "alle" lagde actionkameraer. Men GoPro har utkonkurrert alle sammen. Ikke nødvendigvis fordi GoPro alltid var så mye bedre – vi har opp igjennom tiden testet flere konkurrenter med bedre videokvalitet. Det er tilbehøret ingen har klart å konkurrere med. Uansett hva slags behov du har, og hvor du skal feste kameraet, så finnes det GoPro-tilbehør som gjør det mulig. Brystfeste, håndfeste, hjelmfeste, selfiestang eller til og med GoPro-hundesele, listen fortsetter.

Superstabil video

Hero6 Black hadde, med unntak av kanskje Sony FDR-X3000R, den beste videokvaliteten blant actionkameraer. Men med kun digital bildestabilisering hvor Sonys er optisk, var den biten ikke helt på høyde. Hero7 Black er det første GoPro-kameraet med videostabilisering i 4K/50-60p. Og videostabiliseringen har nå blitt så bra, at den fint kan sammenlignes med optiske alternativer. Nedover en humpete vei blir videostrømmen så jevn, at man nesten skulle tro at kameraet satt på en gimbal – eller slingrebøyle, om du foretrekker norsk. Litt linjeflimmer på skarpe objekter kan dukke opp, men det er lite og ikke noe man tenker over. Den eneste merkbare ulempen er at bildet blir 10 prosent beskåret, så man får ikke helt piksel-for-piksel 4K-oppløsning. Men det er nært nok. https://youtu.be/_QpFIT96unA GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 2,7K 50 fps med elektronisk bildestabilisering. Video: Geir Gråbein Nordby   Setter vi ned oppløsningen til 1440/50p kan Hero7 Black direkte sammenlignes med forgjengeren, da tilbyr begge kameraene stabilisering. Hero6 Black stabiliserer en del, men slettes ikke like mye som det nye flaggskipet. GoPro kaller den nye teknologien Hypersmooth, og det skjønner vi. Det er virkelig hyperjevnt! Det er bare profesjonelle videoprodusenter som vil føle behov for en ekstern gimbal. Heller ikke i etterbehandling i Adobe Premiere Pro klarte vi å få til like god stabilisering. https://www.youtube.com/watch?v=4iTh3u56e-w GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 4K 50 fps. Her har vi forsøkt å stabilisere Hero6 Black i etterbehandling, med Warp Stabilizer i Adobe Premiere Pro CC. Video: Geir Gråbein Nordby  

Fra mørkt til lyst

En annen forbedring er at kameraet lynraskt justerer fra mørke til lyse omgivelser. Her var forgjengeren allerede meget god, men Hero7 Black er virkelig uovertruffen. Straks vi førte kameraet mot et vindu i dagslys, så dimmet blenderen seg akkurat på riktig tidspunkt. Da vi rettet kameraet tilbake inn mot rommet, var blenderen åpnet, og lyset fra rommet slapp inn. Lynraskt! https://www.youtube.com/watch?v=gaXImtlptsk GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 4K 50 fps. Veksling mellom mørke og lyse omgivelser. Video: Geir Gråbein Nordby   Kameraet har, som sin forgjenger, en Low Light-funksjon som automatisk setter ned bildetakten i mørke omgivelser, for å redusere støy. Dette kan komme godt med, men kan bli noe ustabilt om du skal filme en scene med raske vekslinger mellom mye og lite lys. Da bør funksjonen skrus av.

Ellers lik videokvalitet

Videokvaliteten ellers er helt lik forgjengeren. Det betyr også at både stillbilder, Burst- og Time Lapse-fotografering er identisk med forgjengeren. Som er meget bra.

Lineært perspektiv

Til slutt skal det nevnes en kul funksjon, som har eksistert siden Hero5 Black, men som man gjerne glemmer å ta med. Nemlig at man kan sette perspektivet (POV) til lineært. Actionkameraer har nemlig en ganske ekstrem vidvinkel for å få med seg omgivelsene, som gir nesten fiskeøyeperspektiv. Setter man til Linear, så korrigeres horisont og vertikale linjer, og gir et helt vanlig perspektiv på utsnittet. Kult!

Konklusjon

Med Hero7 Black har GoPro tatt et allerede meget godt actionkamera og gitt det få, men viktige forbedringer. Som elektronisk bildestabilisering helt opp til 4K/50-60p, og selve stabiliseringen er mye jevnere enn før. Den kan nå sammenlignes med optiske alternativer, som om kameraet skulle vært montert på en gimbal. Kameraet justerer seg dessuten raskere enn noensinne fra mørke til lyse omgivelser. Ellers er videokvaliteten meget god som alltid, og vi vil derfor på det varmeste anbefale Hero7 Black. Du kan gå for rimeligere modeller, men da går du også glipp av mye. https://www.youtube.com/watch?v=b34DY2y0Ssc GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 4K 50 fps. Hero6 har ikke bildestabilisering i 50 fps, så den er uten. Hero7 Black er derimot med. Video: Geir Gråbein Nordby   https://www.youtube.com/watch?v=qntCCO3xIwA&t=1s GoPro Hero6 Black (venstre) mot Hero7 Black (høyre), 2,7K 50 fps. Begge kameraene er filmet i portrettmodus. Video: Geir Gråbein Nordby   https://www.youtube.com/watch?v=RyYcYo73UbM GoPro Hero7 Black, tidsintervall. Time Lapse er gjort med 30X hastighet i kameraet, deretter økt med ytterligere 10X i Adobe Premiere Pro CC. Syv timer presenteres dermed i en 90 sekunders video. Video: Geir Gråbein Nordby   [gallery ids="85878,85879,85880,85881,85882,85883,85884,85885,85886,85887,85888,85889,85890,85891,85892,85893" ]
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Oppløsning: 4K 24-60 fps, 2,7K 24-120 fps, 1080p 24-240 fps, 720p 50-240 fps
  • Bildestabilisering: Ja, digital
  • Vidvinkel: 149 grader
  • Vanntett: 5 meter uten etui
  • Maksimal bithastighet: 78 Mb/s
  • Trådløst: Wi-Fi, NFC, Bluetooth
  • Tilkobling: USB-C, Mikro HDMI
  • Vekt: 116 gram
  • Batteri: 1240 mAh
  • Web: response-nordic.no
GoPro Hero7 Black produktside
Pris: 4390,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.