: FujiFilm X100S

Superb fotokvalitet

FujiFilm X100S er blitt verktøyet seriøse fotografer sikler etter, og det er fullt fortjent.

Lyd & Bilde mener

Strøken bildekvalitet Superb optisk ytelse Skarp hybridsøker Solid kvalitet
Moderat batteritid Lavoppløst skjerm Filter og solblender krever adapter
 • Type Kompaktkamera med 16,3 Mp APS-C X-Trans II bildebrikke
 • Optikk Fujinon (23mm)  tils. 35mm vidvinkel f2.0
 • Skjerm 7,0 cm LCD, 460K billedpunkter
 • Hybrid AF
 •  2,35 Mp hybridsøker
 • 6 bilder/s,
 • 1080p/60 HD-video
 • ND-filter
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9990 kr

Få kameraer har gjennomgått så mange forbedringer som FujiFilms retrokamera. Med et design som minnet om 50-tallets kameraer, som Leica M3, tok det entusiastmarkedet med storm i 2010. Bildekvaliteten og kvaliteten i FujiFilm X100 fikk blodet til å bruse hos mange fotografer, men treg autofokus og håpløs manuellfokus ga en frustrerende brukeropplevelse, som fikk mange til å gi opp og selge kameraet. Kritikken fikk ingeniørene hos FujiFilm til å lytte nøye etter, og tre år senere har de ikke bare rettet alle manglene i X100S, de har også forbedret kameraet på praktisk talt alle områder.

Kameraet går ned i de fleste lommer.
Kameraet går ned i de fleste lommer.

Noe alle som har fotografert med forgjengeren X100 vil merke ganske umiddelbart, når de plukker opp X100S. Autofokusen er lynrask sammenlignet med forgjengeren. Fokusringen har fått kortere utveksling som gjør manuellfokus til en lek, bildebrikken er byttet ut, skuddhastigheten er økt, full 1080p HD-video er endelig mulig, og den praktiske hybride søkeren har dobbelt så høy oppløsning.

X100S_back_B_4

Endeløse forbedringer
Den klassiske betjeningen med lukkertidshjul og blenderring er heldigvis beholdt. Samme gjelder det svært fine 23mm fastmonterte objektivet (tils. 35mm brennvidde), med lysstyrke f2.0. Kameraet har nemlig ikke zoom, ikke utbyttbar optikk heller, men bildevinkelen på 35mm er tross det uhyre praktisk som allroundobjektiv. Til nesten hva det skal være. Portretter i skulderhøyde eller miljøportretter, landskap, reportasje, reise, you name it. Med en vidvinkeladapter påmontert – WCL-X100 – kan man oppnå 28mm brennvidde, tilsvarende Nikon Coolpix A.

X100S_dial_3

Bak det fremragende Fujinon-objektivet, sitter en ny 16,3 megapiksler X-Trans II bildebrikke. Som i likhet med tilsvarende i FujiFilm X-E1 og X-Pro1, hverken har RGB-sensorene arrangert i det klassiske Bayer-mønsteret, eller et lavpassfilter foran sensorene. I praksis har det vist seg å gi enestående detaljskarphet, uten fare for moaremønster i bildene. Kameraets EXR II bildeprosessor er også ny, det samme er muligheten for full 1080 HD-video opptil 60 fps, og en skuddhastighet på 6 bilder/s.

Slik kan søkerbildet se ut, når man bruker splittbilde under manuell fokusering.
Slik kan søkerbildet se ut, når man bruker splittbilde under manuell fokusering.

Kameraets nydelige optiske hybridsøker med cirka 85 prosent dekning er beholdt, men LCD-søkeren med 100 prosent dekning, som er integrert og aktiveres med redesignet spak foran på kameraet, er byttet ut med en mer lyssterk variant hvor oppløsningen er doblet til 2,35 Mp. Det merkes godt, og i tillegg har søkeren fått digitalt splitbilde som gjøre det mye enklere å stille manuellfokus skikkelig skarpt. Den hybride autofokusen bruker både fase- og kontrastdetektering, og er en enorm forbedring fra forgjengeren. Fuji sier selv at forsinkelsen er redusert fra 0,22 til 0,08 sekunder, noe som virker veldig troverdig etter å ha testet kameraet. Den låser fokus lynraskt, men kan jage litt i dårlig lys når det i tillegg er lite kontrast.

Q-knappen på baksiden gir umiddelbar tilgang til de viktigste innstillingene på skjermmenyen, som vist her.
Q-knappen på baksiden gir umiddelbar tilgang til de viktigste innstillingene på skjermmenyen, som vist her.

En viktig detalj i den lange listen av små og store forbedringer på X100S, er Q-knappen på baksiden hentet fra X-E1. Den gir deg umiddelbar tilgang til de 16 viktigste innstillingene, for eksempel valg av dynamisk omfang, skarphet, fargemetning, filmsimulering, bildekvalitet osv. Funksjonsknappen på toppen, kan i tillegg programmeres til eksempelvis ISO-valg, og sist men ikke minst, lukkertidshjulet, ev-hjulet og blenderringen har fått fastere klikkstopp, og dreier ikke uforvarende like lett som på X100.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Praktfull fargegjengivelse
Kameraet er slett ikke uten konkurranse i segmentet for entusiastkompakter med fastoptikk. Leica X2 og Sony RX1 koster mer, mens Nikon Coolpix A både koster mindre, og er fysisk langt nettere og lettere. Men ingen av dem har integrert hybridsøker – både optisk rammesøker og LCD-søker – og ingen av dem oppleves som like rask og intuitiv i praktisk bruk.

Fujinon-objektivet er jevnt skarp, særlig fra blender 2.8.
Fujinon-objektivet er jevnt skarp, særlig fra blender 2.8.

Fujinon-objektivet er det samme som før, men en såkalt Lens Modulation Optimizer skal gi bedre kompensering for optiske feil som diffraksjon på små blendere, fargebrytning og linjefortegning. Objektivets kvaliteter er det lite å utsette på. Skarpheten er strålende på nesten alle blendere. Hjørneskarpheten er bedre på blender 2 og 2.8, enn på X100, og svært fra f2.8 til f16. Skarpheten er likevel aller best fra f2.8, og fra f4.0 er den sylskarp. Med marginal fortegning og relativt lite vignettering på største blender. Objektivet er følsomt for strølys, når lyskilden kommer for rett på, så jeg anbefaler sterkt at man bruker solblender når det er mulig. Fujis X-Trans bildebrikke har vært en hard nøtt å knekke for utviklere av råfilkonvertere. De første bildefilene ble derfor importert i Capture One Pro 7, som har utmerket støtte for X-Trans CMOS-brikken, og langt er å foretrekke som bildeverktøy enn SilkyPix, som følger med kameraet. Senere ble bildene også sjekket i Adobe Lightroom 4.4 med X-Trans-støtte, og uansett verktøy, er bildekvaliteten eksemplarisk. Detaljskarpheten er bedre enn fra noe annet APS-C-kamera med 16 megapiksler, og kameraets jpeg-konvertering er den beste jeg har sett.

X100S_mij_4

Fargegjengivelsen er fremragende uansett motiv, det er ingen farger som stikker seg ut, kontrast og bildedynamikk har jeg kun sett like bra fra fullformatkameraer som Nikon D800, Sony RX1 og Sony A99. Hudtoner er nydelig gjengitt og ser enda mer realistiske ut enn fra Olympus OM-D, som lenge har hatt klasseledende jpeg-konvertering. Bildestøy kan man glemme opp til de oppgitte 6400 ISO (3200-4000 ISO?), ved 6400 er den så finkornet at den er marginal og neglisjerbar. Men med økende lysfølsomhet kommer kornstøyen bedre frem, og 12800 ISO og videre, introduserer også fargestøy og mindre avvik i fargebalanse.

Nær perfekt
FujiFilm har vist seg lydhøre for kritikk. Det har gjort X100S tilnærmet perfekt. Tre år etter introduksjonen av X100, har de laget sitt beste kamera i X-serien med X100S. Og med det, et av de beste i dagens marked. Et kamera som er svært anvendelig, men nær sagt strøken bildekvalitet, en fantastisk praktisk hybridsøker, lynraske reaksjoner og gjennomført god ergonomi. X100S er likevel ikke egnet for alle, men mest for fotografer som ikke alltid – eller i det hele tatt – trenger utskiftbar optikk. Men heller er opptatt av å komme nærmere motivene og la kreativiteten flyte fritt.

Klassisk design og solid kvalitet.
Klassisk design og solid kvalitet.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Lumix S5 har den perfekte balansen mellom egenskaper og brukervennlighet, og er et av de beste kjøpene i fullformatklassen.
  Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.
  Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.
  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.