TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Fujifilm GF 30mm f3.5 WR

Superb vidvinkel for landskap, arkitektur og reise

Fujifilms mellomformatkameraer har manglet en bred vidvinkel, her er den.

forfatter
Publisert 17.04.21 - 10:00
Karakter
Fujifilm GF 30mm f3.5 WR
L&B mener
Superb skarphet fra blender 5,6, marginal fortegning og vignettering. Kompakt og lett med værtetting.
Moderat fokushastighet, litt diffus rundt nærgrensen, kan være følsom for strølys.
Spesifikasjoner

Type: Vidvinkel
Brennvidde: 24mm tilsv. 35-format
Blender: f3.5 – 32
Fatning: Fujifilm GF mellomformat
Bildestabilisator: Nei
Nærgrense: 32 cm
Filterdiameter: 58 mm
Linseelementer: Totalt 13, 10 grupper
Mål/vekt: Ø 84 mm, 99 mm, 508 gram
Annet. Solblender, værtetting
Web: fujifilm.no

Veil. pris 18.999Pr. 17.04.21 Produktside

Bare spør en fotograf, vidvinkel er uunnværlig til landskapsfotografering. Men for de som kanskje har vurdert Fujifilms nye generasjon med mellomformatkameraer, har utvalget av brede bildevinkler vært begrenset.

Det er kanskje ikke så rart, kamerasystemet er bare tre år gammelt, men nå finnes det endelig en skikkelig vidvinkel til Fujis GFX-kameraer, som også kan tilfredsstille kresne landskapsfotografer.

Det nye GF 30mm f3.5 WR legger seg mellom GF 23/4 (tilsv. 18mm) og GF 45/2.8 (tilsv. 36mm), og dekker 24mm brennvidde om man sammenligner med 35-fullformat.

Vidvinkelobjektivet er relativt kompakt, spesielt til mellomformat å være, og veier bare drøyt et halvt kilo. Med 23mm brennvidde og brukbar lysstyrke på blender 3,5, er det like godt egnet som reiseobjektiv, hengende rundt nakken, som det er på et stødig stativ ute i naturen. Objektivet er nemlig værtettet, men mangler bildestabilisator.

GF 30/3.5 er relativt kompakt og lett.
Foto: Lasse Svendsen

Det siste er ikke et problem med GFX100S som jeg brukte, der er stabiliseringen innebygget, og sammen er kameraet og 30mm en ganske hendig kamerapakke, både for en tur i urbane strøk, og ute i naturen.

Fuji-objektivet er solid bygget med fokusring, blenderring i 1/3-trinn som kan låses på blenderautomatikk og C for de gangene man vil velge blender fra en innstillingsring på kameraet.

Full kontroll med blendering.
Foto: Lasse Svendsen

Marginal fortegning

Det er slett ikke uvanlig at vidvinkelobjektiver sliter både med vignettering og fortegning. Her der begge moderat til marginal. Det er altså fullt mulig å fotografere med full blenderåpning, uten å se mer en moderat med lysstap i hjørnene, og bare marginal fortegning.

Skarpheten er rett og slett superb, spesielt fra blender 5,6 hvor den også holder oppløsningen ut i kantene. På full åpning er skarpheten litt mykere i hjørnene, men det er sjelden sjenerende. Med GFX100S 102 Mp er det ingen sak å få fram mengder med detaljer i landskapene, og den høye oppløsningen gjør det enkelt å beskjære bildene hvis man vi ha et litt tettere utsnitt, uten å miste skarphet eller detaljer.

_DSF1212 _DSF1051 _DSF1075 _DSF1068 _DSF1061 _DSF1055 _DSF1103 _DSF1200 _DSF1216 _DSF1209
<
>

Skarpheten faller over hele bildeflaten om man leker makrofotograf. Nærgrensen på 30 m frister til det, men bildene får en dusere skarphet når motivet er så nært. Jeg oppdaget ikke overraskende, at det kan være følsomt for strølys hvis man har skarpt lys i relativt rett vinkel til objektivet.

Autofokusen er stillegående, men ikke spesielt rask. Man kan argumentere med at det ikke gjør noe på et mellomformatkamera med moderat skuddtakt, men jeg vil uansett at kameraet aldri nøler eller jager selv om jeg bare skal ta ett bilde om gangen.

Det er ikke mulig å finne noe kromatisk aberrasjon på bildene. Objektivet ødelegger heller ikke bakgrunnen med kantete bokeh-effekt, og selv om det ikke er like smørmykt som på GF 80mm f1.7, er det absolutt godkjent for en vidvinkel.

Objektivet er værtettet, og leveres med solblender.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

For de som har eller vurderer Fujifilms GF-system, har det manglet en 24mm. Den finnes nå i form av GF30/3.5. som tilsvarer en 24/2.8 om man sammenligner med fullformat. Det er ikke noe makroobjektiv, tross god nærgrense, men til alt annet man trenger en vidvinkel til, er den perfekt selv om den mangler både bildestabilisering og den lynraske autofokusen man får på Fujis- X-system. Det er trolig ikke det viktigste for de som ser etter optisk kvalitet i en vidvinkel til Fujis mellomformatkameraer, og akkurat dét får de her i fullt monn.

Les også Magisk bildekvalitet Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Photoshop Elements blir enda kulere Adobe gjør bilderedigering morsommere uten at det koster skjorta.
Superkompakt 4K-videokamera fra Sony Sony FX30 er profesjonell video i hendig format.
DJI Osmo Mobile 6: - Film som en proff DJI Osmo Mobile 6 lar deg etterligne proffene, ved å stabilisere dine mobilvideoopptak.
Capture One viser bildene direkte på iPad Laster bildene på iPad-en i sanntid.
Tamron lanserer en ekstrem zoom for Fujifilm X-kameraer Blir billigere enn Fujifilms tilsvarende zoom.
Leica lanserer Q2 i samarbeide med Seal Spesialutgave i begrenset antall.
Følg Lyd & Bilde