Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Fujifilm Fujinon XF 16-55mm f2,8 R LM WR

Solid normalzoom med høy skarphet

Den beste normalzoomen koster litt, men for de mest kresne er det verdt det.
Lyd & Bilde mener
Fujifilms lyssterke normalzoom, er værtettet og leverer bildekvalitet ingen behøver å skamme seg over.
Ingen bildestabilisator.
Spesifikasjoner
  • Type:. 16-55mm zoom tils. 24-82,5mm
  • Lysstyrke: 2,8
  • Nærgrense: 30 cm
  • Filterdiameter: 77 mm
  • Linseelementer: Totalt 17, 12 grupper
  • Mål/vekt: Ø 83 mm, 106 mm/655 gram
  • Annet: Solblender, værtettet

For:  Fujifilm X

 

De fleste som har kjøpt et systemkamera, har erfaring med normalzoomen. Det er nemlig det objektivet som oftest følger med kameraet når man kjøper det.

En normalzoom har en vanskelig oppgave. Den skal dekke alt fra landskap til portretter, tatt under alle tenkelige lysforhold. Den spenner over vidvinkel fra 24/28mm, til 80/100mm tele. Som regel har den moderat lysstyrke på f3,5-5,6, og dessverre moderat skarphet, mye fortegning og synlig vignettering.

Det er grunnen til at mange kameraer er utstyrt med innebygget objektivkorreksjon, som retter opp mesteparten av feilene i et billig objektiv.

Men kresne fotografer stiller større krav enn den jevne amatør, og er villig til å legge mer penger i et bedre objektiv. Da skal det både være skarpere, med moderat fortegning og mye bedre lysstyrke. Slike objektiver finnes til de fleste kameraer, men Fujifilm har ikke hatt en lyssterk normalzoom før nå.

Fujinon-objektivet dekker 16-55mm brennvidde med god lysstyrke på f2,8. På alle brennvidder. Det dekker bildevinkler tilsvarende 24-82,5mm brennvidder, tilsvarende et 135-kamera med fullformat 24 x 36 mm bildeflate. Altså midt i smørøyet for en normalzoom, som skal brukes til alt fra landskap til portretter.

Annonse

(I denne klassen må man gange med faktor 1,5, for å få et brennvidde-tall som tilsvarer bildevinkelen til den gamle 135 mm filmstandarden).

Objektivet er værtettet, meget solid bygget, og mye større og tyngre enn Fujis andre normalzoom. XF 18-55mm f2,8-4,0. Den optiske konstruksjonen er mer avansert på XF 16-55mm, med utstrakt bruk av Fujis Nano-GL-sjikt og HT-EBC-sjikt (High Transmittance Electron Beam Coating) på linseelementene, for å holde strølys og ghosting i sjakk.

Annonse

Det har de lyktes godt med. Fujinon-objektivet er nesten ufølsomt for strølys og har svært høy og jevn kontrast på alle brennvidder. Det er dessuten svært skarpt, og skarpheten er jevn på alle brennvidder, med bare moderat tap av skarphet på største og minste blender (f2,8 og f16 til f22) når objektivet er skrudd til 16, 24, 35 og 55mm brennvidde.

Da blir tønneformet fortegning ganske synlig, men den er ikke skjemmende på noen måte, og kan enkelt kompenseres for i etterbehandling. Vignetteringen på full blender (f2,8), er også moderat, om enn synlig.

Kromafeil som ser ut som en haloeffekt med fargeavvik i kantene, (kromatisk aberrasjon) er marginal, og mest synlig på 16mm brennvidde.

Fujifilms lyssterke normalzoom gir et markant løft i bildekvalitet sammenlignet med en billig normalzoom. Også om man sammenligner med Fujinon XF 18-55mm, som er en av de beste normalzoomene som følger med et kamera. For de mest kresne er det ingen tvil om at XF 16-55mm er et bedre valg. Det er solid bygget med værtetting, svært skarptegnende og med meget høy optisk ytelse på alle brennvidder.

 

Oppslagsbilde

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.