TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Fujifilm Fujinon XF 16-55mm f2,8 R LM WR

Solid normalzoom med høy skarphet

Den beste normalzoomen koster litt, men for de mest kresne er det verdt det.

forfatter
Publisert 05.05.15 - 00:01
L&B mener
Fujifilms lyssterke normalzoom, er værtettet og leverer bildekvalitet ingen behøver å skamme seg over.
Ingen bildestabilisator.
Spesifikasjoner
 • Type:. 16-55mm zoom tils. 24-82,5mm
 • Lysstyrke: 2,8
 • Nærgrense: 30 cm
 • Filterdiameter: 77 mm
 • Linseelementer: Totalt 17, 12 grupper
 • Mål/vekt: Ø 83 mm, 106 mm/655 gram
 • Annet: Solblender, værtettet

For:  Fujifilm X

 

De fleste som har kjøpt et systemkamera, har erfaring med normalzoomen. Det er nemlig det objektivet som oftest følger med kameraet når man kjøper det.

En normalzoom har en vanskelig oppgave. Den skal dekke alt fra landskap til portretter, tatt under alle tenkelige lysforhold. Den spenner over vidvinkel fra 24/28mm, til 80/100mm tele. Som regel har den moderat lysstyrke på f3,5-5,6, og dessverre moderat skarphet, mye fortegning og synlig vignettering.

Det er grunnen til at mange kameraer er utstyrt med innebygget objektivkorreksjon, som retter opp mesteparten av feilene i et billig objektiv.

Men kresne fotografer stiller større krav enn den jevne amatør, og er villig til å legge mer penger i et bedre objektiv. Da skal det både være skarpere, med moderat fortegning og mye bedre lysstyrke. Slike objektiver finnes til de fleste kameraer, men Fujifilm har ikke hatt en lyssterk normalzoom før nå.

Fujinon-objektivet dekker 16-55mm brennvidde med god lysstyrke på f2,8. På alle brennvidder. Det dekker bildevinkler tilsvarende 24-82,5mm brennvidder, tilsvarende et 135-kamera med fullformat 24 x 36 mm bildeflate. Altså midt i smørøyet for en normalzoom, som skal brukes til alt fra landskap til portretter.

(I denne klassen må man gange med faktor 1,5, for å få et brennvidde-tall som tilsvarer bildevinkelen til den gamle 135 mm filmstandarden).

Objektivet er værtettet, meget solid bygget, og mye større og tyngre enn Fujis andre normalzoom. XF 18-55mm f2,8-4,0. Den optiske konstruksjonen er mer avansert på XF 16-55mm, med utstrakt bruk av Fujis Nano-GL-sjikt og HT-EBC-sjikt (High Transmittance Electron Beam Coating) på linseelementene, for å holde strølys og ghosting i sjakk.

Det har de lyktes godt med. Fujinon-objektivet er nesten ufølsomt for strølys og har svært høy og jevn kontrast på alle brennvidder. Det er dessuten svært skarpt, og skarpheten er jevn på alle brennvidder, med bare moderat tap av skarphet på største og minste blender (f2,8 og f16 til f22) når objektivet er skrudd til 16, 24, 35 og 55mm brennvidde.

Da blir tønneformet fortegning ganske synlig, men den er ikke skjemmende på noen måte, og kan enkelt kompenseres for i etterbehandling. Vignetteringen på full blender (f2,8), er også moderat, om enn synlig.

Kromafeil som ser ut som en haloeffekt med fargeavvik i kantene, (kromatisk aberrasjon) er marginal, og mest synlig på 16mm brennvidde.

Fujifilms lyssterke normalzoom gir et markant løft i bildekvalitet sammenlignet med en billig normalzoom. Også om man sammenligner med Fujinon XF 18-55mm, som er en av de beste normalzoomene som følger med et kamera. For de mest kresne er det ingen tvil om at XF 16-55mm er et bedre valg. Det er solid bygget med værtetting, svært skarptegnende og med meget høy optisk ytelse på alle brennvidder.

 

Oppslagsbilde

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ut av mørket Er du lei av bildestøy og matte, kjedelige farger? Da er Logitech Litra Glow et billig alternativ.
Lettere Nikon-tele med rekkevidde 400mm med innebygget stabilisator og lav vekt.
Ta opp innhold i 4K med Nikon Z30 Vloggere og innholdsleverandører har fått nytt verktøy.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend