Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Fujifilm Fujinon XF 16-55mm f2,8 R LM WR

Solid normalzoom med høy skarphet

Den beste normalzoomen koster litt, men for de mest kresne er det verdt det.

Skrevet av / 05.05.15 - 00:01
Fujifilm Fujinon XF 16-55mm f2,8 R LM WR
Lasse Svendsen

De fleste som har kjøpt et systemkamera, har erfaring med normalzoomen. Det er nemlig det objektivet som oftest følger med kameraet når man kjøper det.

En normalzoom har en vanskelig oppgave. Den skal dekke alt fra landskap til portretter, tatt under alle tenkelige lysforhold. Den spenner over vidvinkel fra 24/28mm, til 80/100mm tele. Som regel har den moderat lysstyrke på f3,5-5,6, og dessverre moderat skarphet, mye fortegning og synlig vignettering.

Det er grunnen til at mange kameraer er utstyrt med innebygget objektivkorreksjon, som retter opp mesteparten av feilene i et billig objektiv.

Men kresne fotografer stiller større krav enn den jevne amatør, og er villig til å legge mer penger i et bedre objektiv. Da skal det både være skarpere, med moderat fortegning og mye bedre lysstyrke. Slike objektiver finnes til de fleste kameraer, men Fujifilm har ikke hatt en lyssterk normalzoom før nå.

Fujinon-objektivet dekker 16-55mm brennvidde med god lysstyrke på f2,8. På alle brennvidder. Det dekker bildevinkler tilsvarende 24-82,5mm brennvidder, tilsvarende et 135-kamera med fullformat 24 x 36 mm bildeflate. Altså midt i smørøyet for en normalzoom, som skal brukes til alt fra landskap til portretter.

(I denne klassen må man gange med faktor 1,5, for å få et brennvidde-tall som tilsvarer bildevinkelen til den gamle 135 mm filmstandarden).

Objektivet er værtettet, meget solid bygget, og mye større og tyngre enn Fujis andre normalzoom. XF 18-55mm f2,8-4,0. Den optiske konstruksjonen er mer avansert på XF 16-55mm, med utstrakt bruk av Fujis Nano-GL-sjikt og HT-EBC-sjikt (High Transmittance Electron Beam Coating) på linseelementene, for å holde strølys og ghosting i sjakk.

Det har de lyktes godt med. Fujinon-objektivet er nesten ufølsomt for strølys og har svært høy og jevn kontrast på alle brennvidder. Det er dessuten svært skarpt, og skarpheten er jevn på alle brennvidder, med bare moderat tap av skarphet på største og minste blender (f2,8 og f16 til f22) når objektivet er skrudd til 16, 24, 35 og 55mm brennvidde.

Da blir tønneformet fortegning ganske synlig, men den er ikke skjemmende på noen måte, og kan enkelt kompenseres for i etterbehandling. Vignetteringen på full blender (f2,8), er også moderat, om enn synlig.

Kromafeil som ser ut som en haloeffekt med fargeavvik i kantene, (kromatisk aberrasjon) er marginal, og mest synlig på 16mm brennvidde.

Fujifilms lyssterke normalzoom gir et markant løft i bildekvalitet sammenlignet med en billig normalzoom. Også om man sammenligner med Fujinon XF 18-55mm, som er en av de beste normalzoomene som følger med et kamera. For de mest kresne er det ingen tvil om at XF 16-55mm er et bedre valg. Det er solid bygget med værtetting, svært skarptegnende og med meget høy optisk ytelse på alle brennvidder.

 

Oppslagsbilde

Lyd & Bilde mener

Fujifilms lyssterke normalzoom, er værtettet og leverer bildekvalitet ingen behøver å skamme seg over. Ingen bildestabilisator.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Lyd & Bilde
Scroll to Top