: Fujifilm Fujinon XF 16-55mm f2,8 R LM WR

Solid normalzoom med høy skarphet

Den beste normalzoomen koster litt, men for de mest kresne er det verdt det.
Lyd & Bilde mener
Fujifilms lyssterke normalzoom, er værtettet og leverer bildekvalitet ingen behøver å skamme seg over.
Ingen bildestabilisator.
Spesifikasjoner
  • Type:. 16-55mm zoom tils. 24-82,5mm
  • Lysstyrke: 2,8
  • Nærgrense: 30 cm
  • Filterdiameter: 77 mm
  • Linseelementer: Totalt 17, 12 grupper
  • Mål/vekt: Ø 83 mm, 106 mm/655 gram
  • Annet: Solblender, værtettet

For:  Fujifilm X

 

Annonse
Annonse
forfatter

De fleste som har kjøpt et systemkamera, har erfaring med normalzoomen. Det er nemlig det objektivet som oftest følger med kameraet når man kjøper det.

En normalzoom har en vanskelig oppgave. Den skal dekke alt fra landskap til portretter, tatt under alle tenkelige lysforhold. Den spenner over vidvinkel fra 24/28mm, til 80/100mm tele. Som regel har den moderat lysstyrke på f3,5-5,6, og dessverre moderat skarphet, mye fortegning og synlig vignettering.

Det er grunnen til at mange kameraer er utstyrt med innebygget objektivkorreksjon, som retter opp mesteparten av feilene i et billig objektiv.

Men kresne fotografer stiller større krav enn den jevne amatør, og er villig til å legge mer penger i et bedre objektiv. Da skal det både være skarpere, med moderat fortegning og mye bedre lysstyrke. Slike objektiver finnes til de fleste kameraer, men Fujifilm har ikke hatt en lyssterk normalzoom før nå.

Fujinon-objektivet dekker 16-55mm brennvidde med god lysstyrke på f2,8. På alle brennvidder. Det dekker bildevinkler tilsvarende 24-82,5mm brennvidder, tilsvarende et 135-kamera med fullformat 24 x 36 mm bildeflate. Altså midt i smørøyet for en normalzoom, som skal brukes til alt fra landskap til portretter.

(I denne klassen må man gange med faktor 1,5, for å få et brennvidde-tall som tilsvarer bildevinkelen til den gamle 135 mm filmstandarden).

Objektivet er værtettet, meget solid bygget, og mye større og tyngre enn Fujis andre normalzoom. XF 18-55mm f2,8-4,0. Den optiske konstruksjonen er mer avansert på XF 16-55mm, med utstrakt bruk av Fujis Nano-GL-sjikt og HT-EBC-sjikt (High Transmittance Electron Beam Coating) på linseelementene, for å holde strølys og ghosting i sjakk.

Det har de lyktes godt med. Fujinon-objektivet er nesten ufølsomt for strølys og har svært høy og jevn kontrast på alle brennvidder. Det er dessuten svært skarpt, og skarpheten er jevn på alle brennvidder, med bare moderat tap av skarphet på største og minste blender (f2,8 og f16 til f22) når objektivet er skrudd til 16, 24, 35 og 55mm brennvidde.

Da blir tønneformet fortegning ganske synlig, men den er ikke skjemmende på noen måte, og kan enkelt kompenseres for i etterbehandling. Vignetteringen på full blender (f2,8), er også moderat, om enn synlig.

Kromafeil som ser ut som en haloeffekt med fargeavvik i kantene, (kromatisk aberrasjon) er marginal, og mest synlig på 16mm brennvidde.

Fujifilms lyssterke normalzoom gir et markant løft i bildekvalitet sammenlignet med en billig normalzoom. Også om man sammenligner med Fujinon XF 18-55mm, som er en av de beste normalzoomene som følger med et kamera. For de mest kresne er det ingen tvil om at XF 16-55mm er et bedre valg. Det er solid bygget med værtetting, svært skarptegnende og med meget høy optisk ytelse på alle brennvidder.

 

Oppslagsbilde

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.