Den lille DJI-dronen grenser til å være et leketøy, men som alltid for en DJI-drone, er den lekende lett å fly – og bildekvaliteten er godkjent.
Men det er ikke denne du velger dersom du lever av å selge dronebilder og videoer.
DJIs minste drone koster en slikk og ingenting, sammenlignet med de større Mavic-dronene, som er bedre egnet for fotografer. Neo, som denne kalles, er ment for lek og moro, og er en glimrende selfiedrone som alle kan fly og få fine bilder med.
Neo finnes i ulike pakker. Man kan kjøpe bare dronen og et batteri, og styre alt med mobilen i opptil 50 meter unna, eller så kan man kjøpe Fly More Combi. Som vi testet. Da får man DJIs RC-N3 fjernkontroll som bruker mobilen som skjerm, tre batterier, ladekabel og ekstra propeller. Som det ikke er sikkert at man trenger med det første.
Dronen har nemlig 360 grader beskyttelse, og et sikkerhetsgitter som man kan lukke av for å komme til propellene.
Fly More Combo er den pakken vi anbefaler. De to ekstra batteriene utvider den korte batteritiden på 17-18 minutter, og du kan lade mens du flyr og filmer. Det finnes en pakke som også inneholder goggles, briller, hvis man vil fly med førstepersons visning. Dronen kan også styres med en DJI Motion Controller, rett og slett en styrestikke med kontrollknapper.
Det er bare ett kamera på Neo, en 14mm vidvinkel med en 1/2-tommers bildebrikke med 12 megapiksler oppløsning. Allerede her skjønner man at Neo har sine begrensninger, men som vi fant ut under testing, er det ikke sikkert målgruppen er så opptatt av megapiksler.
QuickShots
For dem er det viktigere at man faktisk får de opptakerne man vil ha, og med et tastetrykk på toppen av dronen, kan man veksle mellom forskjellige automatiserte opptaksmoduser. Neo har DJIs QuickShots, som Dronie, Helix, Boomerang, Circle, Rocket og Spotlight. Som gir deg opptak mens dronen flyr ulike flymønstre. Det fungerer faktisk, og man kan også velge et fokuspunkt på skjermen, så følger dronen deg mens den filmer.
Min favoritt er Dronie. Da flyr dronen vekk fra operatøren og motivet, mens den stiger opp. Perfekt for landskapsopptak.
Du trenger ikke en fjernkontroll for å starte et QuickShot-opptak. Bare trykk på knappen på toppen og velg foretrukken QuickShot-funksjon, så tar dronen av og flyr i valgte modus. Du kan også bruke talekontroll – på engelsk vel og merke, bare si hvilken funksjon du vil starte, så adlyder dronen.
Siden den er så liten og lett, kan den flys innendørs også, og håndflaten kan brukes som take off og landingsplass. Neo tåler opptil 8 m/s vind, og kan fly opptil 10 km unna operatøren. Den egner seg ikke i mye vind, da sliter stabiliseringen med å holde dronen stabil og det tar lengre tid å fly den hjem.
Som andre DJI-droner, har også Neo Auto Takeoff og Return to Home. Trykk på knappen så flyr den tilbake til der den tok av. Hvis batteriet nærmer seg tomt, eller signalet brytes, flyr dronen tilbake automatisk.
Du trenger ikke en fjernkontroll for å starte et QuickShot-opptak. Bare trykk på knappen på toppen og velg foretrukken QuickShot-funksjon, så tar dronen av og flyr i valgte modus. Selve flygingen kan ikke bli enklere. Men merk at den ikke har krasjsensorer foran, som beskytter dronen fra å dundre rett i en vegg eller et tre.
Godkjent videokvalitet
Du får ikke mange muligheter til å påvirke bilde- eller videokvaliteten. RAW-filer kan ikke lagres, og Neo støtter hverken HDR eller ProRes RAW-video. Men man får fine opptak i 4K/30fps, og man kan lagre opptil 40 minutter med 4K-opptak på dronens 22 GB internminne. Det er ikke mulig å lagre på microSD-kort, men opptakene kan lastes opp til operatørens SkyPixel-konto, og overføres til mobilen.
Kameraet er ikke like lyssterkt som på DJI Mini Pro, men det har stabilisering og kan tiltes 90 grader. Fint for de som vil sjekke eiendommen eller ta et oversiktsbilde av eiendommen. Bildekvaliteten er upåklagelig i godt lys, men dette er ikke dronen jeg ville filmet med i lite lys. Den lille bildebrikken fanger rett og slett ikke nok lys, til at bildene blir støyfrie og klare.
Kvaliteten minner litt om den man får fra en mobiltelefon, knivskarp i godt lys, grumsete i lite lys. I appen kan man leke seg med flatterende glamour-effekter, som glatter ut selfiene dine, og det finnes maler og lydeffekter man kan legge til under redigering av opptakene. Det er også mulig å filme i 9:16 høydeformat, perfekt for sosiale medier.
Dronen støyer mye, som en hissig veps, men lyden fra propellene kan elimineres i appen hvis man vil ta opp lyd. For Neo kan ta opp lyd med en DJI Mic 2, som enkelt kobles til med Bluetooth.
Ikke glem
Siden Neo er så liten og lett, er den C0-merket, som betyr at man ikke trenger å gå gjennom et A1/A3-kurs for å fly dronen lovlig. Det er likevel anbefalt at man tar A1/A3-kurs, og det kan enkelt gjøres på nett. Husk at dronen må registreres med merke, modell, og ditt operatørnummer. Som alltid skal man ha gyldig ansvarsforsikring.
Konklusjon
DJIs minste drone er den enkleste å fly, og den er enkel å få fine opptak med. Automatiserte funksjoner gjør det enkelt å komme i gang, og så lenge man ikke flyr i mye vind, eller i mørket, er det ingenting å utsette på ytelsen til Neo-dronen. I godt lys får man fine opptak, og med Fly More Combo, får man lengre flytid. Batteritiden på ett batteri er ikke all verden, så Fly More Combo er helt klart å anbefale. Det finnes en Motion Fly More Combo også, for de som ønsker goggles med førstepersons visning (FPV), og da man kan styre Neo med Motion Controller i hånden. Nærmere å sitte på i dronen kommer du ikke.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser