TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST DJI Mini 3

Enkel drone med lang flytid

En liten detalj skiller DJI Mini 3 fra andre droner.

forfatter
Publisert 09.03.23 - 10:01
Karakter
DJI Mini 3
L&B menerskew
pluss Under den magiske grensen på 250 gram. Enkel å fly, tåler mye vind. God 4K-kvalitet i godt lys. Lagrer 48 Mp DNG-filer.
minus Koster nesten like mye som Mini 3 Pro. Få krasjsensorer. Grumsete stilllbildekvalitet i lite lys.
Spesifikasjoner
  • Type: Kameradrone
  • Optikk: 24mm f1,7, 82,1°
  • Stillbilder: 12 Mp 1/1,3’’ CMOS
  • Video: 4K/30p HDR, 2,7K-1080p/60 fps, 100 Mbps
  • Rekkevidde: Opptil 18 km
  • Flytid: Opptil 38 min
  • Maks vind: 10,7 m/s
  • Tilkoblinger. USB-C
  • Lagring: microSD
  • Trådløs: Wifi 2.4/5.8 GHz
  • Mål/vekt:148 × 90 × 92 mm / 249 g
  • Høydepunkter: DJI RC fjernkontroll, 3 x batterier, lader, ladekabler, reservepropeller.
  • Web: dji.com
Veil. pris 9490 Produktside

De små kameradronene under 250 gram, kan flys av alle som vil, selv om vi anbefaler at man tar et gratis nettkurs for å skaffe seg kunnskap om regler, og droneflyging.

Man må altså ikke ta et kurs for å fly DJI Mini 3, men det hjelper.

Da blir man ikke bare en tryggere droneoperatør, men flyvningen blir morsommere, og man får mer ut av dronen.

Den tredje og nyeste versjonen av DJIs minste kameradrone, er oppdatert med lengre flytid på opptil 38 minutter. Fire minutter lengre enn Mini 3 Pro, som den er basert på. Mini 3 er altså en enklere utgave av Mini 3 Pro, med et 12 megapiksler kamera, mot 48 Mp på Pro-utgaven. 

Bildebrikken på 1/1,3 tommer, er like stor på begge, og de kan ta opp 4K-video med HDR for bedre blldedynamikk. Pro-utgaven kan også ta opp video i 4K/60p, mot 30p på Mini 3.

Opptil 38 minutter flytid på et batteri. (Foto: Lasse Svendsen)

Lengre flytid

Ellers er det ikke veldig store forskjeller mellom en Mini 3 og en Mini 3 Pro, eller den eldre Mini 2 for den del. Alle tre er lettvektsdroner med et enkelt kamera, men Mini 3 har lengre flytid med 38 minutter. 

Det finnes også et Intelligent Flight Battery Plus, som kan øke flytiden opptil 51 minutter.

De tåler opptil 10,7 m/s vind, og kan fly så langt som 18 km unna operatøren, men Mini 3 (og Mini 3 Pro), har et lyssterkt kamera med blender 1,7, som kan tiltes 90 grader til portrettformat kalt True Vertical Shooting. Vertikalt altså.

Dermed kan man enkelt gjøre videoopptak – Reels – til sosiale medier, og kameraformatet styres med en liten knapp på fjernkontrollen. Her må vi ile til å fortelle at vårt testeksemplar ble levert med RC fjernkontrollen, som har pekeskjerm og bedre ergonomi enn den enklere RC-N1 fjernkontrollen. Som man må koble til mobilen for å se livefeeden fra kameraet på dronen.

RC-kontrollen med skjerm. (Foto: Lasse Svendsen)

DJI Mini 3 Fly More Combo

Mini 3 kan kjøpes separat uten fjernkontroll eller lader, eller i en kombinasjon med drone og den enkleste RC-N1 fjernkontrollen. Det finnes også to så kalte Fly More Combo-versjoner. Den ene med RC-N1, og den andre med RC-kontrollen med skjerm. Felles for dem begge, er at det følger med to ekstra batterier, lader, skulderveske og ladekabler til det hele.

Foto: Lasse Svendsen

Bak spakene

Man kan se kamerafeeden fra en Mini 3 som er opptil 10 kilometer unna, og videostrømmen sendes med DJIs O2 transmisjon med720p/30 fps kvalitet. Bilder og video i opptil 4K-kvalitet lagres på et microSD-kort, og innhold kan lastes opp til brukerens SkyPixel-konto, og overføres til datamaskinen for bildebehandling og redigering. 

Som alle DJI-dronene i Mini-serien, er også denne lekende lett å fly. Den tåler relativt mye vind for en så liten og lett drone, og litt større rotorblader sørger for god stabilitet, og manøvreringsevne.

Med Auto Takeoff-funksjonen løfter den seg 1,2 meter over bakken, og da tar man over flyvinge med spakene. Etter at man er ferdig, trykker man på Return to Home (RTH). Da flyr den tilbake der den tok av. RTH inkluderer også Smart RTH, Low Battery RTH og Failsafe RTH, som sender dronen tilbake automatisk, hvis batteriet nærmer seg tomt, eller signalet brytes. 

Dronen har også DJIs QuickShots, som ligger i skjermmenyen på fjernkontrollen eller i DJI Fly-appen. Velger man Dronie endres høyden mens kameraet fokuserer på motiver. Med Helix flyr dronen i en spiral rundt fokuspunktet på motivet, og med Boomerang flyr dronen i en oval rundt motivet og stiger mens den sakte beveger seg rundt. Rocket er selvforklarende, da starter dronen over motivet, og flyr vekk i vertikal retning.

Foto: Lasse Svendsen

Den har ikke like mange sensorer som beskytter dronen fra krasj under flyvningen, som DJIs Mavic-serie, og den flyr rett i hindringer hvis man ikke passer på selv.  

Man kan lage 48 Mp stillbildefiler i råformat, som DNG-filer fra bildebrikkens 12 Mp, men med en så liten CMOS bildebrikke som her, er ikke nattfotografering livretten til kameraet på Mini 3. Sammenlignet med 1-tommers CMOS-brikken på DJI Mavic 2 Pro, eller 4/3-brikken på Mavic 3, er det mer støy særlig i mørke partier på bilder tatt i lite lys. 

Videokvaliteten lider også under det, men i alt fra skumring til godt lys, legger man ikke merke til bildebrikkens begrensninger i så stor grad.

12 megapiksler og 24 mm vidvinkel. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusjon

De beskjedne målene og den lave vekten, gjør DJI Mini 3 til en meget anvendelig kameradrone. Den er ekstra anvendelig for de som ofte filmer til sosiale medier, fordi man kan ta bilder og filme vertikalt. Den er også så enkel å fly, at selv influensere får til å lage innhold med dronen, som er et godt kjøp for nybegynneren også. Fotografer som trenger et flyvende kamera, bør heller vende oppmerksomheten mot DJIs modeller i Mavic-serien for proffkvalitet på innholdet. Eller Phantom-seriens overlegne kvaliteter.

Les også Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
KV2
Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Telezoom til Leica SL Relativt prisgunstig zoom for naturfotografer.
lbpluss
Drone for Reels-videoer En liten detalj skiller DJI Mini 3 fra andre droner.
lbpluss
Dette objektivet gir ekte kinofilm Hvordan får Hollywood-filmer det dramatiske og kinematografiske utseendet sitt? Svaret ligger i anamorfotiske objektiver. Dette fra Sirui har dessuten mange råd til.
lbpluss
Lyssterkt portrettobjektiv til Fujifilm Samyang presenterer objektivet Fujifilm mangler.
lbpluss
Glimrende videokamera til proffer Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er et fabelaktig kamera for seriøse filmskapere. Men er det ikke litt for tett opp mot storebror – også i pris?
Følg Lyd & Bilde