Den lille og fremfor alt rimelige 35mm f1.8, til Canons nye EOS R-kamerasystem, er et godt valg for makro først og fremst. Men også til allmenn fotografering der en vidvinkel passer best.
Den bare 300 gram lette 35-en, er en 1:2 makro med nærgrense på 17 cm. Den er også lyssterk med f1,8 som største blenderåpning, og har innebygget bildestabilisering. Dermed er den også egnet til videoopptak, og man kan enkelt fokusere manuelt med fokusringen på objektivet. Der finnes det også en ekstra funksjonsring. Som f.eks. kan stilles til å endre blender, eller en annen nyttig funksjon. Objektivet som bare passer Canon EOS R, er ikke værtettet, og leveres heller ikke med solblender.
Det egner seg som antydet til mer enn bare makrobilder, og det kompakte objektivet kan fort bli et vanedannende standardobjektiv til et EOS R.
17 cm nærgrense
Det er nemlig meget skarpt. Også på nært hold, og har bare moderat med fortegning. På full blenderåpning er lysfallet eller vignetteringen mer synlig, men mer på testplansjer enn i virkeligheten. Fra f2,8 og f4 er den uansett ikke synlig, og da er også skarpheten meget jevn.
Den er ikke helt i klasse med det sylskarpe RF 50mm f1,2, men så er heller ikke prisen i samme klasse.
Skarpheten holder seg jevnt høy til blender 16, noe som gjør objektivet utmerket også til landskap, reiser, og gatefotografering.
Kromatisk fargebrytning, strølys og ghosting er også godt kontrollert, men en solblender kunne dempet strølys enda mer, etter vår mening.
Autofokus
Den innebyggede bildestabilisatoren kompenserer for fem trinn, og fungerer godt i praksis. Hvilket er en bonus, all den stund EOS R ikke har innebygget bildestabilisator. Men husk at 35mm blir til 59mm brennvidde på 4K-opptak på et EOS R, som beskjærer video ganske kraftig.
Den største ulempen med RF 35-en, er manglende fokussmidighet. Autofokusen er rimelig kjapp i godt lys, men jager for mye når følgefokus er aktivert, og manuell fokusering er dermed helt nødvendig på videoopptak.
Ytelse
Men den optiske kvaliteten er det lite å si på. Skarpheten, kontrasten og oppløsningen er på nivå med det beste vi har sett fra noe objektiv. Den tegner konturer aldeles perfekt, hudtoner ser nydelige ut, og den er sinnsykt skarp også på f1,2. Bokeh-effekten – det uskarpe området – er mykt som honning og det er ikke noe kromatisk feilbrytning å spore.
Det er heller ikke noe fortegning her, og bare litt vignettering ytterst i hjørnene på største blender. Skarpheten er ekstrem ut i hjørnene, i praksis fra blender 2,8 til blender 11, med bare marginalt fall i hjørnene, på største og minste blender.
Konklusjon
Canons rimelige 35mm vidvinkel til EOS R, er et prisverdig objektiv med anvendelig makro og innebygget bildestabilisator. For mange veier det opp for manglene, men Canon burde inkludere solblender her. Optisk sett er objektivet meget bra, med bare mindre mangler, og kun autofokusen som den eneste ulempen, etter vår mening.
Lyd & Bilde mener
Skarpheten, kontrasten og oppløsningen. Flyktig autofokus, synlig vignettering. Mangler solblender.
Veil. pris 5690 kr
Spesifikasjoner
- Type: Makroobjektiv
- Lysstyrke: f1.8
- Bildestabilisator: Femtrinns optisk
- Nærgrense: 17 cm
- Filterdiameter: 52
- Linseelementer: Totalt 11, 9 grupper
- Mål/vekt: Ø 74 mm, 63 mm, 305 gram
- Annet: Justerbar kontrollring
- For: Canon EOS R
- Web: canon.no
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser