Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Canon EOS R6

Canons minste sportskamera

Canon EOS R6 er et lynraskt kamera, først og fremst for sport og action.

Skrevet av / 13.07.20 - 12:00
Canon EOS R6
Lasse Svendsen

Knappe to år etter at Canon lanserte sitt første speilløse systemkamera i fullformatklassen, er statusen fire modeller. Fem hvis vi regner med EOS Ra, som er en spesialutgave av debutmodellen EOS R for astro-fotografering.

Den rimelige EOS RP er seriens rimeligste modell med gjennomførte allroundegenskaper, EOS R5 er flaggskipet med ekstrem oppløsning og 8K-video, mens EOS R er entusiastmodellen i serien.

Den nye EOS R6 er sport- og actionversjonen av RP, bygget over samme hus i polykarbonat, men værtettet og med flere tilleggsfunksjoner. Blant annet har det en innebygget bildestabilisator med stabilisering opptil åtte eksponeringstrinn (!).
Merk at det er når kameraets innebyggede, femaksers stabilisator jobber sammen med den optiske bildestabilisatoren i RF 24-105mm f4. På 105mm brennvidde. Det er likevel rekord for et fullformat systemkamera, og ingen av konkurrentene er i nærheten her.

Klassens mest imponerende bildestabilisering, når kameraet er montert på en RF 24-105mm f4.

Kameraet er bygget for fart, og skuddtakten på opptil 20 bilder/s sier sitt. Canon har også trimmet autofokusen (0,05s respons og følsom ned til -6,5 trinn) som har fått bedre sporingsegenskaper og mer presis øye-, ansikt-, og dyresporing.

Autofokusen har også 6072 fokuspunkter å velge mellom, eller gruppere og flytte rundt blant – og med. Canon har utviklet autofokusalgoritmen ved hjelp av deep learning og AI (Artificial Intellligence), for at kameraet skal være enda bedre på følgefokus.

Bildebrikken er en variant av den samme 20 Mp CMOS fullformatbrikken vi testet i EOS 1D X Mark III, og kameraet kan ta opp 8- og 10-bits 4K UHD-video internt, eller 10-bits video eksternt. Det har også fått to UHS-II kompatible SD-kortplasser, og det har både mikrofoninngang og hodetelefonutgang.

Alle tilkoblinger man trenger.

Det har i det hele tatt mange av egenskapene en naturfotograf, men kanskje ikke en landskapsfotograf, vil etterspørre. Noen av de viktigste punktene å merke seg med EOS R6 er:

  • 20 Mp fullformat CMOS bildebrikke
  • Rask skuddhastighet på 12 (mekanisk lukker) og 20 bps elektronisk
  • 6072 punkters Dual Pixel CMOS II autofokus
  • 8-trinns bildestabilisator m. RF 24-105/4 på 105mm
  • ISO 50-102.400
  • 4K/50p UHD-video, 8-bit 4:2.0 og 10-bit 4:2:2
  • Full 1080 HD 120 fps
  • 2 x SD/SDHC/SDXC UHS-II kortplasser
  • 3,7 Mp OLED-søker
  • Vribar 1,62 MP pekeskjerm
  • Wi-fi og Bluetooth integrert
  • Værtettet kamerahus
  • BG-R10 batterigrep ekstrautstyr
  • WFT-R10 batterigrep med Wi-fi ekstrautstyr

Som man ser av spesifikasjonene, er kameraet mye raskere enn de fleste speilløse fullformatkameraene – og – det har lavere oppløsning enn alle nyere speilløse – fullformat systemkameraer i dagens marked. Sony a7s II unntatt.

EOS R6 har større batteri enn EOS RP, og dobbelt så bra batteritid.

Det utelukker landskapsfotografering for mange, men kameraet er langt bedre egnet til sport, action og fotografering av ville dyr. Kombinasjonen av ekstrem skuddtakt og lynrask følgefokus, sørger for det. 

Sony a9 II er Canon-kameraets nærmeste konkurrent, siden det er det eneste blant speilløse fullformatkameraet, som klarer en skuddtakt på 20 bilder/s, tilsvarende EOS R6, men Sony-kameraet er betydelig dyrere.

Joystick

Likheten med EOS RP er slående uansett hvilken vinkel man ser kameraet fra. Låsebryteren som slår av flere av knappene, er byttet ut med en låseknapp lik den på EOS R. Batteriet er mye større her, og batteritiden er oppgitt til 510 eksponeringer per lading, over det dobbelte av EOS RP.

Styrepinnen kan brukes til å flytte fokuspunkter med, eller man kan bruke fingeren på pekeskjermen.

Mens RP har én, har R6 to SD-kortplasser, og på den andre siden er det som tidligere nevnt, innganger for mikrofon, hodetelefoner, fjernkontroll og USB-lading – og en HDMI-utgang. Akkurat som på RP-modellen.

Men på baksiden har R6 fått en styrepinne (joystick) som både kan brukes til å bla i menyer med, og flytte fokuspunkter med. Det siste kan også gjøres på den vribare pekeskjermen. AF-ON-knappen er flyttet til venstre og på venstre side av søkeren, har Canon plasserte en Rate-knapp, sånn at man kan gi bilder og video vurdering opptil fem stjerner.

EOS R6 har fått en vurderingsknapp ved siden av menyknappen.


Skarpere OLED-søker

Fireveisknappen bak er byttet ut med et innstillingshjul, slik vi kjenner det fra de fleste av Canons systemkameraer, og på fremsiden har man funnet plass til en programmerbar knapp. I likhet med EOS RP, finnes det ingen innebygget blits på R6.

Grepet er stort og ligger godt i hånden. Søkeren er skarpere og mye bedre å bruke, og kameraet er totalt sett enda mer tilfredsstillende å fotografere med.

Godt håndgrep og oversiktlig betjening gir et brukervennlig kamera.

Brukervennligheten er enda bedre etter min mening, enn på EOS RP, og R6 har de samme helt essensielle Canon-knappene. Nemlig M-Fn ved utløserknappen, som gir umiddelbar tilgang til ISO-innstilling, serieopptak, servofokus, hvitbalanse og blitskompensering. Når programhjulet står i P, Tv, Av, M, Bulb eller Fv.

Eksponeringskompensasjon og flere andre innstillingsvalg, er tilgjengelig under Q-knappen på baksiden. Trykk og bla med innstillingshjulet, eller fingeren, til foretrukket innstilling.

Fokusvalg

Mer sekundære funksjoner finnes dypere i skjermmenyene, som finjustering av fokus (AF3), hvor man kan justere sporingsfølsomhet og akselerasjon- og retarderingsfarten i fire av de viste innstillingsvalgene: Case 1, allsidig universalinnstilling, Case 2, sporing og overse hindringer, Case 3, fokus på motiver som plutselig når fokuspunktene, Case 4, fokus på objekter med rask akselerasjon- og retardering. Det er også en Auto-innstling hvor kameraets fokusalgoritmer tilpasser seg bevegelsene.

Den vribare pekeskjermen er et must på videoopptak.

Man også velge om kameraet skal fokusere på øyne, ansikter eller dyr, og fotografen kan velge åtte ulike fokusmoduser: Sporing med eller uten ansikter/øyne, punktfokus, ett-punktsfokus, utvidet fokusområde i kryss eller firkant, sonefokus, og vertikal eller horisontal gruppering av fokuspunkter i én sone.

Video

Kameraet leverer upåklagelig videokvalitet både i HD og 4K. Rolling shutter hvor vertikale linjer bøyer seg ved panorering, er moderat, og 4K-video er skarp, støyfri og ser i det hele tatt veldig bra ut på en stor 4K-skjerm.

Kameraet beskjærer utsnittet litt i 4K, hvor 94 prosent av horisontalen brukes. Det er så lite at 24mm bare blir 25,4mm når beskjæringsfaktoren er lagt inn.

Kameraet interpolerer piksler fra 5,1K oppløsning og oversampler til 4K, og det er mulig å filme i 4K også med en beskjæringsfaktor (crop) på 1,6x. Praktisk hvis man trenger mer rekkevidde i form av lengre brennvidde. Legg merke til at hvis man aktiverer digital bildestabilisator når man er i videomodus, så beskjæres bildeflaten med en faktor rundt 1,5x.

Det er ikke Canons mest avanserte videokamera, men kameraet kan tross alt ta opp 8-bits 4:2:0 UHD og 10-bit 4:2:2 Canon Log eller 10 bit HDR PQ internt, og sende 10-bit 4:2:2 til en ekstern opptaker. Så helt blottet for videoegenskaper er det ikke. Selv om man ikke kan velge annet enn IPB-komprimering av 4K, hvis ikke Canon Log er valgt.

Canon-kameraet mangler en statusskjerm på toppen, som EOS R og R5 har, og kamerahuset er egentlig en værtettet utgave av EOS RP.

Når Canon Log er valgt, har man 12 trinns dynamisk område tilgjengelig, i HEVC /H.265), og fargerommet utvides litt fra BT.709 til BT.2020. Fotografen kan velge mellom manuell eller fullautomatisk eksponering på video, og det er både fokus markering (focus peaking) og zebra (eksponering) i to nivåer, tilgjengelig i videomodus.

Det er også mulig å hente stillbilder fra 4K-video, i 8,3 Mp oppløsning, og time lapse opptak kan gjøres både i 4K og full HD – begge i All-Intra med 470 Mbps.

Fotografen kan også justere lydvolum til hodetelefonene, i kameraet.

Skuddtakt og fokus

At man kan ta serieopptak på 12 bilder/s med mekanisk lukker, og hele 20 bps med elektronisk lukker, er kameraet aller største styrke. Heldigvis gjør Canons blodtrimmede autofokus en formidabel jobb med å henge med i svingene, når bildene tas i så rasende tempo, og det er ikke mange av bildene man mister fordi de er ute av fokus.

Så bildene blir skarpere med R6 enn med de fleste fullformat systemkameraer, når man fotograferer på serieopptak. Enten det er 12 eller 20 bps. Autofokusen henger godt med også når lyset faller, og den er lynrask og lydløst til stede på actionfotografering.

Sammenligningen med EOS 1DX Mark III er nærliggende, og under de fleste forhold vil treffprosenten fra EOS R6 ikke stå noe tilbake for 1DX Mark III.

Bildekvalitet

Med den samme CMOS bildebrikken på 20 Mp må R6 se seg slått av selv EOS RPs 26 Mp, Nikon Z6 og Sony a7 III med 24 Mp, men så er de heller ikke i nærheten av Canon-kameraets skuddtakt.

Fotografer som ser etter mer oppløsning, det kan være landskap-, bryllup- eller studiofotografer, bør heller vurdere EOS R5 med 45 Mp – som også kan skyte opptil 20 bps i serie, eller Sony a7r IV med 61 Mp.

EOS R6 kan lagre bildene i 14-bits råformat, 12 bit med elektronisk lukker, og i 8-bit jpeg med to kompresjonsfaktorer, men også i 10-bit HEIF (kun m. mekanisk lukker) om man velger HDR PQ kvalitet i menyene.

Bedre OLED-søker her enn i EOS RP, og som heller ikke har innebygget blits.

De fleste i målgruppen for dette kameraet, vil nok velge råfiler til de mest kritiske jobbene, og jpeg til sport. For det er bare når man velger jpeg at utløseren kan holdes nede i nær det uendelige på serieopptak. Skyter man råfiler på full hastighet, må bufferen tømmes med jevne mellomrom, cirka 10-15 sekunder med opptak, men det hjelper selvsagt litt med et raskt minnekort.

Bildekvaliteten på stillbilder er ikke overraskende sammenlignbar med EOS 1DX Mark III. Det betyr at det ikke er her du får den maksimale oppløsningen og detaljskarpheten blant fullformatkameraer, men til sport og dyrefotografering, vil jeg hevde at den er mer enn tilstrekkelig.

Jpeg-filene er ikke for hardt komprimert og har den samme fine tonaliteten som Canon er kjent for, med blant annet nydelige hudtoner. Råfilene gir fotografen mye mer å gå på i etterbehandling, men som på EOS 1DX Mark III, er ikke bildedynamikken helt på høyde med Sony a7r IV eller Nikon Z7.
Støyomfanget er godt kontrollert opp til 6400 ISO, og 12800 ISO kan være fullt brukbart i mange situasjoner, men noe særlig høyere vil jeg ikke gå. Med mindre man aksepterer synlig korn- og fargestøy.

Konklusjon

Canon EOS R6 er en rå maskin for fotografer som setter fart og presis autofokus høyere enn noe annet. Kameraets skuddtakt og autofokus spikrer fokuset til alle bilder med en fart opptil 20 bps. Det er samtidig enkelt å bruke, lett å sette opp og gir brukeren meget tilfredsstillende bildekvalitet, om enn ikke klasseledende. Kvaliteten på 4K video er svært god, og kameraet kan utstyres med mikrofon og hodetelefoner, men det har ikke like avanserte videoegenskaper som EOS R. Canon EOS R6 er først og fremst aller best som lynraskt stillbildekamera, og da helst på sport, action og ville dyr, men er også et utmerket videokamera.

Karakter
Canon EOS R6
High End

Lyd & Bilde mener

Kompakt og lett med lynrask autofokus og skuddtakt. God batteritid og høy brukervennlighet. Glimrende bildestabilisering. Værtettet kamerahus. Bildedynamikk ett hakk bak de beste, og moderat detaljoppløsning på stillbilder.

2 hendelser på “Canon EOS R6”

  1. Eirik Østensjø

    Her synes jeg forfatteren roter det til litt. R6 har få likhetstrekk med RP. Det har mer til felles med R5. Det viser også prisen. Det er også noen faktafeil i artikkelen. Kamerahuset er laget av magnesium. Grepet med WiFi er kun kompatiblet med R5. Er dette en test av R6 eller kun en artikkel som er skrevet etter å ha lest andre tester?

  2. Marius Loland

    Ikke like gode videoegenskaper som eos r? Tenker du på mbps og all-i komprimering da? Eller skulle det egentlig stå r5?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Lyd & Bilde
Scroll to Top