Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Canon EOS 650D

Enda bedre bestselger

Med pekeskjerm og kjappere autofokus, håper Canon å beholde tetposisjonen i mellomklassen for speilreflekser, med EOS 650D.

Skrevet av / 08.10.12 - 00:00
Canon EOS 650D
Lasse Svendsen

Alle som er interessert i å ta bedre bilder, bør seriøst vurdere et systemkamera. Da øker mulighetene for bedre bildekvalitet, og man har et verktøy som er moden for krevende oppgaver i mange år. For med utskiftbar optikk og et bredt utvalg tilbehør, er systemkameraet godt tilpasset ulike behov.

Canons modeller har vært blant de mest populære lenge, og nye 650D viser med all tydelighet hvorfor. Helt siden 300D ble lansert i 2003, har EOS-serien ofte ligget på salgstoppene. Etter mange modellskifter og utallige forbedringer, er siste ledd i rekken klar.

Nye EOS 650D ser kanskje like kjedelig ut som forgjengeren 600D, og forbedringene er heller ikke mange nok til at det er verdt å bytte ut en velfungerende 600D med nye 650D.

Kanskje er ikke endringene store nok til at kameraet virker spennende nok for krevende fotografer, men for den store målgruppen med glade fotoamatører, er dette et trygt og godt valg.

Raskere fokus
Alt som var bra med forgjengeren er videreført her. Noen knapper er redesignet, display-knappen på toppen er borte, og kameraet har endelig fått stereomikrofoner integrert i speilhuset på toppen. Bildebrikken er fremdeles 18 megapiksler, men av nyere generasjon, og kameraet kan ta opp HD-video – med fungerende autofokus.

Blant de viktigste forbedringene, er en helt ny høyoppløst og vri og vendbar pekeskjerm, 14-bits prosessering med støtte for milliarder av farger, kjappere skuddhastighet på 5 bps, økt lysfølsomhet på 25.600 ISO med bedre egenskaper i lite lys, og et mye bedre nipunkts autofokussystem, med meget presis fasebasert autofokus under videoopptak. Og live view, altså når skjermen brukes som søker. Den integrerte blitsen kan brukes som sender, og trigge andre blitser trådløst. Gjerne flere blitser i grupper, for best mulig lyskontroll.

Ligger godt i hånden
Resten av kameraet er et velprøvd og velfungerende design, med gjennomgående god ergonomi, tydelig menystruktur og er enkelt å komme i gang med. Selv med begrensede forkunnskaper. Kameraet er godt egnet til amatørfotografen som vil bli en bedre fotograf, og trenger et godt verktøy som ikke koster skjorta. Med gummierte overflater og et sjenerøst håndgrep, ligger kameraet godt i hånden.

Søkeren er lys nok, men ikke særlig stor, til gjengjeld er skjermen lyssterk, med god oppløsning og kontrast. Pekefunksjonen fungerer utmerket, og kan brukes i nesten alle menyvisninger, også når man blar i bilder. Et trykk på Q Menu, enten på skjermen eller knappen, aktiverer pekefunksjonen på skjermen, og gjør endringer av innstillinger til en lek.

Rask, men…
Med den økte skuddhastigheten og forbedret hybrid autofokus, er 650D mye bedre egnet til actionfoto enn forgjengeren. Men bufferen stopper lengre serieopptak etter få eksponeringer om man skyter råfiler, særlig kombinert med jpeg-filer. Trikset er å holde seg til kun jpeg, hvis man skal ha lange bildeserier.

Autofokusen under skjermvisning – live view – på stillbilder eller videoopptak, er merkbart bedre enn på 600D – og man kan fokusere og ta bilde samtidig bare med en berøring på valgt sted på skjermen –  men det går vesentlig saktere enn på Olympus OM-D eller Panasonic Lumix G5.

HD-video
En av fordelene med hybrid autofokus, som kombinerer fasebasert og kontrastbasert fokusdetektering, er raskere reaksjoner også på videoopptak. Med stereomikrofoner og inngang for separat mikrofon i tillegg, er kameraet godt egnet som videokamera. Man kan velge full 1080 HD-kvalitet, med enten 25 eller 24 bilder per sekund, og overstyre eksponeringen manuelt. En fiffig detalj, er muligheten for å sette sammen alle små videoklipp til en sammenhengende avspilling. Få denne funksjonen inn i flere kameraer, den er kjempepraktisk.

Bildekvalitet
Etter flere hundre bilder med forskjellige objektiver, og ulike lysforhold, er det lite å utsette på bildekvaliteten fra 650D. Men alt avhenger av kvaliteten på optikken. Under testen benyttet jeg Canons nye versjon av zoomen 18-135mm f3,5-5,6 IS STM II, som har fått en stillegående STM -fokusmotor, den nye 40mm f2.8 STM, og Tamrons nye SP 24-70mm f2.8 (Di VC USD). Og det er liten tvil om at bildekvaliteten fra sistnevnte i høy grad overgår den optiske kvaliteten fra de to andre. Skjønt, den kompakte 40mm til 2.000 kr, gir fotografen høy optisk kvalitet for pengene.

De fleste vil likevel benytte Canons 18-55mm eller 18-135mm STM, begge med optisk bildestabilisator, men de makter ikke å hente frem potensialet i kameraets meget gode bildebrikke og DIGIC5 bildeprosessor. Oppløsningen i kameraet og dynamikken i bildene, fortjener bedre optisk kvalitet. Noe testplansjene tatt med Tamron zoomen tydelig viste.

Som ventet er bildedynamikken og fargegjengivelsen av høy kvalitet. Enten vi snakker jpeg eller råfiler, selv om råfilene har litt mer nøytral fargebalanse. Kameraets hvitbalanse og 63-punkters lysmålesystem treffer presist svært ofte. Motiver med svært mye lys eller høy kontrast, har en tendens til å bli for lyse gjennom overeksponering. Husk å korrigere med eksponeringskompensasjonen i kameraet, under slike forhold.

Oppløsningen og skarpheten er fremragende. Særlig når jeg studerer bildene fra Canons 40mm og Tamrons 24-70mm, men akkurat som 600D, inntrer bildestøy allerede ved 800 ISO. Marginalt nok til at man ikke ser det på A3-utskrifter, men bildestøyen tiltar ved 1600 ISO, og ved 6400 ISO lysfølsomhet, er både kornstøy og fargestøy så tydelig at man bør etterbehandle bildene. Særlig hvis man tenker på å lage forstørrelser.

Canon har lagt inne en smart funksjon i scenemenyen, kalt håndholdt nattscene. Som fungerer slik at fire bilder settes sammen, og så bruker kameraprosessoren bildefilene som utgangspunkt for å dempe bildestøy. Det fungerer greit nok i lite lys, men er ingen erstatning for god etterbehandling av bildene.

Oppsummering
Canon har ikke gjort store endringer siden forgjengeren 600D. Bildekvaliteten holder fremdeles toppklasse, skuddhastigheten og fokushastigheten er vesentlig forbedret. Og pekeskjermen er innmari praktisk for alle fotografer. Uansett erfaringsnivå. Prisen er foreløpig høy, men når prisen faller ytterligere, blir EOS 650D et av de beste kjøpene i allroundklassen, for speilreflekser. Med 650D får nybegynnere og viderekomne et gjennomført fotoverktøy, som ikke tar lang tid å beherske, og leverer varene hver gang. Det eneste det trenger, er enda bedre optisk kvalitet, som står i stil med kamerahusets ytelse, og autofokus på nivå med de aller beste.

Tjener på bedre optikk
Det er ikke bare Canon som kan lage kvalitetsoptikk. Tamrons nye SP 24-70mm f2.8 med integrert bildestabilisator, er et meget skarptegnende og fortegningsfritt objektiv, med svært høy, og jevn ytelse. På alle blendere og brennvidder. Zoomobjektivet dekker 38 til 112mm på EOS 650D, men 24-70mm på fullformatkameraer som EOS 5D mk III.


Pekeskjermen gjør Canon-kameraet innmari praktisk å bruke.


Blitsen fungerer både som fokushjelper i lite lys, og trigger for trådløse blitser.

Lyd & Bilde mener

Svært god oppløsning Kjapp skuddtakt Glimrende brukervennlighet Bildestøy på høy ISO Kit-objektivenes ytelse Treg hybridfokus i live view

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

Lyd & Bilde
Scroll to Top