TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Canon EOS 1Dx Mark II

Lynraskt proffkamera

Canons raskeste kamera passer krevende bruk og kresne actionfotografer, som hånd i hanske.

Av / 19.08.16 - 07:00
Canon EOS 1Dx Mark II

Lyd & Bilde mener

  • Råtøft proffkamera med høy skuddtakt, fokuspresisjon og utmerket bildekvalitet.
  • Høy pris og relativt moderat batteritid, pekeskjerm med begrenset funksjonalitet.

Tenkt deg å jobbe under krevende forhold og komme på kontoret når andre har gått og lagt seg, bare for å oppdage at kun en håndfull av bildene er skarpe nok til at de kan brukes. Den følelsen av penger som flyr ut av vinduet og kunden som vender om og går sin vei, er tung. Hvis fotografen ikke kan stole på kameraet, er det ingen ting verdt.

 

Derfor jobber ingeniørene hos kameraprodusenter som Nikon og Canon, med å forbedre proffkameraene for hver nye generasjon, slik at det nyeste skal sikre fotografen flere bilder som kan brukes. Da er det ikke bare den tekniske bildekvaliteten som må sitte, bildet må være skarpt, støyfritt og tatt i det rette øyeblikket. Bilder i og for seg mange kameraer klarer å fange, men kun de raskeste får flest skarpe bilder.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

I likhet med Nikon D5, er Canon EOS 1Dx Mark II, bygget for de mest krevende fotografene. De som trenger et lynraskt og robust kamera som takler alt fra sport og action, til studio- og location-fotografering. Det er ikke et kamera for landskap eller portrettfotografene, på samme måte som et EOS 5Dsr eller Nikon D810, men et kamera med skuddtakt og autofokus som gir deg skarpe bilder hver gang – og på hvert bilde.

Annonse

 

Sammenligner man med nevnte Nikon D5, er det påfallende hvor like spesifikasjonene er. Det er ikke så rart, de slåss om de samme kundene, og har i årevis vært rivaler på samme slagmark. Canon-kameraet har en ny 20 megapiksler fullformat bildebrikke, ny bildeprosessor (2 x DIGIC 6+), ekstrem skuddtakt på 16 bilder/s, eller 14 bps i 170-bilders serie med råfiler, full autofokus, og 4K-video.

 

Forbedret autofokus

Veldig sammenlignbart med D5, altså. Med en ny 61 punkters autofokusmodul med Dual Pixel-teknologi, hvor 41 er kryssensorer, skal du få skarpe bilder ned til -3 eksponeringstrinn. Det er temmelig mørkt, faktisk. Fokuspunktene dekker et 24 prosent større område enn på forgjengeren EOS 1Dx. Kameraet har Canons intelligente fokussporing – iTR – og en lang rekke innstillingsvalg for autofokusen, inkludert kalibrering, motivtilpasning og fritt valg av fokuspunkter. Enkeltvis, eller i grupper.

 

x_Canon EOS-1D X Mark II SHUTTER BK BEAUTY x_Canon EOS-1D X Mark II MIRROR BOX BK BEAUTY x_Canon EOS-1D X Mark II In-Camera Digital Lens Optimizer Processor BK BEAUTY FSL x_Canon EOS-1D X Mark II BODY down BK BEAUTY FRT
<
>
(Foto: Produsenten)

Så med andre ord, et proffkamera for action, sport og dyreliv, akkurat som Nikon D5.

 

Gjenkjennbart ergonomi

Canon har ikke gjort store endringer på utsiden. Selv erfarne Canon-fotografer vil ha problemer med å peke på endringer i plassering av knapper og ratt på kameraet, sammenlignet med forgjengeren EOS 1Dx. Forandringene er få, og små. Som at Mark II har fått pekeskjerm med valg av fokuspunkt, ikke utløserberøring, og en start/stopp-knapp for videoopptak i tommelfingeravstand til høyre for søkeren. Dimensjonene er også de samme, men vekten har økt på den nye utgaven av kameraet.

 

Ny minnekortstandard

Batteritiden er nesten det eneste som ikke matcher Nikon D5. Canon-kameraet gir deg 1300-1500 eksponeringer per lading, D5 nesten 4000. Den nye bildebrikken og de to prosessorene, tar følsomheten til 409.600 ISO, mot D5s svimlende 3,28 millioner ISO. Skuddtakten på 16 bps er høyere enn D5s 14 bps med AF på første bilde, men Nikon-kameraet har 153 fokuspunkter som dekker et litt større område av søkerbildet.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Mens Nikon har valgt å utstyre D5 med plass for XQD-minnekort, kan Canon-kameraet bruke CFast-kort i den ene av to minnekortspalter. Disse minnekortene er langt raskere til å lagre bilder og laster opp raskere til datamaskinen. Et CFast- eller XQD-kort skriver data med rundt 400-500 MB/s, XQD er hakket raskere med 500 MB/s, hvilket ikke bare hjelper på lagringen av store bildefiler med en hastighet på 14 bps – men også på lagringen av 4K-video.

 

4K-video og tilkoblinger

For mange profesjonelle er videoopptak stadig viktigere. Canon-kameraet funger utmerket som videokamera, og tar ikke bare opp HD-video i 100p, men også 4K video. I MOV-format med 4096 x 2160 piksler i 16:9-format og 50, 25 eller 24 fps. Stillbilder kan hentes fra videostrømmen i 8,3 Mp oppløsning. Husk at kameraet ikke tar opp 4K uten CFast-kortet i kameraet.

 

Kameraet trenger en Wifi-adapter – WFT-E8 – for trådløs overføring, men det har Ethernet, USB 3, hodetelefon og mikrofonkontakter, og GPS-logging av bilder.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lynrask fokus

Uten å ha målt forskjellen, kan jeg likevel si at jeg tror Canon-kameraet er raskere til å fokusere enn D5. Men det gjelder ikke alle motiver, for min opplevelse av D5 er at det er raskere til å låse fokus på og følge motivet, når det er langt unna på telebrennvidde. Kanskje skylles det Nikon 3D-fokusmodul, kanskje – og det er trolig – er det objektivavhengig.

 

Men sett et bevegelig motiv foran Canon-kameraet i ikke alt for lang avstand, og det er vanskelig å ikke la seg overbevise over fokussystemet. Med over 3000 bilder i mappen, langt de fleste tatt med høy skuddtakt og Canons iTR-fokussporing, tok den en stund før jeg fant et uskarpt bilde. Det er rett og slett imponerende bra, men det skulle også bare mangle for et kamera i denne klassen.

 

Bildekvaliteten er like overbevisende som på Nikon D5. Jeg tviler på om noen klarer å skille bilder tatt med disse to fra hverandre. Ok, D5 har høyere ISO-følsomhet og Canon-kameraet stopper på 409.600 ISO. Bilder med opp til 6400 ISO ser helt like ut og det er vanskelig å se forskjell i bildestøy opp til 51.200 ISO. Deretter er det et lite forsprang til Nikon D5, som bevarer flere detaljer på 409.600 ISO, tross veldig kraftig korn- og fargestøy.

 

I praksis betyr det at man kan bruke bilder tatt med 51.200 og til dels 102.400 ISO, men litt nennsom etterbehandling om kornstøy skulle gjøre sin inntreden. Den er ofte mer synlig på bilder tatt i lite lys, og på bilder tatt med eksponeringskompensasjonen i retning overeksponering.

 

Ellers er bildekvaliteten meget høy, med utmerket skarphet og detaljoppløsning. Det dynamiske omfanget er bedre enn fra tidligere EOS 1D-modeller, og prosessoren farer pent med jpeg-filene, slik at fargegjengivelsen ikke etterlater fotografen med mye korrigering på annet enn råfiler. Er det bedre enn D5? Nei. Ingen av dem har klasseledende dynamikk, eller oppløsning, men for målgruppen er de begge fantastiske verktøy som garanterer flere skarpe bilder fra sport og action, enn de fleste kameraer det er naturlig å sammenligne med.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Vår mening

Jeg har vanskelig for å tro annet enn at Canon-fotografer vil bli overlykkelige over EOS 1Dx Mark IIs forbedringer. Skuddtakten er en ting, men autofokusen er så overbevisende at det for mange er et argument for å kjøpe kameraet. Trolig vil også Nikon-fotografer nikke anerkjennende til ytelsen fra Canon-kameraet, som sammen med D5 er det mest komplette proffkameraet vi har testet. Det passer ikke alles behov, men for de det angår, blir det ikke bedre enn dette.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Lyd & Bilde