Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

6 mobilkameraer

La kameraet være igjen hjemme

De siste mobilkameraene tar bildekvaliteten til nye høyder, og vi har funnet det aller beste.

Kompaktkameraene er en utdøende rase og det er ikke så rart. Skal man ta gode bilder finnes det i dag meget små systemkameraer som tar mye bedre bilder. Og for situasjonsbilder i hverdagen benytter i dag nesten alle sitt mobilkamera. Det har man jo alltid i lommen klart til å ta frem for å forevige en uventet situasjon eller dele på sosiale medier. Men bildekvaliteten har jo tross alt ikke engang vært på høyde med enklere kompaktkameraer.

Det siste året har det imidlertid hendt mye med mobilkameraene. Det å krige om hvem som har flest megapiksler fungerer ikke lenger, nå må man finne noe nytt å sette på esken. Og heldigvis virker det som om produsentene har oppdaget at folk ikke bare vil ha store bilder, de vil faktisk ha bra bilder. Det har ført til en kapprustning som vi har sett på demonstrasjoner og fått rapportert fra messer.

Kamerateknikk på mobilen
Et eksempel har vært Sony Mobile som da de oppgraderte Xperia Z faktisk satte seg ned med Sonys kameradivisjon. Det resulterte i at man lyktes med å klemme sensoren fra de virkelige kompaktkameraene inn i mobilen. Dessuten fikk de en mengde idéer om hvordan man skulle kunne simulere bildeprosessoren i mobilens kraftfulle prosessor. Og man kunne låne mye av programvaren for bildebehandling samt få kamera-appen til å se mer ut som et virkelig kamera.

Selv Nokia og HTC har eksperimentert med sensoren som jo faktisk er den delen som tar imot lyset fra linsene og skal gjøre et bilde ut av det. HTC bestemte seg for at det riktige var færre bildepunkter som gir større sensorpunkter og dermed mer lys. Nokia mente tvert om og klemte inn kjempemange små punkter på sin sensor og lot deretter programvaren sette samme resultatet til et mindre bilde. Hva som fungerte best kan du lese om i selve testen av mobilene.

Men uansett hvem som vant akkurat denne testen så er vi alle vinnere. For mobilprodusentene har begynt å tenke som kameraprodusenter. Det er ikke lenger bare et unødig onde, men noe man faktisk prioriterer. Vi kan kanskje ikke putte kompaktkameraet ned i skuffen riktig enda, men vi er nesten der. Gi det et år eller to så skal dere se at tittelen vil stemme hundre prosent.

Annonse

Testkriterier
Vi ba de større produsentene om å anbefale den modellen som de anså hadde den aller beste bildekvaliteten. Vi tok deretter en mengde bilder som avslører svakheter. For eksempel et bilde av tallerkenen på restauranten i dårlig lys, et nærbilde, et bilde av geometriske mønstre som avslører forvrengninger. Dessuten benyttet vi standardiserte fargekart og gråkart i studio for å avsløre fargestikk og dårlig hvitbalanse. Alle bildene ble deretter gransket på en kalibrert skjerm og fikk karakter når det gjaldt skarphet, støy, fargegjengivelse, hvitbalanse og geometri.

Karakterene i denne testen gjelder kun kameraet, ikke mobilen som helhet.

Annonse

7 tips for bedre mobilbilder

  1. Gå nærmere. Kameraet har ingen virkelig zoom, så om du vil at motivet skal synes må du forsøke å få så mye av skjerme som mulig til å fylles med det som er viktig.
  2. Finn lyset. Det vil ta lang tid før mobilkameraene klarer mørke miljøer, så bruk lyset som finnes så godt som mulig. Tenn lampen eller gå ut i solen.
  3. Stå still. Mobilkameraene er langsomme og kompenserer for dårlig lys med lange eksponeringer. Den minste skjelving gir et uskarpt bilde. Len deg mot noe og hold mobilen med begge hendene med albuene inn mot kroppen som støtte.
  4. Rengjør linsen. En ubeskyttet linse som vi tar på med fingrene og som ligger i lommen eller i vesken gir ingen bra bilder. Tørk av den med et lommetørkle eller helst en mikrofiberklut.
  5. Slå av blitsen. I ni av ti tilfeller gir den et dårligere bilde. Personen nærmest får røde øyne og ser ut som et spøkelse og resten blir mørke. Og på konserten gjør den absolutt ingen nytte da den bare rekker noen meter frem.
  6. Benytt innstillingene. De fleste mobiler har i det minste ulike motivprogrammer, for eksempel for sport, innendørs og snø. Det hjelper kameraet til å velge de beste innstillingene og du får mer korrekte farger.
  7. Skyt mer. Ta flere bilder av samme motiv med ulike innstillinger, vinkel og komposisjon. Om det første ble dårlig, uklart, kjedelig eller noe gikk galt ble sikkert noen av de påfølgende bedre.

Produkter i testen

Sony Xperia Z1 kamera

Best blant de tynne

Bortsett fra mobiler med utskytende linse er Xperia Z1 fortsatt best.

Tar utmerkede bilder for bruk i hverdagen, selv i dårlig lys. Gir også mulighet for å ta bilder i dårlige forhold da det er vanntett.
Den høyeste oppløsningen gir problemer med bildekvaliteten.

Samsung Galaxy S4 Zoom 4G kamera

Mislykket kompromiss

Verken et bra kamera eller en bra mobil, men en kombinasjon som ikke fungerer.

En ekte optisk zoom gjør det mer brukbart på ferien enn et mobilkamera. Meget bra blits.
Tar ikke bedre bilder enn de beste mobilkameraene i de aller fleste situasjoner. For stort og klumpete til å brukes som smartmobil.

HTC One kamera

Mørkets fyrste

Trives bedre på mørke puber enn ute i naturen hvor forholdene faktisk kan være verre.

Det er få mobiler som kan skyte like bra bilder i svak belysning. Mange innstillingsmuligheter og finesser for den som vil ha kontroll over fotograferingen.
Det håndterer ikke vanskelige bildeforhold spesielt bra og detaljskarpheten er ikke den beste.

Apple iPhone 5S kamera

Kjapp og enkel

Blant de vanlige mobilkameraene tilhører iPhone fortsatt toppsjiktet.

Et kjapt kamera som oftest lykkes med å ta bra bilder med full automatikk. Blitsen gir et hyggelig varmt lys.
Savnet av bildestabilisering gjør at man risikerer å få uskarpe bilder. I svakt lys blir det støy og detaljene viskes ut.

LG G2 kamera

Teknikktung og merkelig

Bra optikk og bildestabilisering ødelegges av at programvaren bearbeider bildene for mye.

Ordentlig bildestabilisering hjelper til med å unngå uskarpe bilder og burde gi bra mørkebilder. Autoinnstillingen gjør en bra jobb med eksponering.
Programvaren ser ut til å hate støy til den grad at den prioriterer det fremfor å bevare detaljer i bildene.
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.