TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

5 allværskameraer

Vanntette tøffinger

Allværskameraer kan du dykke med, og de tåler å falle i bakken. Men hva med bildekvaliteten?

forfatter
Publisert 09.06.15 - 06:00
Produkter i testen
 • Nikon Coolpix AW130
 • Ricoh WG-5 GPS
 • Panasonic Lumix FT30
 • Fujifilm FinePix XP80
 • Olympus Stylus TG-4
 • Mens salget av kompaktkameraer faller, er allværskameraene stadig populære. Det er ikke rart. De koster ikke noe særlig mer enn et vanlig kompaktkamera, og byr på et tøft design med støtsikring, og så god vanntetthet at man faktisk kan dykke med det.

  Dermed er de langt mer praktiske å ha med, siden de tåler å falle ned av biltaket, snorkling, dykking og snø og sludd. Blir det gjørmete eller vått av sjøsprøyt, er det bare å skylle av i lunkent vann og tørke med et håndklede.

  Les testen av allværskameraer fra 2014 her.

   

  Små bildebrikker

  Innvendig er de ikke så forskjellige fra et kompaktkamera. Man kan forvente samme bildekvalitet. Men foruten støtsikring og pakninger som skalker alle luker og åpninger, har de som regel GPS-logging og undervannsmodus i tillegg.

  Når man tar bilder under vann, må kameraet kompensere for at fargene endrer seg under vann. Da fungerer også autofokusen dårlig, og det blir mye mørkere enn over vann.

  En annen ting allværskameraene har felles – også med vanlige kompaktkameraer – er små bildebrikker. Ulempen med så liten bildeflate (6,1 x 4,5 mm), er at den fanger lite lys: Mye mindre faktisk, enn bildebrikken i et systemkamera, som ofte er 10-12 ganger større og mer lysfølsom.

  Bildestøy, men også fargegjengivelse og bildedynamikk, skiller seg derfor kraftig fra hva man kan få til med et systemkamera fra Olympus eller Nikon.

  Her finner du 20 tester av andre kameraer.

   

  Spesiell optikk

  De små allværskameraene skiller seg fra kompakter på et annet, ikke uvesentlig punkt. De har ikke noe objektiv som stikker ut av kameraet. Det harmonerer nemlig dårlig med vanntetthet, derfor har allværskameraene zoomen felt inn i kameraet.

  Det begrenser hvor stor den kan være, og ingen av kameraene har derfor mer enn 5 x zoom.

  Som regel er objektivet montert innvendig i kameraet. Noen av dem har et objektiv som ser ut som et innvendig periskop. Et speil sitter bak den synlige linsen, og retter lyset gjennom små linseelementer som sitter foran den lille bildebrikken i bunnen av kameraet.

  Få kontroll på kameraet med vår guide.

   

  Dykkerkameraer

  For ivrige dykkere er allværskameraene en rimelig løsning for å få tatt bilder under vann. De fleste kameraene i testen kan tas med på mer enn 10 meters dybde, uten ekstra undervannshus, og har gode makromuligheter slik at man kan komme veldig nært motivet.

  De passer like godt over vann, med de samme egenskapene som et normalt kompaktkamera. De fleste har Wifi for trådløs overføring og deling av bilder, og fungerer akkurat som et vanlig kamera over vann.

  Hvilket som passer dine behov best, finner du ut på de neste sidene.

  Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per mai 2015.

  Dette må du huske på 

  Et allværskamera er bare vanntett når alle luker og åpninger er tettet. Små silikonpakninger holder vann, støv og skitt ute, men vann kan likevel piple inn om man ikke er nøye med renholdet.

   

  Sjekk derfor alle pakninger for støvkorn, hår eller skitt som kan føre til at vann trenger inn. Husk at det skal ikke mer til enn en regnskyll før vann har kommet seg inn i kameraet, hvis pakningene er utette.

   

  Proffene smører silikon i et tynt lag på pakningene, for å forsegle kameraene før de dykker. Det trenger du ikke å gjøre, bare sørg for godt renhold.

  Testkriterier og karakterer

  Alle kameraene gikk gjennom den samme sjekklisten. Gripevennlighet, hvor god er tilgangen til de viktigste funksjonene, responstid, fokushastighet og presisjon. Kvaliteten på kamera, skjerm og optikk, er nøye vurdert.

   

  Testbilder ble tatt i vårt faste oppsett av testplansjer og fargekart under kontrollerte lysforhold. De dannet grunnlaget for test av skarphet, oppløsning, optisk kvalitet, fargegjengivelse og bildestøy. Bildekvaliteten og videoopptak ble vurdert på en kalibrert 27-tommers iMac-skjerm.

  Alle karakterer er satt etter en totalvurdering av egenskaper hvor bildekvalitet veier tyngst. Brukervennlighet, funksjonsnivå, kvalitetsinntrykk og ytelser, utgjør de andre komponentene som totalvurderingen bygger på. Kvaliteten på videoopptakene, er ikke vektlagt i karaktersettingen.

  Produkter i testen

  Nikon Coolpix AW130

  Kompetent dykkerkamera

  Nikon-kameraet er perfekt for hobbydykkeren med høye krav til bildekvalitet.

  Svært god bildekvalitet, lyssterk skjerm og god batteritid med mange nyttige funksjoner.
  Ingen manuell kontroll.

  Ricoh WG-5 GPS

  Lyssterkt panserkamera

  Et av de tøffeste kameraene vi har testet, har noen unike funksjoner som passer best for de mest aktive.

  God bildekvalitet i godt lys, veldig tillitvekkende kvalitet og lyssterk optikk.
  Moderat bildekvalitet i lite lys, beskjeden batteritid og veldig trege knapper.

  Panasonic Lumix FT30

  Enkelt og greit

  Når prisen og størrelsen spiller inn, er Panasonics lille tøffing fristende, men ikke feilfri.

  Lite, lett og prisgunstig allværskamera som er enkelt å bruke.
  Svak bildekvalitet særlig i lite lys bare middels skarphet, med dårlig

  Fujifilm FinePix XP80

  Raskt blinkskuddkamera

  Man får mye for pengene i Fujifilms tøffeste kamera, men det har sine begrensninger.

  Svært jevn bildekvalitet, praktfull søker og kjappe responser, gjør dette til en av våre favoritter. Ergonomien og batteritiden er langt over snittet i klassen.
  Svak batteritid, mye bildestøy i lite lys og bra zoomrekkevidde.

  Olympus Stylus TG-4

  Allværskamera for entusiaster

  Skal man ha et kamera som er like bra under vann som på catwalken, er Olympus et godt valg.

  Meget god bildekvalitet, mange nyttige funksjoner, god batteritid, råfilformat og god brukervennlighet.
  Middels skjermoppløsning og noe bildestøy på høy ISO-følsomhet.
  forfatter

  Lasse Svendsen

  (f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Ut av mørket Er du lei av bildestøy og matte, kjedelige farger? Da er Logitech Litra Glow et billig alternativ.
  Lettere Nikon-tele med rekkevidde 400mm med innebygget stabilisator og lav vekt.
  Ta opp innhold i 4K med Nikon Z30 Vloggere og innholdsleverandører har fått nytt verktøy.
  Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
  Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
  Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend