Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Epson Stylus Pro 3880

Proffkvalitet i A2-format

La deg ikke lure av utseendet. Dette er en fullblods fotoskriver i A3-størrelse med utskrifter i A2-format.

Skrevet av / 13.03.10 - 23:00
Epson Stylus Pro 3880
Marius Siste artikler:
Marius

De proffeste fotografene skriver ut sine bilder på svære proffskrivere til flere hundre tusen kroner. I 64-tommers bredde, om nødvendig. Men det er ikke ofte man trenger så store utskrifter, derfor er fotoskrivere med 44 eller 24 tommers utskriftsbredde mer utbredt. Ulempen med slike skrivere er størrelse, pris og driftskostnader. En mellomting mellom de store proffskriverne og A3-skriverne for forbrukermarkedet, er A2-skriverne, som kombinerer muligheten for store utskrifter med lavere driftskostnader.

Epson Stylus Pro 3880 er arvtageren til den beste skriveren vi har testet: Stylus Pro 3800. Med denne får man utskrifter i A2-format som er fire ganger arealet til et A4-ark. Uten at selve skriveren tar mer plass enn en A3-skriver. Stylus Pro 3880 bruker hele ni 80 ml blekkpatroner, med fjerde generasjon av Epsons UltraChrome K3 med Vivid Magenta pigmentert blekk i tillegg. Lik A3-skriveren Stylus Photo 2880, som også har en Vivid Magenta blekkpatron. Hensikten er å få frem en enda bredere fargepalett enn vanlig (gamut), og Pro 3880 har ikke bare større gamut i retning rødt, men ifølge Epson er det forbedringer i omfanget av fargepaletten i alle fargenyanser. Noe man blant annet skal kunne se i finere tonalitet og fargegraderinger på for eksempel portrettbilder.Skriveren kan jobbe med en oppløsning på 2880 x 1440 punkter per tomme, og veksler automatisk mellom to patroner med sort blekk – et matt blekk og et glossy blekk – for sort-hvitt eller andre utskrifter etter som man velger papirtype i skriveroppsettet. For eksempel matt, kunstpapir eller papir med varierende tykkelse og/eller blank overflate. Blekkbytte tar fra et halvt minutt opptil et par minutter, og forbruker mellom 1,5 og 4,5 ml blekk under patronbytte, avhengig av hvilken vei skriveren bytter.

Hver blekkpatron på 80 ml til Pro 3880 koster om lag 550 kroner inkl. mva. Til sammenligning koster 350 ml blekkpatroner til Epsons 24-tommers Stylus Pro 7900 1300 kroner stykket, mens 110 ml blekkpatroner til A3-skriveren Pro 4880 koster omtrent det samme som blekk til Pro 3880.

Fargeprofiler
Som alle Epsons proffskrivere, har Pro 3880 om­fattende innstillingsmuligheter for optimalisering av fargebalanse, og har 12 medfølgende fargeprofiler (i Mac OS X) for de ulike papirtypene skriveren kan benytte. Tonaliteten på sort-hvitt-utskrifter kan man skreddersy trinnløst, og justere kontrast, lys og optisk tetthet på opptil 1,5 mm tykt papir. Man kan velge blant flere typer fotopapir, men de tykkeste som for eksempel Canvas, Posterboard og Ultrasmooth Fine Art – matt, syrefritt bomullsbasert papir – må mates manuelt og flatt i skriveren.

Høy fotokvalitet
Det viktigste er forbedret på Pro 3880, men hastigheten er ikke nevneverdig forbedret. En 16-bits A2-utskrift i 2880dpi og i farger tok nesten 12 minutter. Deretter må man regne med 20–30 minutter før utskriften har fullstendig fargeekthet. Men da ser det ikke verst ut. En A2-utskrift i høyeste utskriftskvalitet av en flerfarget blomsterbukett tatt i mykt dagslys, ble rett og slett fantastisk levendegjort selv på Epsons standard papirkvalitet.

Forskjellene i oppløsning mellom 1440 og 2880 dpi er knapt synlig, og lager man utskriftene i 1440 dpi slipper man unna med fire–fem minutters utskriftstid. Fargemetningen er synlig bedre enn noen annen skriver vi har testet. Fargegraderinger i hudtoner og blomsterbuketten hadde ikke antydning til det svake, lyserøde fargestikket mange fotoskrivere ikke klarer å bli kvitt.Hvis man velger å justere fargebalansen i skriveroppsettet, kan man tilpasse fargegraderinger, lys og kontrast med stor presisjon, til man får det resultatet man er ute etter.

Skriverens kontrastomfang og graderinger av gråskalaen er ikke uventet svært høyt. På vår testutskrift viste den over 90 prosent, noe som også gir enda sortere sort. Pro 3880 ga ingen bronseringseffekt på sort-hvitt-utskrifter, så fotografer trenger ikke rive seg i håret over svake bruntoner på sine dyrebare sort-hvitt-utskrifter. Detaljer er fremragende godt bevart, også i mørke partier på utskriftene, og bidrar til utskriftenes skarphet og oppløsning.

Konklusjon
Epson Stylus Pro 3880 er den beste fotoskriveren vi har testet. Den er kompakt, enkel å bruke og har likevel omfattende innstillingsmuligheter som gir fotografen full kontroll over resultatet. Skriveren, som er like stor som en A-3-skriver, er like god på krevende fargeutskrifter som på sort-hvitt. Viderekomne fotografer og proffer vil kunne lage papirutskrifter i opptil A2-størrelse med en bildekvalitet ingen A3-skrivere vi har sett er i nærheten av.

 

Lyd & Bilde mener

Nydelige fargetoner Fantastiske kontrast Høy oppløsning Stort utvalg av papir Bra Justeringsmuligheter Litt kranglete arkmating Mangler FireWire- kontakt Blekkskifte tar lang tid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyd & Bilde
Scroll to Top