Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Philips 27M1F5800

En fabelaktig gaming-skjerm

Hvis du ønsker en fantastisk spillopplevelse, og dessuten nøytrale og gode farger rett ut av esken, så er dette skjermen for deg.

Skrevet av / 18.03.23 - 09:00
Philips 27M1F5800
Geir Gråbein Nordby

Philips 27M1F5800 er en 27-tommer i deres Momentum 5000 gaming-serie. Dens skjermfrekvens på 144 Hz regnes i dag som minimum av hva man trenger for en skikkelig spillopplevelse, men da skal du være klar over at oppløsningen da også er på hele 2160 x 3840 piksler, altså 4K UHD.

Philips 27M1F5800 front 2
Foto: Philips

Profesjonelle action-gamere går gjerne et steg ned på oppløsning til fordel for en enda raskere skjerm. Philips-skjermen har en bror i 27M1F5500, som er redusert til 1440 x 2560 piksler, mot at den til gjengjeld har en skjermfrekvens på hele 240 Hz. Som er hvor mange ganger i sekundet skjermen klarer å tegne opp endringer i bildet.

Les også Helt rå 4K spillskjerm fra MSI Denne gaming-skjermen fra MSI kombinerer Ultra HD-oppløsning med kontrast på forbilledlig måte, og har dessuten knallbra farger!

Jeg vil hevde at alle som gamer for gøy, og som ikke har ambisjoner om å gjøre det til et levebrød, bør vurdere en den høyere oppløsningen, for å få enda mer ut av den fantastiske grafikken som dagens spill har å by på. Ikke minst er skjermen også mye mer anvendelig til andre oppgaver, som bildebehandling og videoredigering. I tillegg til å få plass til digre regneark, for dem som jobber med sånt.

Philips 27M1F5800 side
Foto: Philips

FreeSync

Skjermen er optimalisert for AMD-kort, med FreeSync Premium Pro, som reduserer inputforsinkelse og hindrer flimring og bilderivning (screen tearing). Dette gjøres ved å hele tiden tilpasse skjermens oppdateringsfrekvens til spillets. Pro-sertifiseringen betyr bare at teknologien også fungerer med HDR-innhold.

Har du Nvidia-skjermkort får du ikke samme fordeler, da skjermen ikke støtter G-Sync. Jeg har likevel ikke har hatt noen problemer i testperioden med mitt GeForce RTX 3090 skjermkort.

HDR uten dimming

Skjermen støtter HDR, og er VEISA-sertifisert til DisplayHDR 600, som betyr at den klarer en maks lysstyrke på 600 nits. Den oppgitte lysstyrken er 450 nits, men den har altså litt ekstra krutt over dette til HDR-effekter.

Uten dimming av baklyset får skjermen aldri helt svarte skygger, som også vil begrense HDR-effektene noe. Men lysstyrken er såpass god at det likevel funker bra på film og spill.

Philips 27M1F5800 uncalibrated
Rett ut av esken er Philips-skjermen så tett på nøytral som omtrent noe annet vi har sett. Her sett i forhold til en godt kalibrert MacBook Pro 13″ M1. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fargenøytral ut av esken

Philips 27M1F5800 bruker et Nano IPS-panel, som bruker nanopartikler i fargefilteret for å gi mer realistiske og ekte farger. Denne skjermen er et levende bevis på at det funker. For du verden, for noen farger!

Det første som slår meg, er hvor nøyaktig fargene ser ut i sRGB fargemodus. Som de jo bør, da det er en nøytral modus, men med gaming-skjermer får du sjeldent så velkalibrerte farger rett ut av esken. Jeg kan faktisk ikke huske sist jeg så en gamingskjerm med et så korrekt bilde!

Jeg prøvde å kalibrere med både Datacolor SpyderX Elite, og CalibRite ColorChecker Display Plus, og endringene er så marginale at jeg er fristet til å si det ikke er noe poeng. Det eneste må være om du ønsker å kalibrere til en bestemt lysstyrke, for eksempel 200 nits.

Ønsker du forresten å justere lysstyrken, kan du ikke bruke sRGB-modus, her er denne nemlig låst til full styrke. Men velg i stedet 6500K, som er den andre nøytrale innstillingen, så er du i havn.

Philips 27M1F5800 bottom
USB-kontakter på undersiden. Her kommer dessuten både HDMI og DP i par. Foto: Philips

Fabelaktig bilde

Fargene på denne skjermen har så mye krutt og trøkk, at det meste blekner ved siden av. Med maksimal lysstyrke smeller bildet imot meg, og jeg er sikker på at dette er minst like bra som min hittil favoritt i klassen, MSI Optix MPG321UR-QD. Jeg har den ikke lenger til direkte sammenligning, men den lot meg også imponere og har tilsvarende spesifikasjoner.

Litt begrenset svart

IPS-paneler har ikke den beste kontrasten, fordi svart aldri blir helt svart. Det gjør det heller ikke her, men det er veldig bra detaljnivå i skyggene, og de mørkeste grånyansene er såpass jevne at man verken får «black crush» eller «black lift», hvor sistnevnte betyr at svart er unaturlig lyst, for å vise detaljer.

Skjermen har noe vignettering i hjørnene, men du skal se hardt etter for å legge merke til det.

Foten kan dreies i de fleste retninger, og du kan til og med ha skjermen vertikalt. Foto: Philips

Kan brukes til «alt»

En gaming-skjerm av dette kaliberet fungerer også som en ekte allround-skjerm. Bildet er nemlig godt nok til å gjøre seriøs bildebehandling og dessuten videoredigering. Så bra er den. Med denne oppløsningen kan man ha masse vinduer åpne samtidig, som er veldig kjekt når man skal drive med tekstbehandling ved siden av internettsurfing.

Den innebygde USB-hub-en kommer også godt med til kontorbruk, med mulighet for å koble til både printer, lydanlegg, tastatur og mus. Disse er også nyere og kjappere enn 2.0-kontaktene på konkurrenten fra MSI, som er viktig hvis du vil koble til en SSD eller en minnekortleser for å overføre data.

Verdt å nevne er også at foten har mange innstillingsmuligheter, både med tanke på høyde og svinging, men også mulighet for å dreie skjermen til vertikal posisjon. Skjermen kan dessuten deles mellom to innganger samtidig. Du kan for eksempel koble til en Apple TV eller Chromecast ved siden av PC-en, og vise bildet fra disse ved siden av hverandre på samme skjerm. Så du kan kose deg mens du jobber.

Foto: Philips

Konklusjon

Philips 27M1F5800 er ikke en billig skjerm. Men den er veldig funksjonell! Med 144 Hz er den rask nok til seriøs gaming, mens Ultra HD-oppløsning gjør at grafikken smeller mot deg som du knapt har sett før!

Fargene er eksemplarisk gode, da de både er korrekte, dype og levende – alt på én gang! Det er lysstyrke i massevis, og selv om svartnivået ikke er det aller dypeste, så gjør ikke det så mye med denne lysstyrken. Du får godt inntrykk av kontrast uansett.

HDR-effektene kunne vært fetere, det hadde hjulpet med enda høyere makslysstyrke, og dessuten lokal dimming. Det er likevel fullt brukbart, selv om de som ønsker å redigere video i HDR nok bør se etter en skjerm med opptil 1000 nits i HDR.

Ønsker du større enn 27 tommer, finnes 32-tommeren 32M1N5800. Den har enda mer begrenset HDR, men har ellers samme bildekvalitet.

Karakter
Philips 27M1F5800
Premium

Home mener

Meget nøyaktig fargekalibrering ut av esken. Og for noen farger! Med 4K oppløsning og rask responstid er dette en fantastisk gamingskjerm, som virkelig viser hva høyere oppløsning har å si. Naturligvis ikke like rask som tilsvarende 1440p gamingskjermer. Litt begrenset svartnivå. Begrenset HDR-effekt. Støtter ikke G-Sync.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Lyd & Bilde
Scroll to Top