I en verden der nettverkshastighet blir stadig viktigere, får vi med WiFi 7 økt båndbredde og stabilitet. Noe Netgear Orbi 770 er et eksempel på. Jeg har testet et 3-pakkesystem, altså med ruter og to satellitter, under navnet Orbi RBE773.
WiFi 7 lover opptil 2,4 ganger raskere hastigheter med makshastigheter på 5 Gbit/s trådløst, takket være doblet kanalbredde til 320 MHz og økt dybde i datastrømmen (fra 10 til 12 bit). Selv eldre enheter skal kunne dra nytte av den forbedrede nettverkskapasiteten, selv om de ikke støtter WiFi 7 eller 6 GHz båndbredde.
En Orbi 770-pakke med én ruter og to satellitter kan dekke opptil 540 kvadratmeter og støtte 100 tilkoblede enheter. Alle Ethernet-tilkoblinger har økt til 2,5 Gbit/s, for å unngå flaskehalser.
Design og brukervennlighet
Designmessig er Orbi 770 høyere og slankere enn sine forgjengere, men jeg må innrømme jeg likte de eldre produktene bedre, med sine bredere, men mer ovale former. De nye hvite, sylinderformede enhetene ser også greie nok ut, men det faktum at de er høyere enn de fleste konkurrenter er verdt å merke seg med tanke på plassering. Det er ikke sikkert de går inn i den bokhylla du hadde tenkt. Og, nei, du kan ikke legge dem horisontalt, uten å ofre hele poenget med dette nettverket – nemlig hastigheten.
Oppsettet av Orbi 770 er brukervennlig i steg for steg i appen. Det bød likevel på noen utfordringer, da komplikasjoner oppsto når oppsettet ble avbrutt midtveis og måtte startes på nytt. Jeg hadde allerede døpt om navnet på nettverket, mens appen fortsatt lette etter navnet det het ut av esken. Noe jeg måtte knote litt for å finne ut av. De fleste vil nok ikke komme utfor denne problematikken.
Når systemet først er på plass, er appen oversiktlig og enkel i bruk. Den gir enkel tilgang til grunnleggende funksjoner, men mangler noen avanserte innstillinger som forventes i denne prisklassen.
Viktige begrensninger inkluderer manglende mulighet for å skille ut 6 GHz-båndet som eget nettverk, fravær av manuell kontroll over 320 MHz båndbredde, og ingen mulighet for å justere sendestyrke på ulike frekvensbånd. Systemet mangler også detaljert kontroll over kanalvalg og nettverksoptimalisering.
Disse begrensningene kan være frustrerende for avanserte brukere som ønsker å finjustere nettverket sitt. Orbi 770 prioriterer enkelhet framfor fleksibilitet, noe som kan være kontroversielt i high-end-segmentet. En løsning kunne vært å inkludere disse funksjonene i undermenyen “Avansert”, for de som ønsker mer kontroll over nettverket sitt.
Ytelse i praksis
Etter omfattende testing fremstår Orbi 770 som lynraskt og stabilt. Ved bruk av SpeedTest fra Ookla, som måler reell internetthastighet, får jeg konsekvent over 900 Mbit/s rundt i huset på både iPhone og Pixel-telefoner, ofte nær 940 Mbit/s. Selv min MacBook Pro M3 Max, som ikke støtter WiFi 7, oppnår lignende hastigheter.
Det er verdt å nevne at jeg også forsøkte å måle selve WiFi-hastigheten med apper som WiFi Speed Test for Android og Wi-Fi Sweetspots for iOS. Disse ga imidlertid svært varierende resultater fra gang til gang, noe som gjorde det vanskelig å trekke konklusjoner. SpeedTest-appen viste seg å gi langt mer konsistente målinger, og det er disse tallene jeg har basert mine vurderinger på.
Sammenlignet med forrige generasjons high-end-nettverk som Asus ZenWiFi ET12 (WiFi 6E) og Netgear Orbi 960, viser Orbi 770 seg enda raskere og mer stabilt på korte avstander. Der jeg har opplevd at WiFi 6E kan ha noen svingninger, later WiFi 7 til å holde en jevnere toppfart.
Men det er noen forbehold.
Hastighetene avtar raskere med avstand enn med konkurrenten. Når signalet går over til 5 GHz-båndet, tar faktisk Asus-systemet igjen forspranget. Dette illustrerer en viktig begrensning ved 6 GHz: Kortere rekkevidde. Selv lette hindringer som en dør kan tvinge tilkoblingen over på 5 GHz. I mitt trehus på 190 kvm over tre etasjer opplevde jeg likevel jevnt over hastigheter på over 900 Mbit/s ved daglig bruk med ruter og to satellitter. Dette er imponerende tall som sikrer at selv de mest krevende strømmetjenester og onlinespill får mer enn nok båndbredde.
En av de mest imponerende egenskapene ved Orbi 770 er stabiliteten. Over flere ukers testing opplevde jeg knapt ett eneste dropp i forbindelsen. Dette er spesielt viktig for hjemmekontorbrukere og gamere som er avhengige av pålitelig tilkobling. Systemet håndterer også overganger mellom ulike noder sømløst. Når du beveger deg rundt i huset, merker du knapt at enheten din bytter tilkoblingspunkt. Dette er mesh-teknologi på sitt beste.
I det daglige er Orbi 770 likevel et imponerende stykke arbeid. Strømming av 4K-innhold fra flere enheter samtidig er null problem. Nedlasting av store filer går lynraskt, og du trenger ikke tenke på noen forsinkelse eller hakking i gaming online. Systemet takler også et stort antall tilkoblede enheter uten problemer. Selv har jeg over 30 enheter tilkoblet samtidig, inkludert smarthjemenheter, datamaskiner, telefoner og spillkonsoller – og tre TV-er som viser Ultra HD-innhold samtidig. Orbi 770 later aldri til å bli kortpustet.
Sammenlignet med flaggskipet Orbi 970, som vi tidligere har testet, gir Orbi 770 imponerende mye for pengene. For de fleste husholdninger vil ytelsen være mer enn tilstrekkelig, og muligheten for å legge til flere satellitter gir god fleksibilitet. Likevel er det viktig å merke seg at i større hjem med kompleks arkitektur, spesielt der kablet backhaul ikke er mulig, vil Orbi 970 med dobbelt antall antenner og datastrømmer ha en fordel.
Det er også verdt å nevne at selv om Orbi 770 representerer et steg ned i pris fra toppmodellen, er det fortsatt definitivt et premiumprodukt. For mange husholdninger vil rimeligere alternativer som Google Nest WiFi Pro eller TP-Link Deco BE65 kunne gi et stabilt og raskt nettverk til en betydelig lavere pris. Sistnevnte tilbyr til og med WiFi 7, om enn med færre antenner og antakelig redusert ytelse over lengre avstander.
Orbi 770 skiller seg ut med sine 6 antenner per enhet, som gir en god balanse mellom ytelse og pris. Til sammenligning har Orbi 970 hele 12 antenner per enhet, mens rimeligere alternativer som Deco BE65 og Google-nettverket har 4. Dette plasserer Orbi 770 som et solid mellomvalg for de som ønsker toppytelse, men ikke nødvendigvis trenger det absolutt ypperste på markedet.
Fremtidssikring og oppgraderbarhet
En investering i Orbi 770 er en investering i fremtiden. Med det mener jeg at WiFi 7 er i en såpass tidlig fase, at du kanskje ennå ikke har en eneste enhet som støtter det. Google Pixel 9-serien og iPhone 16-serien er eksempler på mobiltelefoner som gjør det, men Apple støtter ikke 320 MHz-båndet og makser ut på 160 MHz. Dette er egentlig bare viktig om du har internettlinje raskere enn en gigabit.
Uansett, med denne teknologien i hus er du godt rustet de nærmeste årene. Netgear har også en god historie med fastvareoppdateringer og support for sine premiumprodukter. Det er rimelig å anta at Orbi 770 vil motta jevnlige oppdateringer som kan forbedre ytelsen og sikkerheten over tid.
Konklusjon
Netgear Orbi 770 leverer imponerende ytelse og stabilitet, med WiFi 7 som en merkbar oppgradering fra WiFi 6E. Systemet passer best for dem som krever ekstrem ytelse fra sitt hjemmenettverk, men ikke vil investere i den enda dyrere toppmodellen Orbi 970. Manglende avanserte innstillinger kan skuffe enkelte entusiaster, samtidig som den høye prisen likevel gjør det til et nisjeprodukt. For de fleste husstander vil et godt WiFi 6-system fortsatt være tilstrekkelig. Likevel representerer Orbi 770 state-of-the-art innen hjemmenettverk for de som ønsker det nest beste og er villige til å betale for det. Nå er endelig trådløs tilkobling med gigabit-hastighet jevnt over i mange rom en realitet!
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser