TEST: Netgear Nighthawk MK63

Wi-Fi 6 vi har råd til

Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?

Netgear Nighthawk MK63
Karakter
Netgear Nighthawk MK63

Lyd & Bilde mener

Meget stabilt (for det meste), respektable hastigheter. Hyggelig pris.
Ikke alle dingser trives like bra på nettverket, spesielt enkelte fra Google slet vi med. Dette kan løses med fremtidig oppdatering. Maksimal hastighet er ikke merkbart bedre enn Wi-Fi 5.
 • Prosessor: 1,5 GHz quad-core
 • Protokoll: 802.11b/g/n/ax 2.4GHz/5GHz – 1024QAM
 • Hastighet: 2.4GHz 600 Mbit/s / 5 GHz 1200 Mbit/s
 • Infrastruktur: MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output)
 • Antenner (router): 4
 • Antenner (node): 4
 • Tilkoblinger: 2 x gigabit Ethernet (ruter), 1 x gigabit Ethernet (node)
 • Stemmestyring: Nei
 • Farge: svart
 • Web: netgear.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3995 kr

Det er ikke lenge siden Wi-Fi 5, eller AC wi-fi, var kremen av kremen. Teoretiske hastigheter på 1,3 Gbit/s til tross, reelle situasjoner gir omtrent en tredjedel av dette. For mange holder dette likevel fortsatt fint.

Eller, kanskje ikke. Det handler nemlig ikke bare om hvor rask hastighet du kan få på en mobiltelefon, PC eller smart-TV. Hva skjer når en hel del produkter er koblet til nettverket? Hva hvis du har et smarthjem hvor støvsuger, kameraer, smarthøyttalere, TV-en og opptil flere mobiltelefoner skal prate med nettverket samtidig? Samtidig som gaming-PC-en står og går på full rulle? Og hva hvis du skal på langtur, men dagen i forveien glemte å laste ned Netflix-innholdet lokalt på iPad-en? Hadde det ikke vært kjekt om du fikk ned en hel film i Ultra HD-oppløsning på under 20 sekunder?

Ruteren kan fort gå i vranglås når den får for mye å gjøre. Et annet problem er at alle datastrømmene mellom ruteren og de tilkoblede enhetene er innenfor et meget begrenset frekvensområde. Resultatet er at strømmene ligger så tett at det oppstår interferens som går kraftig utover stabiliteten og hastigheten på hjemmenettet.

Wi-Fi 6 er løsningen

Det er her Wi-Fi 6 kommer inn. Der hvor Wi-Fi 5 ga oss flere antenner som var et stort fremskritt over den forrige teknologien, så kan Wi-Fi 6 operere med langt flere datastrømmer per antenne. Vi kaller teknologien MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output).

Gigabit-hastighet

Det er derfor Wi-Fi 6 som skal gi oss gigabit-hastigheter i det reelle daglige. Det kan virke overflødig, men hvis man tenker på at mange vanlige harddisker er nesten dobbelt så raske som det igjen, og moderne SSD-er er mange ganger raskere enn det igjen, så virker det slettes ikke overflødig at internettet skal nærme seg slike hastigheter. Spesielt med tanke på at mange av oss titt og ofte lagrer og henter store og mange dokumenter via nettskyen. Har du ferdigstilt et tungt stykke arbeid, så er det deilig å kunne laste det opp til nettskyen nærmest momentant, og kunne skru av PC-en vel vitende om at arbeidet ditt er trygt lagret på en fjernserver.

Og, igjen, å laste ned filmer til offline-bruk på tjenester som Netflix og YouTube, kan vel egentlig aldri gå raskt nok.

Ønsker du et enklest mulig hjemmenettverk med god dekning overalt, så er sjansen stor for at du bør ha et mesh-nettverk. Og skal det i tillegg være så stabilt og raskt som mulig, så er det Wi-Fi 6 som er den nye vinen. Vi skal nå endelig få gigabithastigheter i et reelt miljø! I tillegg til å være enda raskere enn før, skal det dessuten være bakoverkompatibelt med eldre nettverksprodukter.

Les også Ta en samtale med mesh-routeren din Google Nest Wifi gir deg både mesh-router og smarthøyttaler i samme pakke.

Wi-Fi 6, også kjent som AX, har vært kostbart inntil nylig, men nå har Netgear kommet med et av markedets rimeligste Wi-Fi 6 mesh-nettverk. Nemlig Nighthawk MK63 og MK62, hvor det siste sifferet sier hvor mange ekstra noder, eller satellitter, som følger med i pakken, i tillegg til ruteren. Disse er trådløse forlengere av hovedruteren, som du plasserer der du trenger god dekning i hjemmet. Det forbedrer wi-fi-opplevelsen betraktelig i et hus hvor du normalt har flere områder med dårlig dekning. Må du øke dekningen til enda flere kriker og kroker, er det bare å kjøpe flere løse noder.

Netgear Nighthawk MK63 group
Netgear Nighthawk MK63 består av ruteren MR60 og to av noden MS60, for bruk i mellomstore til store hjem. Foto: Netgear

Nighthawk MK63 er rimelig Wi-Fi 6 Mesh

Da Netgear viste meg sine Nighthawk mesh-produkter på CES-messen i Las Vegas i januar, kriblet det litt ekstra i magen da jeg tenkte at nå skulle det jommen meg bli hastigheter på nettverket!

Ser man derimot nærmere på produktbeskrivelsen på Netgears nettside, så er nettverkene Nighthawk MK63 og MK62 ment å gi internetthastigheter «over 100 Mbit/s». Det er et godt stykke under hva jeg forventet og ti ganger lavere enn den gigabit-en jeg hadde håpet på.

Den kombinerte hastigheten i hele nettverket er riktignok mye høyere, men egentlig ikke noe mer enn et Wi-Fi 5-nettverk av høy kvalitet er i stand til.

Nighthawk MR60 rear
Ruteren Nighthawk MR60 har en internett-inngang, pluss en ekstra ethernet-kontakt for å koble til andre produkter med kabel. Foto: Netgear

Oppkobling

Jeg har her fått den største pakken til test, MK63, for å teste i en enebolig på tre etasjer. I det daglige har jeg da hovedruteren i toppetasjen, og en node i hver av etasjene under. Stabilitetsmessig er det visst en fordel at ruteren kun må prate med én node om gangen, som så sender informasjonen videre til neste. Var ruteren i midtetasjen, med en node over og under, ville ruteren måttet prate frem og tilbake til begge nodene samtidig. Det kan potensielt skape et tregere og mindre stabilt nettverk.

Å koble opp Nighthawk MK63 er enkelt. Last ned Nighthawk-appen til mobilen, koble hovedruteren til hjemmesentralen eller til din eksisterende ruter (da må du kanskje sette Nighthawk-en til AP-modus i innstillingene), gjør omstart på hjemmenettverket og skann QR-koden under Nighthawk-ruteren. Deretter settes de to nodene på strøm der du ønsker dem, så skanner du QR-koden på disse også. Vipps, så har du et mesh-nettverk. Sånn mer eller mindre.

Nighthawk MS60 rear
Det spesielle med Nighthawk-nettverket er at også noden MS60 har ethernet-kontakt på baksiden. Dette gir god fleksibilitet for husstander med mange kablede nettverksprodukter. Foto: Netgear

Ethernet-tilkobling

I motsetning til mange andre mesh-nettverk har Nighthawk-nodene ethernet-tilkobling, slik at også produkter som mangler wi-fi kan få bli med i nettverket. Alternativt, om du har en PC-en i samme rom som en av nodene, kan denne kobles til med kabel for raskere netthastigheter.

Innstillinger

Om du føler for å finjustere på nettverket, gjør du det via nettleseren. Her velger du om ruteren skal være nettopp ruter eller et aksesspunkt (AP mode). Velg dette hvis nettverket er ustabilt når det kobles til en annen ruter i huset. Her velger du også passord, om du vil sette opp et gjestenettverk, om du ønsker å sende på en annen kanal eller om du ønsker å forsterke eller svekke signalene.

Det er for eksempel ikke alltid en fordel å sende med full styrke, dersom nodene står for nært hverandre og skaper interferens. Men slapp av, som regel fungerer det helt fint om du aldri rører disse innstillingene.

Netgear Nighthawk MK63 router
At boksene er pene er vel å ta i, men de er små og diskrete nok til at man kan ha dem fremme uten at man legger for mye merke til dem. Foto: Geir Nordby, L&B

Ustabilt førsteinntrykk

Med den opprinnelige fastvaren var livet med Nighthawk MK63 alt annet enn en dans på roser. Produkter ville sjeldent koble seg til, og de var aldri spesielt stabile. Å få de mange Google Home-høyttalerne til å koble seg til for ikke å snakke om å fungere normalt sammen med Home-appen på mobilen, var nesten bare å glemme. Det samme med et par Chromecast-dongler som er koblet i bakenden på hver sin dumme gammeldagse TV. Jeg måtte restarte hjemmenettverket omtrent daglig, og jeg var veldig klar for å gi to tomler ned til hele greia.

Laptopen min kunne ikke engang se det nye nettverket, før jeg installerte ny driver til nettverkskortet, så selv om AX-nettverk skal være bakoverkompatible med AC og tidligere, så kan det altså hende man må oppdatere enkelte produkter.

Løsningen

Etter å ha oppdatert fastvaren til nyeste versjon ble det langt bedre greie på ting. Plutselig fikk jeg overvåkningskameraet (Arlo Q) opp og gå, robotstøvsugeren (iRobot Roomba 980) har fungert som en klokke siden, og jeg kan styre garasjeporten og solskjermene problemfritt. PC og mobil på nettet er nå også langt mer stabilt enn i begynnelsen, og min Wi-Fi 6-kompatible iPhone 11 Pro Max har en fin stabil hastighet (ca. 100-200 Mbit/s) i grei nærhet til hver av nodene, og vesentlig mer i nærheten av Nighthawk-ruteren (500 Mbps). Omtrent samme hastigheter får jeg på min PC med Wi-Fi 6-kort.

Alt av strømming, enten det er film, musikk eller spill – og uansett oppløsning – fungerer knirkefritt på det nye mesh-nettverket. Ingen problem.

Netgear Nighthawk MK63 spread(2)
Ruteren til mesh-nettverket Nightawk MK63 heter MR60. Foto: Netgear

Fortsatt noen Google-problemer

De fleste Google-dingsene mine fikk også plutselig stabil drift. Fortsatt har jeg problemer med en tidligere generasjon Chromecast, som jeg ikke får kontakt med uansett hvor mange ganger jeg gjør oppsettet på nytt og på nytt. Også 1. generasjons Google Home Mini har jeg hatt problemer med. Problemene med høyttaleren løste seg ved å koble den til en wi-f-forlenger (TP-Link RE200), som tok stafettpinnen videre fra Netgear-nettverket. Den har aldri fusket siden.

2,4 og 5 GHz kan ikke splittes

Jeg aner ikke hvorfor det er problemer med enkelte Google-produkter, de støtter både 2,4 og 5 GHz. En teori jeg har er at de ikke ser 5 GHz-båndet til det nye nettverket og dermed kobler seg på 2,4 GHz. Det er ingen mulighet å splitte opp de to båndene, selv i avanserte wi-fi-innstillinger på ruteren. Jeg har heller ikke funnet noen måte å tvinge min iPhone til 2,4 GHz, så mest sannsynlig sitter de på hvert sitt bånd, uten mulighet for å kommunisere med hverandre.

Jeg har også en høyttaler av type 1. generasjons Google Home Mini, som nekter å holde seg stabil på Nighthawk-nettverket. Dette løste jeg med en billig Wi-Fi-forlenger (TP-Link RE200) som tok stafettpinnen videre fra Netgear-nettverket. Med høyttaleren koblet til forlengeren har den aldri fusket siden.

Stort sett stabilt nett

Etter å ha sluttet å forholde meg til Chromecasten som ikke funker, har hjemmenettet vært stabilt helt siden jeg oppdaterte fastvaren på Netgear Nighthawk MK63. Hastigheten oppleves riktignok ikke bedre enn Google Nest Wifi-nettverket jeg hadde før.

Men stabiliteten opplever jeg som bedre nå, vel å merke med nyeste fastvare. Bortsett fra med nevnte Google-produkter, som ikke overraskende fungerte langt mer stabilt i Google-nettverket. Men andre produkter er mer stabile nå, og jeg har ikke trengt å starte nettverket på nytt på lang tid. Og det er ganske uvant, for nesten uansett hvor jeg har bodd eller hva slags nett jeg har hatt, så har en omstart på hjemmenettverket vært noe man må belage seg på minst en gang i måneden.

Ikke like raskt som dyrere Wi-Fi 6

Som sagt opplevde jeg hastigheter tilsvarende et godt AC-nettverk. Men da med høyere stabilitet, som jo er viktig om man har mange produkter tilkoblet hjemmenettet. Jeg har også i det siste hatt det dyrere Netgear Orbi RBK752-meshnettverket, som er raskere enn Nighthawk MK63.

I et mesh-nettverk er det nodene som er det svakeste leddet, disse gir alltid tregere hastighet enn hovedruteren, så også her. Nodene til Nighthawk MK63 gir omtrent halvparten av hastigheten til nodene til Orbi-nettverket. Ruteren har derimot omtrent samme hastighet fra begge.

Konklusjon

Jeg er godt fornøyd med stabiliteten til et markedets rimeligste Wi-Fi 6 mesh-nettverk. Hastigheten er også god på Netgear Nighthawk MK63, men ikke stort bedre enn de beste Wi-Fi 5-nettverkene etter min erfaring. Med andre ord, ikke forvent å se nettverks-speedometeret smelle opp mot 1 Gbit/s på trådløsen. Derimot vil nettverket i større grad håndtere flere tilkoblede dingser.

Skal du absolutt ha de råeste hastighetene, er kanskje ikke mesh veien å gå, dette er først og fremst bekvemmelighet for folk som ikke ønsker å manuelt koble seg fra ruter til ruter ut ifra hvilket rom de er i, men vil bare ha et nettverk som funker over hele huset. Og til dette formålet funker Nighthawk MK63 bra.

Det er ikke alle produkter som er like happy med dette nettverket, blant annet hadde vi noen problemer med enkelte Google-dingser vi godt kunne vært foruten. Dette håper vi bedrer seg ved neste fastvareoppdatering.

Netgear Nighthawk MK63 m wifi fra router i rom ved siden av Netgear Nighthawk Mesh m wifi fra node Netgear Nighthawk Mesh m kabel fra node
<
>
Tilkoblet noden med ethernet-kabel, og med ruteren i rommet ved siden av, ble hastigheten høyere enn med wi-fi tilkoblet ruteren i rommet ved siden av. (skjermdump fra Speedtest)
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.