TEST: Macbook 12’’ 2016 – Macbook 12’’ 2016
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Macbook 12’’ 2016

Macbook 12’’ 2016

Den er vakrest i rommet, og heldigvis ikke så hjernedød som man skulle tro.

forfatter
Publisert 12.05.16 - 12:17
L&B mener
Nydelig design, skarp og lyssterk skjerm, med forbedret ytelse der det trengs mest.
Bare en tilkoblingsport, kun 8 GB minne og prisen er høy.
Spesifikasjoner

Skjerm: 12-tommers LCD-skjerm med IPS-panel
Oppløsning: 2304 x 1440 bildepunkter - 226 ppi
Prosessor: 1,21 GHz firekjerners Intel Core m3 turbo Boost opptil 2,2 GHz
Minne: 8 GB 1866 MHz minne
Lagring: 256 GB SSD
Grafikk: Intel HD Graphics 515 - 4K via HDMI/USB-C (USB 3.1)
Mål: 28,05 x 19,65 x 1,31/0,35 cm
Vekt: 920 gr
Batteri: 41,4 Wh litiumpolymer, opp til 10 timers batteritid

Veil. pris 14990Pr. 12.05.16 Produktside

Hvis man tror på alt som står skrevet, står det dårlig til hos Apple. De har mistet grepet og aksjekursen stuper som følge av at hvert nye produkt fra Cupertino, ikke blir mottatt som den revolusjonen markedet forlanger at det skal være.

Slik står det skrevet, for å trekke inn en Bibel-analogi.

Skeptikerne vil utvilsomt få vann på mølla av den nye 12-tommers Macbook-modellen. Som er så lik debutmodellen fra 2015, at jeg personlig rekker å håndhilse – før lunsj – på de få som kommer til å styrte av gårde til en Apple-butikk for å oppgradere til den nye modellen.

For ikke bare ser den helt lik ut, den er nesten ikke oppgradert på en flekk. Men prisen har selvsagt gått opp, og spørsmålet er om Apple har gjort nok for å gjøre 2016-modellen mer attraktiv enn fjorårsutgaven. Den eneste åpenbare nyheten med nykommeren, er at den kan leveres i rosagull farge.

Bevares, det er fremdeles markedets lekreste laptop. Den er så sexy at du vil ha den med i sengen, ta den med på ferie og vise den frem til familien. Skjønnhet er makt, vil mange hevde, men substans er å foretrekke når man snakker om et dyrt verktøy som en laptop til 15.000 kr.

For med bare én USB-C-tilkobling (USB 3.1*), for tilkobling av enheter og strøm, er det mange som vender om og leter etter laptop andre steder. Det finnes heller ingen ethernetkontakt eller minnekortleser her. Bare en hodetelefonutgang på motsatt side av USB-C-kontakten.

* USB 3.1 gir opp til 10 Gbit/s mot 5 Gbit/s for USB 3.0 0g 480 Mbit/s for USB 2.0.

Tilkobling og ladeport i ett. Den eneste sådan…
Tilkobling og ladeport i ett. Den eneste sådan…
… om man ikke tenker på hodetelefonutgangen.
… om man ikke tenker på hodetelefonutgangen.

Hva du får

Grunnmodellen er den vi tester her. Den har den samme sylskarpe og fargerike 12-tommers retina-skjermen med 2304 x 1440-oppløsing, som vi kjenner fra forgjengeren. Den har en ny generasjon Intel M-prosessor – M3 på 1,1 GHz i vårt testeksemplar, og kan leveres med opptil 1,3 GHz M7-prosessor. Alle med to kjerner og fire tråder, men det er ikke akkurat nok til å imponere specs-nerdene.

Selv om de tre prosessorvariantene alle har turbo-boost fra 2,2 til 3,1 GHz. Dét er det ikke sikkert at du merker så mye til i praksis. Lagringsplassen er 256 eller 512 GB SSD- eller flashminne, avhengig av valgt modell. 
Faren med så begrenset (teoretisk) ytelse, er at Macbook-maskinen blir redusert til en svinedyr skrivemaskin, med trådløs nettilgang. En fancy motemaskin, uegnet til virkelig intensive oppgaver. Som vi til dels fant ut da vi testet forgjengeren i fjor:

Les testen av 2015-modellen her.

Bedre grafikkytelse

Den nye Macbook-en er kanskje ikke noe man kjøper for å drive avansert redigering av 4K-video, eller kjører batcher med tunge bildefiler i Photoshop. Apple har andre maskiner som er bedre egnet til det, som kalles Macbook Pro.

Litt har de likevel anstrengt seg. De nye utgavene har fått oppgradert HD Graphics 515 integrert som faktisk viser seg å være en betydelig oppgradering i våre tester av den nye maskinens grafikkytelse.

Minnehastigheten er økt til 1866 MHz og skrive- og lesehastigheten er beviselig bedre. Det samme er batteritiden som er omlag en time lengre her, og den virker i opp til 11 timer, hvis du bare bruker den til filmavspilling.

Faktisk er lyden ganske fyldig og fin for en så tynn laptop. GITAL CAMERA
Faktisk er lyden ganske fyldig og fin for en så tynn laptop.

Marginal hastighetsøkning

De daglige oppgavene som å laste ned e-post, laste nettsider og åpne programmer, går ikke noe fortere på den nye maskinen. Man merker knapt at det er noen som helst oppgraderinger, under det østerslignende vifteløse aluminiumskabinettet.

Macbook-en hikker aldri, den stopper aldri opp og nøler. Ikke før man legger på filtre på PSD-bilder i Photoshop, eller forsøker å kjøre 30 sekunder med rendering av 4K-video. Da støter man fort på begrensningene i prosessor- og grafikkarkitekturen. Det kan heller ikke bøtes på ved å oppgradere minnet i maskinen. Det er 8 GB og ferdig med det. Du kan heller ikke velge mer minne når du bestiller maskinen.

Når det er sagt, klarer den fint å åpne en mappe stappfull med jpeg-bilder, og legge filtre eller uskarp maske på samtlige, uten at man blir sittende å vente til det blir mørkt og sulten begynner å gnage, før maskinen er ferdig. Med andre ord, lette og ikke spesielt prosessorintensive oppgaver, løser den aldeles utmerket, men det går ikke fort.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Lasse Svendsen)

Sammenligner vi våre målinger med fjorårsmaskinen, er ytelsen til dels bedre, i andre tester er den knapt merkbar. I Geekbench-testen, hvor vi tester hvor raskt maskinen gjør integer-, flyttallsberegninger og sjekker minneytelsen, er den nye prosessoren knapt bedre. En score på 2407 i den forrige versjonen, mot 2508 i den nye på singelkjernetesten, kan knapt kalles signifikant. Det er heller ikke multikjernetesten, som klokker den nye inn på 4992 mot 4612, mot forgjengeren.

Merkbart bedre grafikkytelse

Men grafikktesten er langt mer overbevisende, og det betyr også noe. Ikke bare for spillytelsen, men for alle programmer som bruker mye av maskinens grafikkprosessor, og det er det mange video- og bilderedigeringsprogrammer som gjør. Her klarer den nye maskinen seg langt bedre. I GFXBench GL som måler ytelsen til grafikkprosessorens evne til bilder per sekund (fps=frames per second), klarer den respektable 47,8 fps. Det er 30-50 prosent bedre enn forgjengeren.

DiskSpeed-testen tester hvor kjapt skriving og lesing av data til SSD- eller flashlagringen går, og her scorer den overbevisende 642 MB/s i skrivehastighet, og 941 MB/S i lesehastighet. Det forklarer hvorfor den starter programmer, åpner filer og lagrer så raskt som den gjør. Derfor er den lille Macbook-ens skrive og lesehastighet mye raskere enn i en dobbelt så dyr iMac, med Fusion-drive. Som kombinerer flashlagring med en spinnende harddisk.

Til hverdags

Med ytelsen unna veien, hvordan er den å leve med? Det kommer an på hvor ofte og hvor mange enheter man trenger å koble til. For med bare én USB 3-kontakt, sier det seg selv at en adapter (ekstrautstyr) fort blir en nødvendighet. Det finnes flere USB-C-adaptere, blant dem en med USB-C til USB 2 overgang, og en større med HDMI og ladekontakt i tillegg.

Personlig hadde jeg foretrukket en separat ladekontakt, som Apples smarte MagSafe, som holder kontakten med magneter. Den er også sikrere fordi napper eller snubler du i kabelen, så løsner MagSafe-kontakten uten at maskinen tar et svalestup fra skrivebordet. Gi meg MagSafe, så skal jeg ikke klage mer over bare én USB-C-kontakt. Selv om den heller ikke her støtter lynraske Thunderbolt 3-overføring av data.

Den trykkfølsomme styreflaten er nesten genialt bra.
Den trykkfølsomme styreflaten er nesten genialt bra.

De lave tastene krever litt tilvenning fordi de nesten ikke har vandring i det hele tatt, men bonusen er at man kjapt venner seg til å taste enda raskere enn på vanlige tastaturer, hvert fall er det min erfaring. Den geniale Force Touch-styreflaten er trykkfølsom akkurat som på en iPhone 6s. Trykker du hardere kan du få forhåndsvisning av for eksempel et dokument i en mappe, blant annet.

Hvem passer den for?

Den siste generasjonen av Apples 12-tommers Macbook, passer ikke alle. Trenger du en kraftig maskin bør du heller legge pengene i en MacBook Pro til samme pris. Den har en like skarp, men større 13-tommers skjerm og bedre ytelse, men er ikke på langt nær like bærbar og hendig. Men det betyr ikke at du er helt idiot om du velger denne i stedet, jo forresten, dersom du kjøper den bare fordi den er sexy.

Spøk til side, Macbook i 2016-utgaven er mer enn en fancy skrivemaskin med nettilgang. For de mange som hverken bruker Photoshop, Final Cut Pro X eller gamer halve døgnet, er den mer enn rask nok og det fine tastaturet i full størrelse er en fryd å bruke. Det samme er den trykkfølsomme styreflaten.

Macbook-en er en dyr, men veldig attraktiv maskin for de som trenger et mer anvendelig verktøy enn et nettbrett, og ikke trenger ytelsen til en stor og tung maskin. Med oppdatert grafikkytelse yter den bedre enn forgjengeren, og det har gjort den nye utgaven mer anvendelig for flere.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Superdatamaskin er Teslas våpen Superdatamaskinen Tesla Dojo er deres våpen i kampen om å ha de sikreste, mest selvkjørende bilene.
Billig USB-DAC fra Creative Sond Blaster X1 er en kompakt og rimelig USB-DAC til PC-en.
Her er Samsung Odyssey Ark Den buede 55-tommeren Odyssey Ark kan forhåndsbestilles i slutten av august - nå vet vi også prisen!
Fargesprakende musematte Få Tron-stil på skrivebordet med Razers gigantiske musematter med innebygd RGB-lys.
Kom i sentrum på møtet Med 4x zoom lover Creative Live! Cam Sync V3 å sette deg i sentrum på ...Zoom.
Kreative superkrefter Det er ikke spart på noe som helst i MSI Creator Z17. Det merkes på prisen.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend