ThinkPad-bærbare er meget populære i næringslivet, og siden lanseringen i 1992 er det solgt mer enn 100 millioner på verdensplan! Det kan man kanskje umiddelbart undre seg over, for er ikke de kantede, sorte maskinene litt kjedelige og gammeldagse å se på?
Det kan så være, men som det også er tilfelle med Lenovo ThinkPad X1 Carbon, imponeres man igjen og igjen når man går maskinen etter i sømmene. Det er ikke uten grunn at Lenovo, til tross for mange fornyelser underveis, holder fast i mange av de virkelig gamle ThinkPad-dydene.
Liten, robust og med fullt tastatur
Det gjelder først og fremst det bakbelyste tastaturet, som er i full størrelse, med god plass mellom tastene og en helt perfekt vandring (avstanden mellom tastens hviletilstand og tilstanden når den er trykket helt i bunn). I tillegg kommer at området foran tastaturet – altså på høyre og venstre siden touchpad-en – er såpass smalt at man kan hvile armene på skriveunderlaget, mens bare hendene hviler på selve kabinettet. Et stort pluss for ergonomien.
Det er alltid en utsøkt taktil fornøyelse å skrive og arbeide med tastaturet på X1 Carbon, og man kan virkelig undre seg over at de fleste andre produsentene har så vanskelig for å levere ordentlige tastaturer på sine bærbare. Med ThinkPad X1 Carbon viser Lenovo hvordan det skal gjøres.
Mest imponerende er det at det har blitt plass til et tastatur i full størrelse og en skjerm på 14 tommer. Og det selv om X1 Carbon bare veier litt over 1100 gram og ikke måler mer enn få millimeter mer i bredden enn de fleste 13 tommers ultrabærbare. Kabinettet er fremstilt i hard plast kombinert med kullfiber (derav navnet Carbon), og materialvalget betyr at maskinen er robust og solid, men også lett å ta med seg.
Glimrende skjerm og hederlig lyd
14″-skjermen i 2K WQHD-oppløsning byr på god lysstyrke (300 nit) og kontrast, men har ingen touch-funksjonalitet i den konfigurasjonen vi testet. Det finnes en enda dyrere konfigurasjon med 4K-skjerm, HDR og 500 nit lysstyrke, men med 2K-skjermen er man allerede godt i gang synes vi.
Det samme gjelder utvalget av porter og tilkoblingsmuligheter, hvor X1 Carbon blant annet byr på 2 x USB-C (med Thunderbolt 3), 2 x USB-A, HDMI og microSD-kortleser. Den eneste adapteren man kan ha bruk for, er hvis man absolutt vil unngå Wifi, og koble seg til internett via Ethernet-kabel.
Til gjengjeld bør man nok lytte til musikk – eller samtalepartnernes stemmer ved video-samtaler via Skype eller lignende – med hodetelefoner, for lyden i de innebygde høyttalerne (som sitter plassert foran på undersiden av maskinen, så lyden i det minste sendes direkte i brukerens retning), er temmelig tynn. Bruker man et par ordentlige hodetelefoner, er lyden til gjengjeld ganske hederlig.
Sikkerheten er det også tenkt på. X1 Carbon er derfor utstyrt med både en velfungerende fingeravtrykkleser og den såkalte ThinkShutter, som er en liten klaff som kan blokkere for webkameraet. Enkelt, men smart.
Benchmark
Vårt testeksemplar av X1 Carbon kom med akkurat den samme konfigurasjonen som testeksemplaret av X1 Yoga. Hverken X1 Carbon eller X1 Yoga er skapt for gaming eller lignende, men primært som ultramobile arbeidsstasjoner for alle typer kontorarbeid. Så man får ingen problemer med hverken bilderedigering, lett videoredigering eller andre tyngre kontoroppgaver, uansett hvilken modell man velger.
X1 Carbon klarte også langt mer enn X1 Yoga på de fleste punktene i diverse Benchmark-tester. I Geekbench 4, som måler ytelsen fra PC-ens CPU, scoret X1 Carbon 5054 (single-core) og 14 360 (multi-core) mot X1 Yogas 3633 (single-Core) og 12 671 (multi-core), noe som er en signifikant forskjell til fordel for X1 Carbon.
I den kanskje viktigste testen, PCMark 10, som måler utførelsen av diverse alminnelige kontorprogrammer og arbeidsoppgaver, scoret X1 Carbon 3501 mot 2504 til X1 Yoga. Det er bemerkelsesverdig, men resultatet svaret godt til vår mer subjektive opplevelse av de to ThinkPad-modellene. Det er ingen tvil om at Lenovo har vært mer heldig med X1 Carbon enn med X1 Yoga.
Kun på et enkelt punkt presterte X1 Yoga for alvor bedre enn X1 Carbon, nemlig i testen av batteriets levetid. Her klarte X1 Carbon bare tre timer og 14 minutter i vår krevende stresstest, hvor maskinen belastes maksimalt uten pause, og uten at skjermen slukker eller maskinen går i dvaletilstand. Det er fortsatt hederlig for en kontormaskin, for det betyr at den i praksis kan kjøre det meste av en arbeidsdag på en enkelt opplading ved alminnelig bruk. Men med et testresultat på tre timer og 46 minutter var X1 Yoga likevel overlegen.
Konklusjon
Lenovo ThinkPad X1 Carbon er en klassisk ThinkPad som lever opp til forventningene på stort sett alle punkter. Den er solid og oser av kvalitet, men likevel liten og lett nok til å ha med over alt.
Man har lagt vekt på detaljene – blant annet med et godt tastatur i full størrelse, en fremragende, lyssterk skjerm, god ytelse og masser av finesser – og det eneste minuset, utover et litt dårligere batteri enn man kunne ha ønsket seg, er egentlig prisen, som rettferdig nok er stiv. Nåvel, kvalitet koster, og X1 Carbon fås også i mindre dyre konfigurasjoner, så man selv med et noe mindre budsjett får en glimrende maskin som ikke må skiftes ut på mange år fremover.
Home mener
Fremragende 14 tommers 2K-skjerm i en 13" ultrabook-formfaktor. Solid og brukervennlig design og glimrende ytelse uten kompromisser. Man må ha en stor lommebok, og batteritiden er sett bedre. Lyden i de innebygde høyttalerne er tynn, og noen vil også savne touch-skjerm.
Veil. pris 24175 kr
Spesifikasjoner
- Prosessor: 1,9 GHz Intel Core i7-8650U
- Skjerm: 14" 2K QHD (2560 x 1440) IPS
- Minne: 16 GB
- Grafikk: Intel UHD Graphics 620
- Operativsystem: Windows 10 Pro, 64 bit
- Harddisk: 512 GB SSD
- Mål/vekt: 32,35 x 1,6 x 21,7 cm / 1,13 kg
- Batteri: 3 Cell litiumpolymer 57 Wh
- Annet: HD-webcam, Wifi 802.11 ac, Bluetooth 4.1, 2 x USB-C (m. Thunderbolt 3), 2 x USB 3.0, HDMI, Ethernet (via dongle), 3,5 mm mini-jack, fingeravtrykkleser, microSD-kortleser
- Web: lenovo.no
Benchmark
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser