TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Huawei MateBook X Pro

Samme oppskrift med små forverringer

Huawei MateBook X Pro er kommet i en ny utgave, som er dårligere enn forgjengerne. Tiden står nemlig ikke stille, men det gjør åpenbart Huawei.

Skrevet av / 27.06.20 - 12:30
Huawei MateBook X Pro
Peter Gotschalk

Huawei MateBook premium-serien av bærbare maskiner ble presentert for første gang i 2016, i forbindelse med årets Mobile World Congress i Barcelona. Etter det kom MateBook X, og så lanserte Huawei i 2018 den populære MateBook X Pro, som vår anmelder ga seks stjerner i Lyd & Bildes spesielle anbefaling.

Men tross produktets popularitet kom 2019-etterfølgeren ikke på markedet i Norge. Det er først med 2020-modellen MateBook X Pro at Huawei er tilbake i butikkene med en premium-bærbar som kan ta opp kampen med konkurrenter som Apples nyeste 13″ MacBook Pro eller Dell XPS 13.

Utseende og konstruksjon

I forhold til sine forgjengere har årets utgave av Huawei MateBook X Pro ikke forandret seg en tøddel når det gjelder design og materialer. Akkurat som Microsoft Surface Laptop 3 kommer MateBook X Pro som alltid med det neste kvadratiske 3:2-skjermformatet. Men utover sin formfaktor som ikke er fullt så avlang, ligner Huaweis nyeste ultrabæbare ved første øyekast en nyere MacBook Pro, inklusiv stilren design, kropp i aluminium og byggekvalitet fra øverste hylle. Igjen akkurat som sine forgjengere.

Annonse

En lekker designdetalj er at web-kameraet er flyttet ned i en knapp på tastaturet, noe som bør berolige den typen brukere som ellers ville ha satt en bit sort tape over kamerahullet i skjermen. I tillegg er touchpad-en stor og behagelig å arbeide med.

På venstre side sitter to USB-C-porter, mens det er blitt plass til en USB-A-port på høyre side. En adapter med HDMI-utgang og en ekstra USB-port får man gratis med på kjøpet. Til gjengjeld kommer MateBook X Pro dessverre uten kortleser.

Huaweis nyeste ultrabærbare ligner ved første øyekast en nyere MacBook Pro, inkludert stilren design, kropp i aluminium og byggekvalitet fra øverste hylle. (Foto: Huawei)

Skjerm og lyd

Det største fortrinnet ved Huawei Matebook X Pro er uten tvil den flotte 3K-skjermen, som heller ikke har forandret seg siden den første MateBook x Pro-modellen fra 2018.

Skjermen kommer som nevnt i det litt usedvanlige 3:2-formatet, noe som spesielt kan være en fordel når man ser på nettsider i browseren eller jobber i klassiske produktivitetsverktøy som Word og Excel, mens man opplever sorte stolper og kommer litt lengre vekk fra kinofølelsen på Netflix og YouTube.

Skjermbildet er skarpt og byr på glimrende kontrast. Til gjengjeld kunne lysstyrken godt ha vært bedre.

Kanten rundt skjermen er svært smal, og dermed får man et synlig større arbeidsområde enn på en stor del av konkurrerende maskiner i samme prisklasse, ikke minst den nyeste MacBook Pro.

Stereohøyttalerne sitter på hver side av tastaturet. De spiller høyt og klart, og maskinen kommer også med Dolby Atmos-sertifisering, så det er ikke noe nevneverdig å klage over i lydavdelingen.

Fordi 3K-skjermen har en screen-to-body ratio på hele 91 prosent, sitter web-kameraet gjemt i tastaturet. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Men hvis man skal klage på noe, må det være at MateBook X Pro til tross for sin høye pris og sine på papiret glimrende spesifikasjoner, yter dårligere enn forventet.

I Benchmark-tester må den se seg slått i nesten alle kategorier av langt billigere konkurrenter – for eksempel Acer Swift 5 og HP Spectre x360 13 – og i daglig bruk er opplevelsen ikke spesielt mye bedre. Selvfølgelig klarer maskinen de fleste alminnelige oppgavene uten problemer, men så snart det kommer til tyngre arbeider – for eksempel bilde- eller videoredigering – er det som om MateBook X Pro mister pusten.

Det er veldig merkelig siden vårt testeksemplar kommer med 10. generasjons Intel Core i7-prosessor og Nvidia GeForce MX250 GPU til støtte for grafiske beregninger. Men en forklaring kan være at Huawei har valgt å spare på det innebygde minnet. Maskinen kommer med 16 gigabyte RAM – Huawei har dessverre bare valgt den mindre strømbrukende, men til gjengjeld langsommere, LPDDR3-typen, noe som svekker maskinenes samlede ytelse.

Derimot gjør heller ikke dette strømgjerrige minnet underverker for batteritiden, som stort sett tilsvarer det konkurrentene i samme prisklasse kan prestere. I tillegg blir maskinen svært lett altfor varm når den blir presset. Irriterende!

Takket være Huaweis såkalte Multi-Screen Collaboration, som er inkludert i Huawei Share-funksjonen, kan man dra filer fra mobilen til datamaskinen, og generelt skape et samspill mellem de to enhetene. Man kan derfor også bruke MateBook X Pros tastatur, kamera, mikrofon og mus sammen med mobilen. (Foto: Huawei)

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Huawei gjerne vil at MateBook X Pro skal være en type Windows 10-alternativ til Apples MacBook Pro. Det kinesiske selskapet vil neppe innrømme det offentlig, men man kan bare se på maskinenes design og navngivning hvis man er i tvil.

Og tilbake i 2018 var sammenligningen heller ikke urimelig. Problemet er at 2020-utgaven av Huawei MateBook X Pro ikke har forandret seg en tøddel siden 2018. Bare prosessoren og grafikkortet er blitt oppdatert, men det får Huawei rett og slett ikke nok ut av, snarere tvert imot.

Derfor får man mer for pengene når det gjelder ren ytelse ved å investere i en Windows-maskin fra en annen produsent, som for eksempel Acer, Dell eller HP. Er ytelsen derimot ikke det viktigste, kan vi imidlertid fortsatt anbefale Huawei MateBook X Pro, for når det gjelder blant annet design, lyd og skjerm, er den kinesiske bærbare fortsatt blant de beste på markedet.

Karakter
Huawei MateBook X Pro
High End

Home mener

Lekker skjerm med høy oppløsning. I tillegg til design og byggekvalitet fra øverste hylle har den glimrende lyd. Batteritiden er middelmådig, og det samme er ytelsen. Huawei bruker gammel teknologi til minnet, og får rett og slett ikke nok ut av de øvrige spesifikasjonene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

Scroll to Top