TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

test: Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX

Halv størrelse ­ – full kraft

Acer har pakket en fullvoksen gamer-PC inn i en elegant og veskevennlig maskin.

Av / 19.03.19 - 08:40
Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX

Home mener

  • Lett, slank og rask. Så mye maskinkraft på så liten plass ville ha vært umulig for to år siden. G-Sync-skjerm.
  • Viftene støyer en del. Selv om maskinen er kompakt, er den på grunn av sin dybde større enn de fleste 15-tommere.

Triton er Acers lettvekts-gaming-serie. Altså lettvekt i fysisk forstand, men ikke i ytelse. Det nyeste skuddet på stammen er Acer Predator Triton 500 (med det formelle kodenavnet PT515-51-73UX).

Vi har tidligere testet en superslank gamer fra Acer. I forhold til Triton 700, som det dreide seg om den gang for nøyaktig ett år siden, har det lykkes for Acer å trimme bort en halvkilo fra vekten og samtidig forbedre ergonomien. Og så er den naturligvis raskere på alle fronter. Men det kommer vi tilbake til.

Acer Predator Triton 500 er en forholdsvis stor 15″ bærbar. Når man pakker den ut, ligner den nesten en maskin i gammeldags 4:3-format. Det er imidlertid ikke tilfellet: Skjermen er selvfølgelig i bredformat, men rammen er høyere for å gi plass til et dypere kabinett med bedre kjøling.

Da vi testet Predator Triton 700, fikk den velfortjente klager for dårlig ergonomi, da touchpad-en var plassert over tastaturet av hensyn til kjølingen. Nå har Acer flyttet rundt på innmaten – og fått touchpad-en tilbake på plass, fremst på kabinettet.

Plasseringen av touchpad-en er selvfølgelig underordnet til spill, hvor en mus er det eneste som gjelder. Men det er en fordel når Triton 700 brukes som alminnelig hverdags-laptop. For det er den lett og slank nok til: kun 1,8 cm tykk og med en vekt på to kg.

Annonse

Les også: test av 6 gaming-mus

Til å være en gaming-laptop er Acer Predator Triton 500 ganske diskré å se på. En sort-i-sort enhet, frest ut av et stykke aluminium. Også lokket og bunnen er i aluminium. Det ser luksuriøst ut, og hjelper også til med kjølingen.

Det uunnværlige lysshowet er også neddempet og diskré. Tastaturet er oppdelt i tre fargesoner, og man kan velge mellom en rekke effekter. WASD-tastene og piltastene er halvt gjennomsiktige og lette å finne i mørket.

En turbo-knapp gir direkte adgang til overklokking, og dermed litt ekstra kraft på prosessor og grafikk. Noe som ledsages av et brøl fra viftene.

Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX 1
(Foto: Produsenten)

Luksus-innmat

Hovedattraksjonen i Triton 500 er naturligvis Nvidia GeForce RTX 2080-grafikkprosessoren. Den er utstyrt med 8 GB dedikert grafikkminne (like mye som de fleste bærbare råder over i totalt minne). Prosessoren er en 2,2 GHz Intel Core i7-8750H med seks kjerner og 12 tråder. Det er et valg som er like fornuftig som det er innlysende. Faktisk hadde samtlige maskiner i vår siste gaming-laptop-test akkurat den samme prosessoren!

Da vi er i det dyre sjiktet, er det 32 GB RAM for Windows og programmer å boltre seg på. Det koster litt mer, men gir tilbake på ytelsen. Lagringen er ren SSD, men på rommelige 1 TB, fordelt på to 512 GB-enheter. Skjermen på 15,6″ er i Full HD-oppløsning. Det er normalt for gaming-maskiner, hvor hastighet teller mer enn høy oppløsning. Oppdateringshastigheten er på 144 Hz, og skjermen har Nvidia G-Sync for å forhindre at bildet hakkes opp på grunn av synkroniseringsfeil.

Acer Predator Triton 500 har alle de inn- og utganger man kan forlange: USB 3.1 og USB-C med Thunderbolt 3, HDMI samt MiniDispayPort.

Og da var det ellers bare å kjøre i vei. Uansett hva vi kastet etter Triton 500, nølte aldri grafikken. Heller ikke på høyeste innstilling. Fortnite, Apex Legends og CS:GO spiser den til frokost … Og Battlefield 1 klarer den uten tegn til svette på pannen. Takket være den raske 144 Hz-skjermen kan man kaste seg rundt hjørner uten å miste orienteringen i så mye som et hundredels sekund. Skal man overhodet komme i nærheten av grensene for grafikken, må man koble til en 144 Hz skjerm med 4K-oppløsning. Og den koster nesten like mye som maskinen.

Benchmark

Med en ny generasjon av grafikkort er det lagt opp til fest på grafikkytelsen. Og Acer Predator Triton 500 leverer da også den raskeste 3D-grafikken vi til nå har opplevd. Mest tydelig i 3DMark TimeSpy-testen, hvor den oppnår en score på 7370. Det er høyere enn både MSi GS75 og Asus ROB Strix SCAR II, som vi testet tidligere på året. Den litt eldre 3DMark Fire Strike-testen ender også med rekord: 16 809. Men ingen av tallene er voldsomt over hva vi ellers har sett. GeForce RTX 2080 er raskere enn forgjengerne – men ikke markant når det gjelder eksisterende 3D-spill og Benchmark.

Når det gjelder konvensjonell regnekraft, ligger Triton 500 pent i svingen, men skiller seg ikke ut fra gjennomsnittet av moderne laptops med 8. generasjons i7-prosessor. En GeekBench-score på 21 524 (multi-core) og 5032 (single-core) er så bra som man får det til denne prisen anno 2019. Det samme demonstrerer PCMark 10, som simulerer kontorprogrammer. En score på 5691 er fint, men helt normalt.

Med en pris tett på 31.500 kroner er Acer Predator Triton 500 langt fra billig, og man kan få nesten samme ytelse for mindre penger. Enten ved å kjøpe en stasjonær PC eller ved å velge en av fjorårets toppmodeller, som på grunn av generasjonsskiftet kan fås til nedsatt pris. Men da kommer man til å bytte besparelsen med mindre bærbarhet. Er man en seriøs gamer med behov for å reise, eller har man bruk for så mange grafiske muskler som mulig, til for eksempel bilde- og videoredigering, er det akkurat nå kun få alternativer.

Konklusjon

Acer Predator Triton 500 er jo ikke bare den raskeste datamaskinen vi til dags dato har testet. Det er også den som har det villeste forholdet mellom ytelse og vekt! Den er bare litt raskere enn fjorårets supermaskiner, men vekten og størrelsen er bare halvparten. Det betyr at gaming for alvor har blitt bærbar. All denne kraften har en pris, og den må legges på disken i form av kalde kontakter. Og det gjør den til en fornøyelse for de få. Men sett i forhold til ytelsen, er den faktisk billig.

Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX 2 Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX 3 Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX 4
<
>
(Foto: Produsenten)
Karakter
Acer Predator Triton 500 – PT515-51-73UX

Også i denne testen:

MSi GS75 Stealth 8SG-054NE

Diskré spilloppmaker

MSi's slanke gaming-maskin er like selvsikker på slagmarken som på direksjonsgangen.

Den slankeste og letteste 17" gaming-PC akkurat nå. Og kraftigere enn fjorårets kjempemodeller.
Ingen G-Sync. Den kommer i mål et hårstrå bak Acer. Til en litt høyere pris på grunn av den større skjermen.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Lyd & Bilde