TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: MSi GT80 Titan 2QE

Kompromissløs kjempe

Teknologien er på flere måter av eldre dato. Men resultatet er imponerende.

Av / 29.08.16 - 07:00
MSi GT80 Titan 2QE

Home mener

  • Den raskeste 3D-grafikken til dags dato! Imponerende teknologi, og et tastatur som ingen annen laptop.
  • Den er vanvittig dyr, sinnsykt stor og tung, og så bråker den som en støvsuger med turbolader!

MSi GT80 er ubetinget klassens tunge fyr. Gamer-laptoper er vanligvis store og tunge, men denne her tar kaken. Både når det gjelder størrelse og ekstrem maskinvare.

 

I kraft av maskinens størrelse og oppbygning føles det mer som å sitte ved en stasjonær PC, enn en laptop. Tastaturet (det kommer vi tilbake til) er like stort og godt som på de beste stasjonære, og skjermen på 18,4” er like stor som undertegnedes arbeidsskjerm. Men MSi-en er ikke bare like kraftig som min stasjonære maskin, den er også like dyr som skrivebordsmaskinen – OG bilen min til sammen!

 

Baksiden av medaljen er at GT80 Titan ikke er en maskin som man skjødesløst putter ned i skuldervesken når man drar av sted. Den kan bæres, men den er tung, og krever en velvoksen ryggsekk, spesielt når man også er nødt til ha med den eksterne strømforsyningen, som er stor og tung som bly.

Annonse
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Riktig tastatur

Tastaturet på GT80 Titan er fra danske Steelseries. Og hvilket tastatur! GT80 har nemlig et «riktig» tastatur i full størrelse, med full vandring (!) – og klikk! Det gjør bruken til en både taktil og meget støyende opplevelse, hvor man aldri er i tvil om en tast er trykket ned eller ikke. Kontaktene er levert av Cherry, som ga klikket til de klassiske IBM-tastaturene.

 

Tastene W, A, S og D (uttales «wasd» av spillere) kan skiftes ut med forgylte metalltaster, så det er ingen risiko for at maskinen vil virke for avdempet og diskré.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Turbografikk og jetflylyd

Det sitter ikke bare en, men to grafikkprosessorer i GT80. To stk. GeForce GTX 980M gjør maskinen til den raskeste til 3D-grafikk som til dags dato har besøkt testlaboratoriet vårt. En 3DMark 15 score på 11 824 er ekstremt. Men det er imidlertid ikke fryktelig mye høyere enn Asus G752 og MSi GT72S, som begge klarer litt over 8000 i samme test, med bare en enkelt GTX 980.

 

Hva som til gjengjeld overgår alt annet, er viftestøyen, som virker pågående på flere meters avstand. To grafikkprosessorer som arbeidet på høytrykk, krever supereffektiv kjøling. Med et lydtrykk på 60 dB ved normal arbeidsstilling må GT80 helst brukes med støydempende hodetelefoner på.

 

At grafikkscoren ikke er høyere, kan peke på at det er prosessoren som er det svakeste leddet. Det støttes av resultatet i Geekbench 3 (3190 i single-core og 10 872 i multi-core), som bare er middels godt for en typisk i7-basert datamaskin. Det markante unntaket er batteritesten Peacekeeper, som viser at tung grafikkmaskinvare og et batteri av vifter, krever mengder av strøm. Det varte en time og tre minutter før GT80 sluknet.

 

Konklusjon

MSi GT80 Titan er en ekstrem datamaskin, hvor man ikke har gått på kompromiss noe sted. Og på 3D-grafikk er den uten konkurranse blant de raskeste bærbare vi til nå har testet. At ytelsen kommer fra en bærbar, er ekstra imponerende. Men den er også horribelt dyr og vanvittig upraktisk, og den maskinen vi fikk til test var en prosessorgenerasjon bak i forhold til resten av feltet. Det finnes imidlertid andre GT80-ere som råder bot på dette, og til noenlunde samme pris.

 

Alt i alt har det vært en spennende opplevelse å teste en så vill maskin – men om jeg ville legge nesten 37.000 kroner på bordet for å få den siste hastigheten? Aldri i livet. Hvis lottogevinsten brenner i lommen, kan man få både en stasjonær med samme ytelse OG en respektabel gaming-bærbar for mindre penger.

 

 

Audio tuned by …

 

Akkurat som i bilverdenen lar PC-produsentene i stigende grad kjente merker levere teknikk til deres beste modeller. Ikke minst på lydsiden. Således leverer Klipsch lyd til Alienware, mens Dynaudio står for MSi-lyden.

 

En kjent logo på bakluken betyr imidlertid ikke nødvendigvis at maskinvaren er levert av de høyttalerprodusentene som legger navn til. Ser man godt etter, står det nemlig oftest «tuned by» foran navnet, og det betyr at produsenten har stått for lyddesignen (i form av equalizing som matcher «signaturlyden»), mens selve høyttalerenhetene er navnløse OEM-produkter.

 

 

 

 

Generasjonsskifte på vei

 

Tre av de fire maskinene i denne testen er utstyrt med Nvidias GeForce GTX 980M grafikkprosessor. Og den siste maskinen, Asus GL502V, bruker den litt mindre GeForce GTX 970M fra samme serie. Slik har det vært lenge. Prosessorene fra Nvidias 900-serie har i praksis vært standarden for rask 3D-grafikk i bærbare siden lanseringen høsten 2014, og ettersom GPU-en behersker det meste av regnejobben i 3D-spill, har ytelsen på de maskinene vi har testet de siste to årene, stort sett vært like. Litt mer RAM eller en ny prosessorgenerasjon kan flytte testresultatene litt, men revolusjoner har det ikke vært snakk om. Fra tid til annen kan man til og med oppleve at en ny modell kommer litt senere over målstreken enn forgjengeren gjorde.

 

Men nå er det – endelig – raskere datamaskiner på vei. På Computex-messen som finner sted mens disse linjer skrives, har Nvidia lansert en ny generasjon av grafikkprosessorer i Taipei. I første omgang i form av GPU-ene GeForce GTX 1080 og GTX 1070 til stasjonære datamaskiner, men vi kan være sikre på at det ikke vil være lenge til mobile utgaver av prosessorene dukker opp. GeForce GTX lover «opp til tre ganger høyere ytelse» enn GTX 980.

 

Om det betyr at du fremover vil kunne spille ditt yndlingsspill med 300 frames i sekundet i stedet for kun 100, er nok for mye å håpe på. Og det ville for øvrig være meningsløst. Men det kan bane vei for enda høyere realisme i spill – og i virtual reality. Og det vil sikkert også bety at vi andre som ikke vil ofre ca. 6.000 kroner, som blir introduksjonsprisen på et GeForce GTX 1080-kort med 8 GB DDR5-video RAM, snart kan vente oss billigere priser på GeForce-grafikkort fra 900-serien.

 

Også i denne testen:

Acer Predator 17

Sterk debutmodell

Acer har meldt seg inn i den lille kretsen av gamer-PC-produsenter.

Gjennomført og overbevisende laptop til storspillere. Man får virkelig mye ytelse for pengene.
Kort batteritid. Det finnes enda raskere maskiner, men de koster skjorta.
Les hele testen

Asus Strix GL502V

Fluevektmesteren

Bærbar nok til å kunne brukes til daglig, men sterk nok til seriøst spill.

Slank og elegant lettvekts-gamer som kan mer enn den ser ut til.
Langsomste 3D-grafikk i testen, og tastaturet er for upresist.
Les hele testen

Alienware 17

For profesjonelle killere

Nydelig og pertentlig effektiv fra ytterst til innerst. Det er ikke en ting å sette fingeren på. Det måtte da i tilfelle være prisen.

Den ser lekker ut til å være en gaming-laptop, på en diskré og understatement-aktig måte. Og ytelsen er i toppklasse.
Du kan få samme hastighet for litt færre penger andre steder, og den har ikke optisk stasjon.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre