TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Corsair TBT200

Samle alle enhetene dine

En Thunderbolt 4 USB-dokk gir din bærbare nye muligheter og skaper orden på skrivebordet.

forfatter
Publisert 01.12.22 - 12:00
Karakter
Corsair TBT200
L&B mener
Sett to høyoppløste skjermer på den bærbare og få samlet alle USB-enhetene dine. Lett og oppsettsfritt: plug and play, når det er best.
Funksjonene finnes allerede i USB-C-utgangen på maskinen din. Hvis du ikke har behov for å koble til mange enheter på en gang, er det en dyr løsning.
Spesifikasjoner
  • USB-C porter: 1x Thunderbolt 4 host (40 Gb/s), 3 x Thunderbolt 4 (40 Gb/s), 1 x Superspeed (10 Gb/s) med 15 W lading, 1 x upstream
  • USB-A porter: 3 x SuperSpeed (10 Gb/s) m. 7,5 W lading
  • Ethernet: 2,5 Gb/s
  • SD-kortleser
  • Lyd: 3,5 mm audioutgang (24-but / 192 kHz)
  • Video: opptil 2 x 4K @ 60Hz på USB-C, DisplayPort eller HDMI (via passende kabler)
  • Lading: opptil 96 W for bærbar via host-port
  • Farger: titaniumgrå
  • Kabler: USB-C (0,8 m), USB-C til HDMI (1 m), USB-C til DisplayPort (1 m), strømforsyning 150 W (20 V, 7,5 A)
  • Web: corsair.com
Veil. pris 3620Pr. 01.12.22 Produktside

På en måte kan man si at den bare er en kontaktboks for USB-kabler. Men en dokkingstasjon som Corsair TBT200 rommer så mye nyttig elektronikk og praktiske bekvemmeligheter at den gjør livet med datamaskinen mye mer behagelig og sannsynligvis også artigere.

Nøkkelen til det er Thunderbolt 4, som sånn sett ikke er Corsairs fortjeneste. Thunderbolt er nemlig en standard som er bygd inn i de nyere versjonene av USB-porten. Men dokken samler så å si trådene. Og det er her, det nyttige begynner.

Thunderbolt gir mulighet til å koble til ikke bare gammeldagse USB-enheter som printere, webcams og harddisker, men også skjermer, til USB-C-porten. Både HDMI og DisplayPort-standardene er nemlig integrert i porten.

Det betyr for øvrig også at du med stor sannsynlighet kan koble en ekstern skjerm til din bærbare, selv om den mangler en fysisk utgang til HDMI eller DisplayPort. Det kreves bare at man har en passende kabel.

Corsair TBT200 er en flat, avlang metallboks. (Foto: Corsair)

Alt på et sted

Men tilbake til dokken. Corsair TBT200 er en ganske omfattende – og ganske kostbar – variant. Noe som gir mulighet for å samle mange funksjoner på et sted.

Selve dokken er en flat og avlang aluminiumsboks med avrundede kanter og en stripe porter til alskens formål på for- og baksiden.

På baksiden finner man først og fremst tre USB-C-porter med Thunderbolt 4-støtte. Hver port kan overføre opptil 40 gigabit data i sekundet. Portene kan dermed brukes til raske enheter som PCIekspress-enheter – og skjermer. Det er også to raske USB-A-porter til for eksempel eksterne harddisker. Samt en Ethernet-port til kablet nettverk. Den klarer opptil 2,5 gigabit i sekundet. Hvis din router eller switch klarer å følge med.

Både for- og bakside er dekket med porter. (Foto: Corsair)

Forsiden rommer flere og mer varierende forbindelser. En USB-C og en USB-A-port vil sannsynligvis bli brukt til USB-penner og lading av USB-enheter. Med 15 W lading på USB-C og 7,5 W på USB-A skjer det ikke superraskt, men ved jobbmaskinen har de fleste likevel hele dagen til rådighet.

Det er også en SD-kortleser, og en kombinert lydutgang som også kan fungere som inngang.

Det er behagelig!

Man kan spørre seg selv hva man skal med enda en lydutgang, når samtlige bærbare maskiner i verden allerede har en 3,5 mm minijack-utgang? Det er riktig. Og Corsair TBT200 løser i det hele tatt et problem som de fleste brukere allerede kan løse med de innebygde portene på maskinen. Men dokken utvider antallet enheter som kan kobles til på samme tid. Og den gjør det først og fremst lett.

Den aller mest magiske porten på TBT200 er nemlig den siste USB-C-porten som er merket ”upstream.” Her kobler du til maskinen – og så får du med en kabel adgang til alt som er koblet til dokken. Da dokken har egen 150 W strømforsyning, kan du også lade maskinen med samme kabel. Det følger med en kort og kraftig USB-C-kabel til nettopp det formålet.

En enkel kabel klarer alle forbindelser – og ladinger. Slutt på å bakse med kabler i alle porter og åpninger. (Foto: Corsair)

Alle kombinasjoner virker

Med i boksen får man også to USB-adapterkabler til henholdsvis HDMI og DisplayPort. Trenger man å koble til to skjermer med samme typer kontakt, kan man bare kjøpe en ekstra av den typen man har bruk for. Dokken (og via den, datamaskinen) er likegyldig om man bruker HDMI eller DisplayPort, da begge forbindelsestypene er integrert i Thunderbolt 4-standarden.

Og det er her det blir virkelig magisk. Jeg hadde lenge brukt en 27-tommers 4K-skjerm på skrivebordet, sammen med den innebygde skjermen i PC-en. Men utover Word-vinduet med den artikkelen man akkurat arbeider med, må man også holde øye med mailer i Outlook, interne beskjeder fra kollegene, et par surfevinduer med opplysninger og Photoshop til bilderedigering. Noe som alt i alt gir et skrikende behov for skjermplass!

Man kan koble til to eksterne 4K-skjermer via dokken. (Foto: Corsair)

Og det er løst så enkelt som å sette enda en skjerm på bordet og putte en USB-kabel mer i dokken. Etter noen sekunder, hvor de nå tre skjermene tennes og slukkes, og hvor skjermbildene tydelig vrir seg under grafikkortets forsøk på å få skjermkabalen til å gå opp, er Windows-skrivebordet nesten fordoblet i areal. Noe man ikke kan si om plassen på det fysiske skrivebord.

Automatisk oppsett

Det kreves ingen drivere eller installasjon for å få oppsettet med flere skjermer til å fungere. Og Windows finner automatisk ut av hvilken oppløsning og oppdateringshastighet skjermene støtter. Og det er vanligvis den beste valgmuligheten. Har skjermene veldig forskjellig oppløsning i forhold til størrelsen, kan det imidlertid være en god idé å justere forstørrelsesgraden, så ikoner og tekst ikke skifter størrelse når man drar et vindu fra den ene skjermen til den andre.

Plug and play til tross er tilpasningen tilsynelatende ikke øyeblikkelig. Den første dagen eller to måtte skjermene til tider ”hjelpes” i gang hvis skjermbildet hadde vært slukket i en pause. Det ble løst ved å slå på og av den gjeldende skjermen. Og problemet forsvant helt etter en kort innkjøringsperiode, hvor Windows sannsynligvis må ha oppdatert skjermdriverne.

En dokk som Corsair TBT200 gjør det lett å bruke den bærbare som stasjonær jobbmaskin. (Foto: Corsair)

Som sagt er de grunnleggende funksjonene innebygd i Thunderbolt 4-standarden – og dermed de fleste bærbare maskiner (både PC og Mac) som er lansert siden 2020. Og Corsair TBT200 følger bare denne. Likevel støtter ikke alle dokker alle skjermoppløsninger og oppdateringshastigheter. Corsair-dokken gir mulighet for å koble til to skjermer med 4K-oppløsning og 60 Hz oppdateringshastighet på samme tid. Thunderbolt 4-standarden støtter for øvrig ikke mer enn skjermer via USB-C.

Merk: TBT200 fås i skrivende stund kun via Corsairs egen nettbutikk, men skal også senere bli tilgjengelig i butikkene.

Konklusjon

Et produkt som Corsair TBT200 er like unnselig som det er uunnværlig – når man først har fått det inn på skrivebordet. Den løser – stort sett – ingen problemer som ikke kan løses av den ”nakne” bærbare PC-en sammen med de rette kablene og adapterne. Men den gjør skiftet mellom å bruke maskinen som henholdsvis supertransportabel ultrabook og stasjonær kontormaskin mye, mye lettere. For i stedet for å bakse med kabler i samtlige åpninger på maskinen kan jeg nå bare koble til eller fra en USB-C-kabel.

Skal du bare samle noen USB-enheter, er den vanvittig overkill. Men muligheten for å bruke flere skjermer med den bærbare og koble alt – inkludert lyd – til maskinen med en enkel kabel, er ganske enkelt fantastisk behagelig og enkelt.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Nye MacBooks og Mac mini'er med nye, kraftigere M2-prosessorer Den lynraske M2-prosessoren fra Apple får hele to enda raskere oppdateringer, som finner vei til både Mac mini og MacBook Pro.
Veid og funnet for lett! Lenovo Yoga Slim 7i Carbon er den letteste bærbare maskinen vi noensinne har testet. Dessverre innebærer den slanke formfaktoren ubehagelige kompromisser.
Lynrask og hard SanDisks eksterne USB-disk holder til det meste, og den er rask.
Brede skjermer til smale budsjetter Hvis du vil ha plass til flere vinduer ved siden av hverandre, har Philips et par nye 40" skjermer til en rimelig pris.
PC-regn fra Acer Acer viste frem sin vårkolleksjon av nye PC-er på elektronikkmessen i Las Vegas.
Følg Lyd & Bilde