Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Corsair TBT200

Samle alle enhetene dine

En Thunderbolt 4 USB-dokk gir din bærbare nye muligheter og skaper orden på skrivebordet.

Skrevet av / 01.12.22 - 12:00
Corsair TBT200
John Hvidlykke

På en måte kan man si at den bare er en kontaktboks for USB-kabler. Men en dokkingstasjon som Corsair TBT200 rommer så mye nyttig elektronikk og praktiske bekvemmeligheter at den gjør livet med datamaskinen mye mer behagelig og sannsynligvis også artigere.

Nøkkelen til det er Thunderbolt 4, som sånn sett ikke er Corsairs fortjeneste. Thunderbolt er nemlig en standard som er bygd inn i de nyere versjonene av USB-porten. Men dokken samler så å si trådene. Og det er her, det nyttige begynner.

Thunderbolt gir mulighet til å koble til ikke bare gammeldagse USB-enheter som printere, webcams og harddisker, men også skjermer, til USB-C-porten. Både HDMI og DisplayPort-standardene er nemlig integrert i porten.

Det betyr for øvrig også at du med stor sannsynlighet kan koble en ekstern skjerm til din bærbare, selv om den mangler en fysisk utgang til HDMI eller DisplayPort. Det kreves bare at man har en passende kabel.

Corsair TBT200 er en flat, avlang metallboks. (Foto: Corsair)

Alt på et sted

Men tilbake til dokken. Corsair TBT200 er en ganske omfattende – og ganske kostbar – variant. Noe som gir mulighet for å samle mange funksjoner på et sted.

Selve dokken er en flat og avlang aluminiumsboks med avrundede kanter og en stripe porter til alskens formål på for- og baksiden.

På baksiden finner man først og fremst tre USB-C-porter med Thunderbolt 4-støtte. Hver port kan overføre opptil 40 gigabit data i sekundet. Portene kan dermed brukes til raske enheter som PCIekspress-enheter – og skjermer. Det er også to raske USB-A-porter til for eksempel eksterne harddisker. Samt en Ethernet-port til kablet nettverk. Den klarer opptil 2,5 gigabit i sekundet. Hvis din router eller switch klarer å følge med.

Både for- og bakside er dekket med porter. (Foto: Corsair)

Forsiden rommer flere og mer varierende forbindelser. En USB-C og en USB-A-port vil sannsynligvis bli brukt til USB-penner og lading av USB-enheter. Med 15 W lading på USB-C og 7,5 W på USB-A skjer det ikke superraskt, men ved jobbmaskinen har de fleste likevel hele dagen til rådighet.

Det er også en SD-kortleser, og en kombinert lydutgang som også kan fungere som inngang.

Det er behagelig!

Man kan spørre seg selv hva man skal med enda en lydutgang, når samtlige bærbare maskiner i verden allerede har en 3,5 mm minijack-utgang? Det er riktig. Og Corsair TBT200 løser i det hele tatt et problem som de fleste brukere allerede kan løse med de innebygde portene på maskinen. Men dokken utvider antallet enheter som kan kobles til på samme tid. Og den gjør det først og fremst lett.

Den aller mest magiske porten på TBT200 er nemlig den siste USB-C-porten som er merket ”upstream.” Her kobler du til maskinen – og så får du med en kabel adgang til alt som er koblet til dokken. Da dokken har egen 150 W strømforsyning, kan du også lade maskinen med samme kabel. Det følger med en kort og kraftig USB-C-kabel til nettopp det formålet.

En enkel kabel klarer alle forbindelser – og ladinger. Slutt på å bakse med kabler i alle porter og åpninger. (Foto: Corsair)

Alle kombinasjoner virker

Med i boksen får man også to USB-adapterkabler til henholdsvis HDMI og DisplayPort. Trenger man å koble til to skjermer med samme typer kontakt, kan man bare kjøpe en ekstra av den typen man har bruk for. Dokken (og via den, datamaskinen) er likegyldig om man bruker HDMI eller DisplayPort, da begge forbindelsestypene er integrert i Thunderbolt 4-standarden.

Og det er her det blir virkelig magisk. Jeg hadde lenge brukt en 27-tommers 4K-skjerm på skrivebordet, sammen med den innebygde skjermen i PC-en. Men utover Word-vinduet med den artikkelen man akkurat arbeider med, må man også holde øye med mailer i Outlook, interne beskjeder fra kollegene, et par surfevinduer med opplysninger og Photoshop til bilderedigering. Noe som alt i alt gir et skrikende behov for skjermplass!

Man kan koble til to eksterne 4K-skjermer via dokken. (Foto: Corsair)

Og det er løst så enkelt som å sette enda en skjerm på bordet og putte en USB-kabel mer i dokken. Etter noen sekunder, hvor de nå tre skjermene tennes og slukkes, og hvor skjermbildene tydelig vrir seg under grafikkortets forsøk på å få skjermkabalen til å gå opp, er Windows-skrivebordet nesten fordoblet i areal. Noe man ikke kan si om plassen på det fysiske skrivebord.

Automatisk oppsett

Det kreves ingen drivere eller installasjon for å få oppsettet med flere skjermer til å fungere. Og Windows finner automatisk ut av hvilken oppløsning og oppdateringshastighet skjermene støtter. Og det er vanligvis den beste valgmuligheten. Har skjermene veldig forskjellig oppløsning i forhold til størrelsen, kan det imidlertid være en god idé å justere forstørrelsesgraden, så ikoner og tekst ikke skifter størrelse når man drar et vindu fra den ene skjermen til den andre.

Plug and play til tross er tilpasningen tilsynelatende ikke øyeblikkelig. Den første dagen eller to måtte skjermene til tider ”hjelpes” i gang hvis skjermbildet hadde vært slukket i en pause. Det ble løst ved å slå på og av den gjeldende skjermen. Og problemet forsvant helt etter en kort innkjøringsperiode, hvor Windows sannsynligvis må ha oppdatert skjermdriverne.

En dokk som Corsair TBT200 gjør det lett å bruke den bærbare som stasjonær jobbmaskin. (Foto: Corsair)

Som sagt er de grunnleggende funksjonene innebygd i Thunderbolt 4-standarden – og dermed de fleste bærbare maskiner (både PC og Mac) som er lansert siden 2020. Og Corsair TBT200 følger bare denne. Likevel støtter ikke alle dokker alle skjermoppløsninger og oppdateringshastigheter. Corsair-dokken gir mulighet for å koble til to skjermer med 4K-oppløsning og 60 Hz oppdateringshastighet på samme tid. Thunderbolt 4-standarden støtter for øvrig ikke mer enn skjermer via USB-C.

Merk: TBT200 fås i skrivende stund kun via Corsairs egen nettbutikk, men skal også senere bli tilgjengelig i butikkene.

Konklusjon

Et produkt som Corsair TBT200 er like unnselig som det er uunnværlig – når man først har fått det inn på skrivebordet. Den løser – stort sett – ingen problemer som ikke kan løses av den ”nakne” bærbare PC-en sammen med de rette kablene og adapterne. Men den gjør skiftet mellom å bruke maskinen som henholdsvis supertransportabel ultrabook og stasjonær kontormaskin mye, mye lettere. For i stedet for å bakse med kabler i samtlige åpninger på maskinen kan jeg nå bare koble til eller fra en USB-C-kabel.

Skal du bare samle noen USB-enheter, er den vanvittig overkill. Men muligheten for å bruke flere skjermer med den bærbare og koble alt – inkludert lyd – til maskinen med en enkel kabel, er ganske enkelt fantastisk behagelig og enkelt.

Karakter
Corsair TBT200
Premium

Home mener

Sett to høyoppløste skjermer på den bærbare og få samlet alle USB-enhetene dine. Lett og oppsettsfritt: plug and play, når det er best. Funksjonene finnes allerede i USB-C-utgangen på maskinen din. Hvis du ikke har behov for å koble til mange enheter på en gang, er det en dyr løsning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Lyd & Bilde
Scroll to Top