Når en ny PC og lett designer-laptop dukker opp i redaksjonen, er spørsmålet normalt: «Er det en Macbook-killer?»
Nei, Asus Zenbook Pro 15 UX580GE er ikke en Macbook-killer. Den har til gjengjeld siktet rettet mot Macbook-ens dyrere storebror, Macbook Pro.
Som prestisjemodell er finishen på Zenbook Pro 15 på topp. Kabinettet er frest ut av et stykke aluminium, og overflaten er diskré børstet og silkemyk i en blå farge som er så dyp at man må se i manualen for å oppdage at den ikke er sort. En kobberfarget, avfaset kant hele veien rundt bryter det mørke designet på en smakfull måte.
Når man åpner lokket, fortsetter godbitene. En stor 15,6″ skjerm med 4K-oppløsning gir et fargemettet og lyssterkt bilde, som er vanskelig å finne bedre uansett pris. Asus opplyser at skjermen overholder 100 % av Adobe RGB, og den er også Pantone-sertifisert. Til feriebilder spiller det liten rolle, men grafikere vil føle seg hjemme her.
Tastaturet er stort, behagelig og bakbelyst. Og tastene har så god vandring som det er mulig å få på en slank bærbar (1,5 mm). Asus har valgt å ikke klemme inn et separat numerisk tastatur.
En ekstra skjerm
Zenbook Pros helt spesielle partytrick er den såkalte ScreenPad-en, som er en touchpad med innebygget skjerm. Øverst på den 5,5″ store styreplaten er det en nedtrekksmeny som åpner opp for en stripe av valgmuligheter. Platen lyser opp og avsløres som en ekstra skjerm i FHD-oppløsning.
ScreenPad-en kan brukes som en utvidelse av hovedskjermen, men den kan også leve sitt eget liv med apper. Fra starten er det blant annet kalender, en kalkulator-app og en Spotify-avspiller. Men tanken er at anvendeligheten skal vokse med flere apper.
Det er en artig finesse å ha en ekstra skjerm i styreplaten, med en utpreget skryteeffekt, som langt overgår Touch Bar-en på Macbook Pro. Om det vil revolusjonere laptop-markedet, må fremtiden vise. Umiddelbart ligner det en gimmick, men det tenkte jeg jo også da Apple i 2007 fant på at man skulle kunne kjøre små programmer på deres nye telefon. I ettertid viste det seg imidlertid at det hadde potensial!
Maskinvare i toppklasse
Men det handler ikke bare om et pent utseende. De indre verdiene taller også. Og her har Zenbook 15 fått sin rikelige andel. Prosessoren er en åttende generasjon Intel Core i9 med seks kjerner og 12 tråder og turboboost opp til 4,6 GHz. Det er alvorlig med regnekraft. Og heldigvis har Asus valgt å sette i et ordentlig grafikkort i maskinen som supplement til den integrerte Intel UHD Graphics 630. Det er et GeForce GTX 1050 Ti med 4 GB RAM. Det kan se for mye ut i en maskin som ikke skal brukes til 3D-spill, men mange kontorprogrammer kan utnytte regnekraften fra Nvidias grafikkprosessor til mer «seriøse» oppgaver.
Til lagring brukes selvfølgelig en SSD. Zenbook Pro 15 finnes i en rekke varianter med SSD-er i forskjellige kapasiteter og hastigheter. Testmodellen hadde 512 GB. I den lekre småtingsavdelingen er det fingeravtrykkleser og lyd fra Harman/Kardon.
Benchmark
Med en Core i9-prosessor med seks kjerner er det lagt opp til regnekraft i det høye sjiktet. Med en Geekbench-score på 22 905 (multi-core) og 5370 (single-core) sikrer Asus Zenbook Pro 15 UX580GE seg prisen som årets raskeste datamaskin på testbenken! Et PC Mark 10-resultat på 4739 er ikke helt rekord (den innehas av MSi GS65 Stealth Thin), men fortsatt raskt.
Uvanlig for en ultrabook klarer Zenbook Pro 15 seg respektabelt i 3D-testene fra Futuremark. 2437 i 3DMark TimeSpy og 6648 i 3DMark Fire Strike er nok til gaming. Selv om resultatene fortsatt overgås av langt rimeligere rene gaming-maskiner.
På et punkt har imidlertid Asus inngått et kompromiss: batterikapasiteten. Det har uten tvil skjedd for å holde vekt og mål nede. I PC Tools batteritest gikk maskinen i sort etter bare to timer. Den typiske brukstiden er mye lengre enn den intense testen, men hvis arbeidsdagen er lang og fylt opp med møter og presentasjoner, kan det bli nødvendig å ha med laderen i vesken. Og den er tung! Skal du bruke maskinen som et alternativ til en stasjonær, kan det på den andre siden være underordnet.
Hvem skal så kjøpe flaggskipet i Zenbook-serien? De fleste vil sikkert ende i hjørne- og penthousekontorer. Ut over dette segmentet henvender den seg til folk som jobber med grafikk og tunge regneoppgaver. Et spill kan den også klare i kraft av det gode grafikkortet og den suverene prosessoren, men det ville være som å kjøre rally i en Lamborghini. Det er ikke det den er best på, og det er litt synd. Kan man klare seg med litt mindre skjermoppløsning enn 4K, finnes det en rimeligere variant med FHD-skjerm og i7-prosessor.
Konklusjon
Asus Zenbook Pro 15 UX580GE er et utpreget sjefsleketøy: en toppmodell med rikelige spesifikasjoner på alle punkter – og en pris som matcher. Skjermen er fargerik og knivskarp, grafikken er hurtig, og ScreenPad-en gir hakeslepp og gir Apples Touch Bar mer enn svar på tiltale. Og i tillegg kommer selvfølgelig touch-funksjonen på selve 15″ skjermen. Pro-utgaven av Zenbook er en kostbar fornøyelse som oser av luksus, men tar man ytelsen i betraktning, er prisen på ingen måte for stiv.
Home mener
Skjermen er superlekker, og det er trykk på prosessor og grafikkort. Finish i toppklasse. ScreenPad-en er en artig finesse. Grafikkortet er ikke gratis, og nesten for godt til vanlig kontorbruk. ScreenPad-en gjør ingen stor forskjell. Batteritiden er for kort.
Veil. pris 25999 kr
Spesifikasjoner
- Prosessor: 2,9 GHz Intel Core i9-8959HK (6 kjerner, 12 tråder)
- Skjerm: 15,6” 4K UHD (3840 x 2160) touchskjerm
- ScreenPad: 5,5” Full HD (1920 x 1080) touchskjerm med apper
- Minne: 16 GB
- Grafikk: Nvidia GeForce GTX 1050 Ti m. 4 GB VRAM
- Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
- Harddisk: 512 GB SSD
- Mål og vekt: 36,5 x 1,9 x 24,1 cm (BxHxD) / 1,9 kg
- HD-webcam, Wifi 802.11ac / Bluetooth 4.1, 2 x USB-C (m. Thunderbolt), 2 x USB 3.1, 3,5 mm minijack, fingeravtrykkleser, MicroSD-kortleser.
- Web: asus.com
Benchmark
GeekBench: 22 905 (multi), 5370 (single) PC Mark 10: 4739 3DMark TimeSpy: 2437 3DMark Fire Strike: 6648 CineBench R15: 128 fps / 934 cb HD Tach: 717 MB/s Batteritest: 2 t. 6 min.
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser