Datamaskinen er et uunnværlig arbeidsredskap selv om arbeidsdagen tilbringes på landeveien, på tog eller flyplasser. Og den skal helst ikke ta opp for mye av bagasjeplassen. Og så gjør det ikke noe hvis man får sukk av beundringsblandet misunnelse fra omgivelsene når du tar den opp av vesken til et møte.
Svaret på den ønskelisten er for mange en MacBook Pro, men det finnes alternativer for de som ikke vil settes i bås sammen med alle de andre kreative og unike individualistene.
Liten PC – stor skjerm
Asus Zenbook 3 Deluxe er for de som har råd til å betale for å få en minst mulig PC med størst mulig skjerm. Som Apple og flere andre lover Asus en 14” skjerm i et 13” kabinett. Skjermen er av gode grunner ikke fulle 14 tommer i diagonalmål, men vi må tilstå at kanten rundt skjermpanelet er ganske smal. Og med en tykkelse på 1,3 cm og en vekt på 1100 gram er Zenbook-en blant de mest bærbare akkurat nå. Selv om både HP og Acer har enda slankere PC-er på programmet.
Utvendig er Zenbook like streng og enkel som navnet tilsier. Det ytre er i aluminium, i en farge som ved første øyekast virker sort, men som ved nærmere øyesyn viser seg å være en dyp, dyp marineblå nyanse. Det indre er en sortblå nyanse mørkere. Hele kabinettet er frest ut av et stykke aluminium. Skjermen er av Gorilla Glass 5, som ellers mest ses på smartmobiler. Selv om den ikke blir evigvarende av materialvalget, skulle det sikre at den ikke blir merket av livet på farten.
Indre luksus
I en så tynn maskin er det ikke plass til mye vandring på tastene, og feedbacken kunne godt vært tydeligere, sammenlignet med for eksempel Asus egen Zenbook Flip UX360. Men etter et par sider skrivning har fingrene vent seg til forholdene. Tastaturet er bakbelyst med et dempet, gyllent lys. Diskré og lekkert.
Under det blå metallsvøpet banker en sjettegenerasjons i7-prosessor på 2,9 GHz. Det er hele 16 GB RAM om bord, og en SSD-disk på ikke mindre enn 1 TB. Det er ren luksus, som også kan ses på prisen. Til gjengjeld er det ikke brukt mange penger på grafikksiden, som utgjøres av en integrert Intel HD Graphics 620. Litt overraskende er skjermoppløsningen kun Full HD (1920x1080p).
Avholdenhet på portene
USB-C er sikkert fremtiden, og den kompakte porten har mange fordeler, som vendbare kontakter, høy hastighet og mulighet for lynrask ekstern grafikk via Thunderbolt. Men inntil den fagre fremtiden ankommer, er det altså litt upraktisk at det ikke finnes noen andre typer av porter på Zenbook-en. Både lading, ekstern lagring og tilkobling av ekstra skjermer må skje via de tre USB-C-portene.
Det gjør selv en dagligdags ting som å lagre en håndfull filer på en USB-nøkkel til en vanskelig oppgave, som innebærer å rote rundt i vesken etter en av de medfølgende adapterkablene (henholdsvis USB og HDMI). Man kan heller ikke sette i SD-kortet fra kameraet i maskinen for å overføre bilder fra kameraet, da kortleseren på ”Apple-maner” også er blitt ofret på enkelthetens alter. Så det betyr enda en adapter i vesken. Dette er kanskje et punkt hvor Asus ikke hadde trengt å skjele til Apple.
Benchmark
Prosessoren er en Intel Core i7-7500U, som er en 2,9 GHz dual-core CPU med fire tråder. Det er ikke den sterkeste i7-eren, men rikelig til normalt kontorbruk. Geekbench-testen ga et resultat på henholdsvis 3603 (single-core) og 7585 (multi-core). Basemark 3.0-testen ender på 535, noe som er bra uten å være raskt.
Vi utsatte også Zenbook 3 Deluxe for de grafikktunge Cinebench- og 3D Mark- testene. Tallene viser tydelig at det ikke er på tung 3D-grafikk maskinen har sin forse. Aktuelle gaming-maskiner klarer 3D-tesetene fem til ti ganger raskere. Men alle testene ble imidlertid gjennomført, noe som faktisk er flott. Grafikktestene viste også at kjølesystemet i maskinen er meget lydsvakt. Selv når det gikk som hardest for seg, ble suset fra den kompakte viften i det syltynne kabinettet aldri dominerende.
For omreisende PowerPoint-krigere er imidlertid batteritiden avgjørende. Asus oppgir brukstiden til ”opptil ni timer”. Vår batteritest er betydelig mer krevende enn gjennomsnittlig bruk, så tre timer og 18 minutter er veldig bra for en ultrakompakt i7-maskin.
Konklusjon
Asus Zenbook 3 Deluxe er en lekker sak for de som har bruk for – og råd til – å ha en fullblodsmaskin i veskens tynneste lomme. Den kjører langt på en lading, og har krefter til alt normalt kontorarbeid, uten at du må bruke din selvfølgelig svært kostbare tid på å vente. Er den likevel en MacBook-killer? Asus har i hvert fall anstrengt seg for å matche og overgå konkurrenten punkt for punkt på størrelse, vekt, samt mangelen på ”gammeldagse” porter og tilkoblinger. Resultatet har blitt en maskin som er litt bedre enn de mellomdyre ultrabookene, men som de færreste kan kjøpe. Kan du klare deg med mindre enn den definitive toppmodellen, finnes det heldigvis varianter med litt mindre RAM og lagringsplass som er noen tusen kroner billigere.
Home mener
Superslank, superlett og superlekker. En luksus-laptop for de som har råd til å betale for å reise lett. Stor lagringskapasitet. Den er dessverre også superdyr. Til grafikktunge oppgaver kreves en annen type PC. Bare USB-C porter og Full HD.
Veil. pris 21999 kr
Spesifikasjoner
Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
Prosessor: 2,7 GHz Intel Core i7-7500U (dual-core, 4 tråder)
Skjerm: 14” Full HD (1.920x1.080p)
Minne: 16 GB
Grafikk: Intel HD Graphics 620 med delt RAM
Harddisk: 1 TB SSD
Mål og vekt: 32,9x1,3x21,0 cm (BxHxD), 1,1 kg
HD-webcam, Wifi 802.11ac / Bluetooth 4.1, 3 x USB-C3, (2 med Thunderbolt), 3,5 mm audio kontakt
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser