TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple Studio Display

Kostbar Apple-skjerm med strøkent bilde

Apples nye Studio Display er perfekt for mange, men håpløs for andre, og har en overraskende mangel.

Skrevet av / 31.03.22 - 10:00
Apple Studio Display
Lasse Svendsen

Den nye Apple Studio Display ble lansert samtidig med råskinnet Mac Studio, og er en aldeles nydelig skjerm. Mens de fleste skjermer er enten 2K eller 4K, er denne en 5K-skjerm. Akkurat som skjermene på de velkjente iMac-ene, med 27-tommers IPS-panel.

Som også Apple Studio Display er utstyrt med.

Den 27 tommer store skjermen kan lett forveksles med en iMac. Bare uten haken under skjermen, og den er faktisk utstyrt med en A13-brikke og 64 GB internlagring, men den fungerer ikke uten at den er tilkoblet en Mac. Som nevnte Mac Studio. Eller en Mac Mini, Mac Pro, eller nyere bærbare MacBook-modeller.

Annonse

Skjermen ligner aller mest på den større Apple Pro Display, men hvis du synes Studio Display er dyr, vent til du ser prisen på Pro Display. Som er en litt annen skjerm, det skal innrømmes. 32-tommer og med 6K-oppløsning i 16:9-format, og hele 1 million til én i kontrast, og 10-bits fargedybde, det er sånt bare de mest krevende proffene trenger.

Apple Studio Display koster en tredjedel, og for de fleste er den et mye bedre kjøp. Den kan også leveres med et nanobelegg – mot et pristillegg, som er en tett tekstur som er etset inn i glasset for å dempe reflekser uten at kontrasten og skarpheten lider.

Det er ikke mange helt like 27-tommere som er direkte sammenlignbare med Studio Display. Anerkjente Eizo lager 4K-skjermer for foto- og grafisk i samme størrelse og prisklasse, det samme gjør LG som har en utmerket 5K-skjerm til en gunstigere pris, men utvalget av alternativer er ikke stort.

Studio Display screen saver
Studio Display er rett og slett en fenomenalt lekker skjerm. Foto: Lasse Svendsen

Lader laptopen

Apples Studio Display er priset til 19.000 kr. Da får man et IPS-panel med 218 ppt oppløsning, opptil 600 nits lysstyrke, med støtte for P3-fargerom, og én milliard farger. Skjermen støtter også True Tone som tilpasser fargetemperaturen på skjermen til lyset i rommet, og demper blått som man i verste fall kan få hodepine av.

Snur man skjermen, finner man tre USB-C-kontakter og én Thunderbolt 3 inn- og utgang med 96 W ladeeffekt. Plugg inn MacBook-en, og skjermen lader batteriet. Legg merke til at det ikke finnes noen HDMI-inngang på skjermen, som pussig nok ikke har en av/på-bryter heller. Den tenner istedet automatisk når den kobles til en kompatibel Mac, og slukker når Mac-en går i dvale.

Studio Display ports 1
Studio Display har fire innganger, den ene er har 96 W lading. Foto: Lasse Svendsen

Det finnes også en Vesa-veggbrakett til skjermen, som gjør det mulig å svinge skjermen vertikalt, og et bordstativ med 105 mm høydejustering. De kan enten leveres ferdigmontert og fordyrer skjermen litt, eller ettermonteres hos en Apple spesialist.

Studio Display hengsler
Studio Display hengsler. Skjermen kan også bestilles med høydejustering, eller roterbart Vesa veggfeste. Foto: Lasse Svendsen

Fet lyd

Skjermen har faktisk innebyggede høyttalere. Som er forbausende gode. De er skjult på innsiden og består av fire basselementer i push-pull, -konfigurasjon, og to diskantelementer. Skjermen støtter også Apples Spatial Audio, og Dolby Atmos, og lyden den leverer er flere hakk opp i kvalitet, sammenlignet med som er vanlig i slike skjermer.

Det er faktisk bass og dynamikk i mengder her. En runde innom Apple TV+ og Apple Music, var veldig overbevisende. Jeg tviler på at musikere og musikkprodusenter vil slå seg til ro med de innebyggede høyttalerne, men mange vil ikke se noe behov for noe bedre. Så bra er faktisk lyden.

Studio Display Billie Eilish
Høyttalerne i Studio Display gir konsertopptakene av Billie Eilish mye fetere lyd, med skikkelig bass, enn vanlig fra en dataskjerm. Foto: Lasse Svendsen


FaceTime

Skjermen har også innebygget FaceTime-kamera med tre mikrofoner på toppen, som gir glassklar og støyfri lyd til samtalepartneren.

Kameraet er 1080p og har avansert bildeprosessering, som skal forbedre videokvaliteten, og gi korrekte farger uten støy, med god definisjon og skarphet. FaceTime-kameraet har også Apples Center Stage. Hvor kameraet følger deg og zoomer ut hvis andre er med på videosamtalen. Det ser ganske fett ut, men bildekvaliteten er dessverre mangelfull.

Jeg sammenlignet kameraet på skjermen, med kameraet på en 24’’ iMac M1, og bildekvaliteten fra kameraet på iMac-en, var betydelig bedre. Der iMac-ens kamera ga bildene god skarphet, jevn kontrast, fine fargegraderinger og lite bildestøy, ble bildene fra Studio Display, uskarpe, utvasket og belagt med et grovt lag med bildestøy.
Merkelig.

Apple sier at det skal komme en oppdatering til skjermen som skal løse problemet. Den var ikke klar før vi måtte returnere skjermen, så vi aner ikke hvor bra oppdateringen er, og om den i det hele tatt kommer til å gi skjermen skikkelig bildekvalitet fra FaceTime-kameraet.

Studio Display FaceTime kamera
Studio Display FaceTime kameraet er ikke særlig imponerende. Her i godt lys. I lite lys er det verre. Foto: Lasse Svendsen

Skjermkvalitet

Den generelle skjermkvaliteten er derimot upåklagelig. Man får ikke mer enn 60 Hz, og Pro Motion med 120 Hz støttes ikke. Det mener vi skjermen burde, all den stund den retter seg mot profesjonelle som driver med videoredigering på avansert nivå.

Skjermen har heller ingen støtte for HDR, også det er en merkelig utelatelse på det som tross alt er en proff-skjerm. Sammenlignet med skjermen på en kalibrert 27’’ iMac (med Intel), ser man dog at det er et mye større kontrastomfang og jevnere graderinger på Studio Display-skjermen, som også har en mer korrekt hvitbalanse rett ut av esken, enn den kalibrerte iMac-skjermen har.

Studio Dislplay zoom
Studio Dislplay. Zoom inn på bildene dine, og se hvor skarpt det er. Foto: Lasse Svendsen

Redigering i Final Cut Pro eller Adobe Photoshop, er latterlig gøy i kombinasjon med den lynraske Mac Studio. Å kjøre smørmyke slow motion-videoer over den sylskarpe skjermen, ser rett og slett fenomenalt ut, men med enda dypere sortnivå, som eksempelvis i en OLED-skjerm, ville videoer og animasjoner se enda mer tiltalende ut. Micro LED er et alternativ som Apple allerede bruker i iPad Pro, men når alt kommer til alt, er faktisk IPS-panelene Apple bruker blant de beste på markedet. 

Det merker man på Studio Display.

Studio Display profiler
Studio Display profiler. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Apples Mac Studio er den naturlige partneren for Studio Display. Men jeg brukte den også sammen med en eldre MacBook og en nyere 24 iMac M1, og begge fungerte prikkfritt med skjermen. Som er bygget et hakk eller to mer solid, og er mer forseggjort enn det meste i denne klassen. Prisen kan virke avskrekkende, og sett i lys av at LGs UltraFine 27MD5 har et tilsvarende 5K-panel for fire-fem tusen mindre – avhengig av hvor du handler, fremstår Apple-skjermen som overpriset. LG-skjermen fungerer også med de fleste PC-er. Men den ser ikke like bra ut ved siden av en Mac Studio, og har ikke i nærheten av den samme fete lyden som Apple-skjermen. Som hadde vært perfekt med HDR, ProMotion, og et bedre FaceTime-kamera. Anbefalt, men en svak femmer.

Studio Display profil
Studio Display profil. Foto: Lasse Svendsen

 

Les også Den mest sinnsyke maskinen vi har testet Apples Mac Studio er akkurat hva proffene trenger, men det er viktig at man velger rett utgave.
Karakter
Apple Studio Display
Premium

Home mener

Fullstendig strøken bildekvalitet og forbløffende god lyd fra høyttalerne. Meget forseggjort kvalitet. Fungerer sømløst med nyere Mac-er. Mangler HDR, 120 Hz ProMotion, og bildekvaliteten fra FaceTime-kameraet er under enhver kritikk. Kostbar. Ingen HDMI.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Scroll to Top