TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro)

Årets klokeste valg av MacBook Pro-modell

Et ytelsesmonster som tross den høye prisen faktisk må kalles prisgunstig.

Av / 25.11.24 - 13:00
Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro)

Home mener

  • Utrolig rask. Raskere skjerm med større fargeomfang. Mulighet for refleksfritt skjermbelegg. Enda bedre batteritid. Thunderbolt 5! Centerstage webkamera.
  • Vil man ha virkelig rask grafikk eller stort minne, må man velge Max-modellen. Prisen øker veldig raskt for hvert tilvalg man tar.

I fjor presenterte Apple sine nye MacBook Pro-maskiner på et kort event, uten noen større ståhei; de snakket mest om de raske systemkretsene på innsiden. I år ble det ikke noe event, men en rekke pressemeldinger i løpet av en uke da de presenterte årets iMac, Mac Mini og MacBook Pro med M4-kretsene. Som i fjor er det nemlig ingen gjennomgripende forskjeller i forhold til siste års modeller. Det handler om forfininger, detaljer, spesifikasjoner og oppdateringer. Denne testen vil derfor begrave seg ned i disse detaljene, og i tillegg handle mer enn vanlig om ytelse.

Design og byggekvalitet

Den mest iøynefallende nyheten ved fjorårets modell var at den foruten sølv også kunne fås i den nye space black-fargen. Det samme gjelder i år, og vi er fortsatt like barnslig glade for hvordan den ser ut, da den faktisk skiller seg fra alle bærbare datamaskiner i sølv eller matt plast. Den ser ikke bare sofistikert ut, men litt farlig, med en antydning om monsterprosessoren under panseret.

Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro) 1
Det mattsorte metallet gjør at maskinen skiller seg fra mengden! (Foto: Jonas Ekelund)

Med tanke på hvor velbygd MacBook Pro har blitt med årene, er vi glade for at de ikke har endret på designen. Alt føles premium, og etter å ha mistet den ufrivillig rett ned i asfalten kan vi bevitne at den er robust. Ikke et merke. Til hverdags er den hyggelig å jobbe på, med et tastatur med bra slaglengde og en stor pekeplate som man instinktivt forstår hvordan fungerer. Mål og vekt er uforandret. Det låter tungt med drøye 2 kg, men med tanke på at den har ytelse som en stasjonær datamaskin, er det faktisk veldig overkommelig. Dette er en flyttbar datamaskin, ikke noe man forventes til å kjøre frem og tilbake med til jobben hver dag.

Tilkoblinger og oppkobling

Heldigvis er det ikke lenger tilfelle at Apple forsøkte å ta bort så mange tilkoblinger som mulig. MacBook Pro har tre Thunderbolt-porter, og her har vi faktisk en påtakelig oppgradering. Velger man M4 Pro- eller Max-modellen, støtter de nå Thunderbolt 5! Det er, så vidt vi vet, den første datamaskinen på markedet som gjør det. Dermed kan man overføre data med en hastighet på 120 Gb/s, en tredobling sammenlignet med Thunderbolt 4. Nå venter vi bare på (svindyre) tilbehør som støtter det. Selv om det dessverre ikke er relevant for MacBook Pro, støtter standarden også lading med hele 240 watt.

Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro) 2
Tilstrekkelig med tilkoblinger og først ute med Thunderbolt 5-porter! (Foto: Apple)

Relevant er det derimot at den takket være de nye systemkretsene støtter to eksterne skjermer med opptil 6K-oppløsning i 60 Hz, alternativt at en av skjermene kjører 4K-oppløsning i 144 Hz. Trenger man flere eksterne skjermer, må man gå opp et steg til M4 Max-modellen. Holder det med en skjerm, støttes opptil 8K-oppløsing, eller 4K om man vil kjøre 240 Hz.

Annonse

Skjermen

Noe mange MacBook Pro-brukere fremhever, er den utmerkede kvaliteten på skjermen. Dette til tross for at Apple faktisk ennå ikke har gått over til OLED-paneler. I stedet klemmer de ut de siste dråpene av mini-LED-teknikken. Den nyheten de kommer med, er at skjermen nå klarer å levere 1000 nit lysstyrke med normalt SDR-innhold, ikke bare kontrastrikt HDR-materiale.

Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro) 3
Støtte for mer høyoppløste eksterne skjermer. (Foto: Apple)

Det finnes imidlertid en nyhet til man kan velge under kjøpsprosessen. Nemlig å få et nanotekstur-skjermbelegg. Etter å ha brukt en M4 iPad Pro med samme skjermbelegg gjennom sommeren kan vi si at det spiller en stor rolle. Adjø til blinkende skjermer og irriterende reflekser som gjør at man knapt ser skjermen. Dessverre koster det 2300 kr ekstra.

Overraskende nok har Apple faktisk oppgradert skjermen uten at det fremgår noen steder i presentasjonen. I et innlegg på X forteller skjermteknikkeksperten Ross Young at Apple har gått over til Quantum Dot-teknikk! Det vil si det som markedsføres som QLED på dyre TV-er. Dette er noe Apple har gått og tenkt på siden 2015 da de vurderte det for iMac, men forlot det da teknikken den gang krevde miljøfarlig kadmium. Nå finnes det mer miljøvennlige QLED, og da har det altså blitt smuglet inn på MacBook Pro. Teknikken gir bedre fargeomfang og raskere pixel response, noe som gir mindre uskarphet ved bevegelse.

Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro) 4
Foto: Apple

Systemkretsene

Som i fjor er det imidlertid de oppdaterte systemkretsene som har hovedrollen. Grunnkretsen M4 har fått to ekstra strømbesparende prosessorkjerner, mens M4 Pro også har fått to ekstra høyytelseskjerner. Da M4 Mac må nøye seg med det samme antallet som M3 Max, resulterer det interessant nok i at det er M4 Pro som har fått den største oppgraderingen. Den har også fått en 80 prosent økning av minnebåndsbredden, mens søsknene må nøye seg med betydelig mindre. Ytterligere en hyggelig oppgradering er at M4 Pro kan fås med opptil 48 GB minne, mot bare 36 i forrige generasjon. Det blekner imidlertid mot Max-versjonens 128 GB.

Les også En liten dyr sak Til tross for mer beskjedne mål har Mac Mini fått en imponerende turboinjeksjon, og har flere krefter enn noensinne.

Ytelse

Ovennevnte teoretiske resonnement står seg også i virkeligheten. Selv om M4 ‘’bare’’ er 20 prosent raskere per kjerne mot M3, har økningen av antall kjerner gitt resultat. Med alle kjernene i gang er M4 Pro hele 40 prosent raskere enn M3 Pro. Ifølge Geekbench 6 er den faktisk raskere enn M3 Max når det gjelder ren beregningsytelse.

Skrur vi opp kompleksiteten og kjører renderingstester i Cinebench 2024, er M4 Pro hele 50 prosent raskere enn M3 Pro, og overraskende nok 16 prosent raskere enn M3 Max. Nå snakker vi om hestekrefter per krone! Går vi til spillgrafikk, viser 3DMark Solar Bay Unlimited at M4 Pro er 42 prosent raskere enn M3 Pro. Derimot må den gi seg mot M3 Max, som jo har dobbelt så mange grafikk-kjerner, og dermed er M4 Pro 33 prosent langsommere.

3DMark Solar Bay unlimited Cinebench 2024 GPU Geekbench 6
<
>
Betydelig raskere enn fjorårets Pro på spillgrafikk. (Grafikk: Jonas Ekelund)

Men fremfor alt merkes det hvorfor Apple har hastet videre med overgangen til M4-kretsene før utrullingen av Apple Intelligence. Neural Engine i M4 har nemlig gått fremover med stormskritt. Så pass at M4 Pro er dobbelt (!) så rask som i M3 Max. Med denne prosessorgenerasjonen kan Apple lett kjøre AI-bearbeiding direkte på datamaskinen uten å måtte benytte skytjenester.

M4-kretsene sies også å være mer strømbesparende, og det virker å stemme. Til tross for at batteriet er like stort, oppgis det å ha to timer lengre batteritid. Noe vi ikke setter spørsmål ved da det gikk lang tid mellom de gangene vi måtte hente frem den praktiske Magsafe-laderen. Det tar heller ikke lengre tid enn 30 minutter å lade den til 50 prosent, om man tross alt skulle havne i knipe.

Konklusjon

Ved første blikk virker ikke årets MacBook Pro å ha fått så mange oppdateringer. Men jo nærmere man ser etter, og jo lenger man bruker den, merker man at alle forbedringene generelt sett faktisk er veldig hyggelige. Skjermen har om mulig blitt enda bedre, batteritiden er lengre og tilkoblingene raskere. Og så er den jo raskere også. Interessant nok er det bare M4 Pro som har fått de største oppgraderingene siden forrige generasjon, noe som gjør at den utfordrer fjorårets betydelig dyrere M3 Max. Dermed er det denne modellen man bør kjøpe om man vil ha mest ytelse for pengene. Er man litt mer forsiktig med spesifikasjonene, kan man spare mange tusenlapper sammenlignet med modellen vi testet.

 

Karakter
Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro)
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Lyd & Bilde