Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer ConceptD CP7 (CP7271K P)

Dyr og deilig skjerm for grafikk og video

Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.

Skrevet av / 06.09.20 - 08:00
Acer ConceptD CP7 (CP7271K P)
Geir Gråbein Nordby

Om du er på jakt etter en helt streit 27-tommers PC-skjerm med 4K-oppløsning, finner du mye bra under 5.000 kroner. Også dersom du setter krav til at den skal brukes til spilling. Men hva hvis du har høyere krav?

Mine egne krav til PC-skjerm har vokst siden jeg kjøpte meg et profesjonelt kamera. Da jeg kjøpte systemkameraet Panasonic Lumix GH5 innså jeg at jeg trengte noe skikkelig, og falt for BenQ PV3200PT – en 32-tommers 4K-skjerm med meget god fargegjengivelse og godkjent kalibrering ut av esken. Det er fortsatt min hovedskjerm, og jeg må si meg stort sett godt fornøyd.

Les også Stor PC-skjerm til nesten alt BenQ EW3280U koster litt, men er til gjengjeld fabelaktig på flere måter.

Men siden har jeg oppgradert på kamerafronten til Panasonic Lumix S1H, og med det innsett at jeg trenger noe enda grommere. Ikke minst fordi jeg også har fått ansvaret for å redigere de fleste videoene vi produserer for hjemmesiden vår. Til det trenger jeg nå en skikkelig HDR-monitor! Akkurat HDR mangler på BenQ-skjermen, som dessuten ikke er av det mest lyssterke slaget.

Jeg har løftet noen steiner, og fant en litt kul skjerm i den rimelige BenQ EW3280U. Men HDR-effektene funker dårlig, fordi den både har for dårlig lysstyrke, men også fordi den bruker global dimming – altså hele svartnivået går opp og ned med lysinnholdet på filmen. Slitsomt å se på, og ubrukelig til redigering.

Acer ConceptD CP7 CP7271KP front
ConceptD CP7 er en skjerm for profesjonelle. Foto: Acer

ConceptD – vakkert og rimelig utstyr for proffer

Nei, vi må visst opp i pris, og turen har nå kommet til Acer ConceptD CP7. Litt mindre, 27 tommer, men med alt jeg er ute etter ellers. Inkludert høy lysstyrke, HDR og lokal dimming. Og med profesjonell fargegjengivelse.

Hele ConceptD-serien til Acer er først og fremst laget for profesjonelle, kreative brukere, som ønsker et alternativ til Mac. 27-tommeren ConceptD CP7, som også går under det mindre sexy navnet CP7271K P, er derfor i all hovedsak rettet mot videoprodusenter, bildebehandlere og grafikere.

Dette er en målgruppe med store krav til kvalitet hele veien, og den aller viktigste kvaliteten er at fargegjengivelsen er jevn og riktig. ConceptD CP7 hevdes å dekke 99 prosent av Adobe RGB-fargerommet, og hele 93% av det enda større DCI-P3-fargerommet som benyttes til profesjonell film i høyeste kvalitet.

Acer ConceptD family
Acer har en hel ConceptD-familie med lekre produkter, fra skjermer til PC-er og laptoper. Foto: Acer

4K og HDR

Profesjonelle godtar heller ikke noe dårligere oppløsning enn Ultra HD, og ConceptD CP7 kan skilte med 4K (3840 x 2160). På en 27-tommer blir bildene da virkelig knivskarpe, såpass at jeg faktisk kunne ønske meg at den var noe større – for eksempel 32 tommer.

For å sette prikken over i-en støtter monitoren høy dynamisk rekkevidde (HDR) etter den strengeste VESA-spesifikasjonen. Nemlig DisplayHDR 1000. Det betyr at den har over 1000 nits (cd/m²) lysstyrke å skilte med til HDR-effekter, hvor mange andre skjermer har under halvparten av dette.

Innhold uten HDR-effekter vises med maksimalt 600 nits, ifølge spesifikasjonene. Også dette er meget lyssterkt, selv jobber jeg på en monitor med 350 nits og finner dette i de fleste situasjoner altfor lyssterkt. Men ikke til video, da vil jeg gjerne ha all lysstyrke jeg kan få.

Kontrasten er oppgitt til 1000:1, det er det samme som nesten alle andre datamonitorer. Det kan virke merkelig om man er vant til å se spesifikasjonene på TV-er, men siden en databehandler sjeldent sitter i et helt mørkt rom, så er det viktigere med lysstyrke, farger og skarphet enn absolutt svart. Men uviktig er det ikke, og jeg kunne godt tenke meg å se et større utvalg OLED-skjermer på markedet etter hvert, i denne prisklassen. Disse krever riktignok at man tar forholdsregler med tanke på innbrenning.

Acer & BenQ screens
Tre skjermer til ulike formal: Acer ConceptD CP7 til venstre, BenQ PV3200PT ved siden av, og BenQ EQ3280U til høyre. Rotet på skrivebordet går vi ikke nærmere inn på… Foto: Geir Gråbein Nordby

G-SYNC = Predator X27?

ConceptD CP7 er som sagt myntet på profesjonelle brukere, men er ikke markedsført som en gaming-skjerm. Da kan det synes merkelig at den er G-SYNC-sertifisert. Dette er en sertifisering fra Nvidia som forteller at skjermen er egnet til spilling. Denne sertifiseringen koster penger.

G-SYNC krever forsvinnende lav bildeforsinkelse (input lag), som i tilfellet ConceptD CP7 er på lave 4 ms. Som jeg tror er det laveste vi har sett på et IPS-panel som her. Det betyr dessuten også at skjermen støtter variabel bildefrekvens, som er viktig for å ikke få plagsom oppbrytning (tearing) av bildet under panoreringer.

Men dette er ikke spesielt viktig utenfor gaming-miljøet. Faktisk vil jeg hevde at verken grafikere eller filmprodusenter trenger høyere skjermfrekvens enn 60 Hz, og i hvert fall ikke betale for en G-SYNC-sertifisering.

Det er flere anmeldere av ConceptD CP7 som spekulerer i om ikke det rett og slett er gaming-skjermen Predator X27 i et litt annet utseende, bare med en enda strengere fargekalibrering ut av esken, og satt på en lekker fot i trelaminat. Og, jo, en titt på spesifikasjonene kan definitivt bygge oppunder spekulasjonene. De er etter alle solemerker identiske.

Acer ConceptD CP7 CP7271KP angle
Foto: Acer

Utførelse og tilkoblinger

Når det gjelder utførelse og kvalitetsfølelse er det fint lite å utsette på Concept CP7. Fra lysskjermene på sidene som blokkerer ut sollys (behøver ikke settes på), til det fine runde bordstativet i aluminium, med nevnte fot i trelaminat som setter prikken over i-en for det visuelle. Det ville nesten vært for ille å feste denne til et tredjeparts VESA-stativ, men hvis du trenger å kunne svinge på skjermen eller snu den til portrettmodus, så må du ha et annet stativ. Her får du kun vinklet vertikalt.

Foruten både DisplayPort 1.4 og HDMI 2.0 tilkoblinger, finnes det hele fire USB-innganger av raskeste 3.1-type og en SuperSpeed USB-B for tilkobling til PC-en. Men minnekortleser finnes ikke, noe som er litt merkelig, for en skjerm myntet på grafikere.

En annen ting jeg savner er USB C-tilkobling, for folk som ønsker å bruke skjermen med laptop, og som ønsker både videosignal og lading av datamaskinen gjennom samme kabel.

Acer ConceptD CP7 CP7271KP front 2
Acer ConceptD CP7 kan fint brukes til videoredigering, også med HDR-materiale. Foto: Acer

Bildekvaliteten

Rett ut av esken ser skjermen svært bra ut. Lysstyrken er klart kraftigere enn den til min egen BenQ PV3200PT, med dertil mer smell i bildene. Skjermen tåler også fint å justeres ned i lysstyrke, så hvis du kalibrerer den ned til 100 nits for å jobbe med grafikk til print, så fungerer den fint til det og.

Hvitbalansen er grei ut av esken, men fargene er noe oversaturert og glorete. Man ser for eksempel på en gressplen at det mangler litt nyanser i grønt, og bildene blir generelt litt overdrevne. Det er også litt for mye blått, uansett fargemodus. Tar du bildekvalitet seriøst, og det gjør du vel hvis du bruker 25.000 kroner på en skjerm, så gjør du smart i å investere i en kalibrering.

Siden jeg ikke er en profesjonell kalibratør, bruker jeg for enkelhets skyld X-Rite i1 Display Pro. Acer har sin egen Color Calibrator mykvare som støtter X-Rite-fargemeteret, men jeg er mer komfortabel med X-Rites programvare.

Med en kjapp autokalibrering tones fargene noe ned, og det hele ser nå korrekt og fint ut.

Gnistrende lys

Takket være den glimrende lysstyrken er det langt mer trøkk i bildene enn med min egen skjerm. Video ser rett og slett fabelaktig ut, og bilderedigering går som en drøm.

Video med HDR gir det klart største hakesleppet. Terminator: Dark Fate ser steinbra ut i HDR, langt bedre enn med den rimeligere BenQ EW3280U som jeg testet tidligere i sommer. Det er ikke bare på grunn av den høyere lysstyrken til Acer-monitoren, med HDR 1000 mot bare HDR 400, hvor tallet representerer maksimal lysstyrke (målt i nits) i skarpeste HDR-lys.

Enda viktigere er at Acer ConceptD CP7 har lokal dimming. Det betyr at baklyset bare øker i de områdene som faktisk skal lyses opp, hvorpå BenQ-skjermen med global dimming øker baklyset over hele skjermen. Det gjør at svartnivået står og pumper opp og ned ut ifra om scenene har lyse områder eller ikke. Rett og slett plagsomt. Acer-skjermen er i en helt annen liga.

Sånn skal det også være, når du betaler 25.000 kroner for en 27-tommer mot 10.000 spenn for en 32-tommer.

Acer ConceptD CP7 CP7271KP front no shade

Slik ser ConceptD CP7 ut uten lysskjermen. Foto: Acer

Bevegelser

Men det er ikke bare med HDR og fargegjengivelse at ConceptD CP7 imponerer. Sett skjermfrekvensen til 120 Hz, og la deg imponere over de superjevne bevegelsene. Musepekeren glir over skjermen som den skulle vært analog, hvor både min 15.000 kroners PV3200PT (uten HDR) og den rimeligere EQ3280U maxer ut på 60 Hz og ser noe mer hakkete ut.

Det er likevel ikke mange som trenger 120 Hz eller mer, meg selv inkludert. Gamere er en kategori, som da også kan glede deg over 144 Hz-funksjonen. Og hvis du skal lage VR-videoer med 120 Hz og trenger en monitor med samme oppdateringsfrekvens. Til bilderedigering trenger du selvsagt ikke mer enn 60 Hz, og enn så lenge holder det også massevis til vanlig video.

Konklusjon

Acer ConceptD CP7 alias CP7271KP er en flott skjerm på alle måter. Lysstyrken er knall, HDR-kontrasten likeså, og bevegelsene er jevne og flotte. Fargene er også fine over hele skjermen, dette er helt klart en skjerm myntet på profesjonelle brukere.

Når støvet har lagt seg, så har Acer en gaming-skjerm i Predator X27 som etter alle solemerker er identisk, bare med en annen fot. Velger du den i stedet, sparer du 3-5.000 kroner. Og selv om foten til CP7 av tre-imitasjon er fin, kan den ikke dreies, og heller ikke snus til portrettmodus, og har derfor begrenset funksjonalitet.

Med andre ord, ConceptD CP7 er en flott skjerm, men slettes ikke noe «mest for pengene»-produkt, og du kan nok få enda mer spektakulære skjermer for samme pris andre steder. Når sant skal sies, kunne vi gjerne også sett for oss at den var fem tommer større.

Karakter
Acer ConceptD CP7 (CP7271K P)
High End

Home mener

Fargesprakende, knallsterke bilder med nydelig kalibrering og flott lysstyrke. Meget rask responstid, og høy bildefrekvens. Prisen er stiv, og kreative brukere kunne klart seg uten gaming-funksjonalitetene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Lyd & Bilde
Scroll to Top