Produkter i denne test
Vi har testet en del utstyr til gaming. Og felles for det meste har vært at det er like dyrt som det er lekkert. Med mus er det imidlertid en annen sak: Her har de fleste råd til å være med.
Mens et godt grafikkort koster like mye som en student-laptop, kan selv de beste gaming-musene være innenfor et lommepenge- eller gavebudsjett. Faktisk koster flere av musene i denne testen mindre enn hva jeg betalte for min første PC-mus for 30 år siden – og det uten å ta hensyn til inflasjonen!
Men hvorfor er det nødvendig med en spesiell mus til spill, når du allerede er godt fornøyd med den som fulgte med i esken til din nyeste datamaskin?
En gaming-mus ligner, bortsett fra de pulserende lyseffektene, enhver annen mus. Men ser man innunder det kantede sorte, skallet er forskjellen like stor som mellom din rustne gamle sykkel og en lettvekts Tour de France-racer. Det handler om hastighet, presisjon og solid oppbygging.
Oppløsning og hastighet
Det tallet som oftest skiltes med på gaming-mus, er oppløsningen målt i DPI (Dots Per Inch – eller punkter per tomme). Jo høyere DPI-tall, jo lenger flytter markøren eller siktekornet seg når du flytter musen på matten. Det å kunne sikte raskt eller snu seg rundt er selvfølgelig avgjørende. Men de enorme tallene på 12 000 DPI eller mer er rent skryt, med mindre du har en overmenneskelig finmotorikk, og bruker en musematte på størrelse med et frimerke. Også fordi sensoren i musen ikke har så høy oppløsning, og musen bare håndterer data til PC-en en gang per millisekund, noe som betyr at markøren vil kunne flytte seg i store sprang. Heldigvis kan oppløsningen på samtlige mus justeres trinnvis. I praksis bruker profesjonelle spillere sjelden oppløsninger over 3000 DPI.
Et bedre mål for musens nøyaktighet er hastigheten, målt i IPS (Inches Per Second – tommer i sekundet), som uttrykker hvor langt musen kan flyttes uten at sensoren springer forbi målet. Et høyt tall betyr alt annet like, et mer presist forhold mellom din håndbevegelse og det som skjer på skjermen.
5 millioner klikk
Museknappene er et kapittel for seg, og her er kravene veldig mye høyere til både hastighet og holdbarhet. Der en hverdagsmus kan nøye seg med et klikk for å velge en funksjon, eller et dobbeltklikk for å starte et program, må gaming-musen reagere presist og øyeblikkelig, når du med ti lynraske klikk på et sekund meier ned en motstander i Counter-Strike med dine to Berettaer.
Når det gjelder knapper, er japanske Omron den foretrukne leverandøren. De nyter samme kultstatus på museknapper som Cherry på mekaniske tastaturer. Knappene holder til 20–50 millioner museklikk. Og selv om tallet låter astronomisk, leverer flere leverandører med ekstra kontakter slik at man selv kan skifte ut slitte knapper.
Noen sverger til kablede mus, mens andre foretrekker trådløse. Begge teknologier fungerer, vel og merke hvis de er godt laget. Men da syv av åtte mus i testen er kablede, er det tydelig at de tunge spillerne heller mot kabel. En av musene, Razer Lancehead, er for øvrig en spesiell ”Tournament Edition”, som nettopp skiller seg ut fra den sivile utgaven ved å ha – kabel.
Produkter i denne test
Asus ROG Gladius II
Tivoli på musematten
Gaming handler om å ha det moro, så Asus slår på stortrommen med en vellykket mus.
Roccat Kone AIMO
Germansk grundighet
En mus kan ikke se kulere ut enn denne.
Kingston HyperX Pulsefire FPS
Saklig minimalisme
HyperX skjærer inn til benet med en mus blottet for pynt og store ord.
Mionix Castor Ice Cream
Gaming for søtmonser
Alt trenger ikke å være sort. Mionix er kul som peppermynteis.
Razer Lancehead Tournament Edition
Rallymodell med veigrep
Razers turneringsutgave gir deg et lite ekstra forsprang.
HP Omen Mouse 600
Rask på avtrekkeren
HPs gaming-mus er rask i skuddueller, men har ellers ikke mye å by på.
SteelSeries Rival 310
Prosaisk håndverktøy
No-nonsens redskap til spillere som ikke gidder å ofre ekstra på funksjoner som ikke vinner kampen.
Logitech G903 Wireless
Sci-fi-utstyrspakke
Logitechs mestermus kan stort sett alt, men det koster.
Spesifikasjoner
- Logitech G903 Wireless 1.899 kr
- HP Omen Mouse 600 699 kr
- SteelSeries Rival 310 649 kr
- Asus ROG Gladius II 899 kr
- Razer Lancehead Tournament Edition 849 kr
- Roccat Kone AIMO 795 kr
- Kingston HyperX Pulsefire FPS 649 kr
- Mionix Castor Ice Cream 699 kr
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser