Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: 24’’ iMac M1 2021

Den beste alt-i-ett-maskinen

Den nye iMac-en er en fantastisk anvendelig maskin, men det er et par ting man bør vite før man drar kortet.

Skrevet av / 01.06.21 - 11:00
24’’ iMac M1 2021
Lasse Svendsen

Ingen av oss så det komme. Da Apple kastet ut Intel-prosessorene fra de nye Macbook-utgavene i 2020, var vi ikke klar over hvilken revolusjon det var, før vi fikk testet det selv.

Den nye 13-tommers MacBook-en føk ut av startblokken og klokket inn på tider som fikk meg til å gni meg i øynene. Den lille maskinen knuste den dobbelt så dyre 16-tommeren vi testet året før.

Nå har Apple gjort det samme med årets nye 24’’ iMac M1 2021. Den større 27-tommeren er enn så lenge tilgjengelig med Intel-prosessorer, men den nye 24-tommers utgaven kommer med den samme M1-prosessoren, som MacBook-en vi testet i fjor bruker.

Det betyr at man får en Mac som er egnet for langt flere oppgaver, enn nettsurfing og enkel bilderedigering.

Den nye iMac-generasjonen er også den første siden originalen fra 1999, som kan leveres i flere farger. Akkurat som en iPhone, altså. Men selv om den kan bestilles i rosa (tuller ikke), er denne utgaven mye råere og langt mer anvendelig.

11,5 mm tynn, og under 5 kilo. 
Foto: Lasse Svendsen

Apple mener at iMac-en er like egnet på jobb som hjemme. Hvor den skal takle kunne alle oppgaver fra kakeoppskrifter på kjøkkenet, til skolearbeid, og samtidig være kraftig nok til å kunne kjøre prosessorintensive oppgaver på jobb.

Det siste gjør den meget overbevisende.

Nytt design

Apple har beholdt formfaktoren fra unibody-iMac-en, med en skjerm som er hengslet i en L-formet fot, hvor høyttalerne sitter i den smale flaten under skjermen.

Men den nye 24’’ iMac-en er enda tynnere med en helt flat bakside, og sett fra siden minner den om en iPad som henger i et stativ. Den veier under fem kilo, og er bare 11,5 mm tykk. Mens bredden er 54,7 cm, er dybden med foten, rett under 15 cm.

Nytt, slankere og nettere design, som minner om en iPad Pro. 
Foto: Lasse Svendsen

Velg riktig utgave

Den nye M1-prosessoren er den samme uansett hvilke av iMac-ene man velger, men det er to ting det er viktig å huske på – og nei det ikke hvilken farge som er finest, men hvor mye minne, lagringsplass og tilkoblinger man trenger.

Innstegsmodellen som vi tester her, kan gjøre det samme som den dyreste utgaven av iMac-en med M1-prosessor. Men den er ganske ribbet med bare to USB-porter – som også støtter Thunderbolt – og den har ikke ethernet for kablet forbindelse til en ruter. Den leveres også med 8 GB minne, og 256 GB SSD-lagring, og ingen ting av dette kan oppgraderes senere.

Innstegsmodellen har bare to USB-porter.

Foto: Lasse Svendsen

Man må altså velge hvor mye lagring og minne man skal ha, samtidig som man bestemmer seg for farge, før man kjøper.

Det er én ting til.

Hvis man velger innstegsmodellen, får man den samme åttekjerners M1-prosessoren som i den dyreste utgaven, men med sju i stedet for åtte grafikkjerner. For de fleste betyr det lite, men for de som tenker å bruke iMac-en til grafikkintensive oppgaver, kan utgavene med åttekjerners grafikk, gi mellom 10- og 15 prosent bedre ytelse.

Man kan velge 16 GB minne, og opptil 2 TB lagring, og går man fra innstegsmodellen til neste trinn på iMac-skalaen, får man den ekstra grafikkjernen, gigabit ethernet-kontakt (på den eksterne strømforsyningen) og to USB 3-porter i tillegg.

Man kan også velge et trådløst tastatur med Touch ID. 
Foto: Lasse Svendsen

Da får man også Apple trådløse Magic Keyboard i samme farge som iMac-en, med Touch ID, fingeravtrykklesing, for å låse opp og bekrefte betalinger på nett. Blant annet.

Magic Mouse. Men man kan velge styreplate istedet. 
Foto: Lasse Svendsen

Innstegsmodellen leveres med det samme tastaturet, men uten Touch ID, og en trådløs mus, som i vanlig Apple-lingo, er magisk den også. En 3,5 mm hodetelefonutgang er plassert nede til venstre på siden, og flere tilkoblinger er det ikke.

Siden iMac-en er knappe 12 mm tykk, er strømforsyningen henvist til utsiden. På de dyrere utgavene, er det her man finner ethernet-kontakten. 
Foto: Lasse Svendsen

Det følger med en USB-C til Lightning ladekabel, for det trådløse tastauret og musen, og den kan også lade styreflaten – Magic Trackpad – hvis man velger å kjøpe den istedet for den magiske musen.

24-tommeren er ikke mye større enn den utgåtte 21,5-tommeren, men skjermen er langt skarpere og mer lyssterk. Den leveres også i rødt, rosa, oransje, gult, blått, lilla, eller sølvgrått, med fargematchende tastatur og mus.

Tastatur, mus og styreflate i samme fargen som iMac-en. 
Foto: Lasse Svendsen

Mange apper – ferdig installert

En ting vi ikke skal unnlate å nevne, er at iMac-en leveres med et meget godt utvalg programvare. Eller apper som Apple kaller det. Foruten epost-app og nettleser, kommer den ferdig installert med iMovie og Bilder, for video- og bilderedigering (med RAW-støtte), regneark, tekstbehandling og presentasjon – Numbers, Pages og Keynote, og Garageband for å lagemusikk, Podcast-app, Apple TV-app og Musikk. Blant annet.

Endelig er FaceTime-kameraet noe man ikke trenger å skjemmes over. 
Foto: Lasse Svendsen

Rå ytelse

Over den skarpe 24-tommers 4,5K IPS-skjermen, som støtter P3-fargerom, har Apple plassert et 1080HD-kamera, som kjører på M1-prosessoren for bedre fargegjengivelse og bildedynamikk. Tre mikrofoner gir faktisk god lyd, uten all bakgrunnstøyen jeg er vant til fra en eldre iMac, og avspillingen av lyd, er også bedre. Det er rikelig med bass her, det er ikke noe jeg forbinder med en Mac, men lydbildet er åpent og klart, og støtter også Dolby Atmos.

Man kan ikke se dem, men under her er det seks høyttalerelementer ,som spiller nedover mot bordplaten. 
Foto: Lasse Svendsen

Men det er ikke det vi er mest opptatt av når vi vet hvor sykt rask en Mac med Apples M1-prosessor kan være.

iMac-en er helt på linje med ytelsen fra den bærbare MacBook Pro 13’’, som vi testet høsten 2020, og den er til og med raskere enn den raskeste 27-tommeren vi har testet. Som hadde en åttekjerners Intel-prosessor, i en pakke som koster det dobbelte.

I testsyklusen til Geekbench 5, fikk vi disse tallene:

Single-Core – Multi-Core

  • 24’’ iMac M1 2021: 1740 – 7615
  • 13’’ MBP M1 2020: 1733 – 7582
  • 27’’ iMac Intel 2020: 1261 – 7240

Som man ser, viser tallene at den iMac-en med M1 som ventet er på linje med 13-tommeren, og den er også raskere enn forrige generasjon iMac med 27-tommers skjerm. Det er ikke bare i Geekbench M1-Mac-en er best. Når vi testet den med Cinebench R23, la scoren ser rett under 13-tommerens 7758, og endte på 6589. Trolig litt lavere trolig grunnet 7 vs 8 GPU-kjerner.

For å bli enda mer nerdet, Geekbench Metal klokket inn på 19951, og 17634 i OpenCL. Tallene sier ikke så mye, men man merker også kraften i M1-prosessoren i det daglige. For eksempel i kraftkrevende programmer som DaVinci Resolve, Affinity Photo, Final Cut og ikke minst Photoshop.

En råfil fra et Fujifilm GFX 100S på 610 MB, altså en fil 10 ganger så stor som vanlig fra et kamera, kjørte som en drøm på iMac-en. Med Adobes versjon av Photoshop for M1-prosessoren, slo jeg sammen flere lag og lagret filen som ukomprimert TIFF med alle lagmaskene. iMac-en gjorde jobben på 7,33 sekunder, og hvis du lurer på om det er raskere enn Mac-en du allerede har, er svaret trolig ja. Sammenlignet med en 27’’ iMac fra 2015, er hastigheten slående. Den eldre iMac-en brukte 22,72 sekunder på den samme jobben.

Tenk da når man skal lagre eller eksportere et helt bildebibliotek, eller bare bildene fra den siste ‘kamerarullen’.

Lese- og skrivehastigheten skal ha litt av æren. I Black Magic Disk Speed-testen ende M1-iMac-en på 2228 MB/s skrivehastighet, og, 2786 MB/s lesehastighet.

Så ja, den er rask. Det merker man også på oppstart av programmer, som er umiddelbar, på multitasking hvor oppgaver kjører i bakgrunnen, og når man utfordrer den med krevende oppgaver man vanligvis ikke forbinder med en rosa iMac.

Den eneste knappen på en iMac. 
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

For de mange iPhone-brukerne der ute, er den nye 24-tommers iMac-en et aldeles utmerket valg. iPhone og Mac-en snakker nemlig godt sammen. Man kan enkelt og sømløst gjøre noe som å skrive en epost eller surfe på nett på den ene, og fortsette på den andre, med Handoff-funksjonen. Filer utveksles med Airdrop, og man kan kopiere mellom enhetene, og til og med ta opp samtaler på den andre enheten. For de mange som ikke er iPhone-brukere, fungerer ikke disse funksjonen, men de kan i likhet med alle andre, få mye glede av den lynraske iMac-en. Som kan gjøre langt flere oppgaver enn man tror.

Så spørsmålet er ikke om man skal kjøpe den nye iMac-en eller ikke, men hvilke farge man skal velge.

 

Les også Raskeste MacBook-en hittil Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
Karakter
24’’ iMac M1 2021
Premium

Home mener

Beskjedent fotavtrykk, men rå ytelse. Svært skarp og lyssterk skjerm, med balansert fargegjengivelse. Stillegående selv under press. Ikke oppgraderbar, mer minne og SSD-lagring er kostbart. Innstegsmodellen har få tilkoblinger og mangler ethernet.

1 hendelser på “24’’ iMac M1 2021”

  1. Premium og så mangler den 1 stjerne… Er den ikke hi end bare på grunn av manglende eternett kontakt og bare 256 GB lagring og 2-3 tbolt kontakter…. Jeg bare spør jeg? Ihvertfall når du anbefaler den så sterkt på slutten at det egentlig bare står om fargevalg.. Trodde dere hadde som polesie at det produktet som har max antall stjerner 6stk er produkter som dere gjerne er villige til og kjøpe selv hehe, missforstå meg rett nå, godt skrevet som vanlig. Jeg kjøper utgaven over instegmoddellen på grunn av minne og eternetkabel mulighet så takk takk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Scroll to Top