: Cayin HA-2

Rørende magi

Har man først kostet på seg en dyr hodetelefon, kan en egen hodetelefonforsterker være helt nødvendig.
Lyd & Bilde mener
Praktfull lydkvalitet Superb gjennomsik­tighet, doble utganger
Svak bakgrunnsstøy
Spesifikasjoner
  • To hodetelefonutganger
  • Passer 10–600 ohms
  • 180 mW effekt/32 ohm
Annonse
Annonse

Man skal ikke la seg lure av tekniske data, for det som ser ut til å være i skjønneste orden på papiret, kan i praksis være en liten katastrofe. For selv om man allerede har en hodetelefonutgang på forsterkeren eller CD-spilleren, er det slett ikke sikkert at lydkvaliteten fra den holder mål. I hvert fall ikke på de mest påkostende og forfinede hodetelefonene. Mange forsterkere har ingen egen hodetelefonforsterker, og lydsignalet man får fra hodetelefonutgangen er gjerne et vanlig uskjermet linjesignal som er koblet til en volumkontroll.

Plugger man inn en av de bedre hodetelefonene på markedet, enten det er en Grado SR60 til 1300 kroner eller en Denon AH-D7000 til 10 000 kroner, opplever man fort at lyden i hodetelefonene blir tam, bassfattig og skjemmet av bakgrunnsstøy. Derfor er som regel en egen hodetelefonforsterker med bedre elektronikk og mer kraft å foretrekke.

Rørende
Som hodetelefoner, finnes også hodetelefonforsterkere i alle prisklasser. Cayin HA-2 koster 5500 kroner og er langt fra det dyreste man kan sette i hyllen, men prislappen alene er høy nok til at målgruppen er entusiastene som bruker mye tid til å lytte med hodetelefoner. Forsterkeren er derfor testet med et dusin forskjellige hodetelefoner i alle prisklasser, opp til Denon AH-D7000. Og la det ikke være tvil, Cayin HA-2 forbedret lydkvaliteten i samtlige hodetelefoner, men den kom mer til sin rett på de dyre Denon-hodetelefonene. Cayin HA-2 er i stand til å drive to hodetelefoner samtidig. Den kobles til en linjeutgang (tape out) på forsterkeren, og bruker to 12AU7 (Eller ECC82) vakuumrør som driver hodetelefonene. Ulempen mer rør er at de ofte har litt egenstøy, og glasskolbene kan være følsomme for mikrofoni. Fordelen er ofte svært organisk og lettflytende klang, og så kan man bytte ut rørene for en billig penge, med tilsvarende rør som har andre egenskaper. Som fyldigere bass, mer fremtredende mellomtone eller flere detaljer. Mulighetene er mange.

Klang
Cayin-forsterkeren passer best til hodetelefoner med litt elektrisk motstand, ellers risikerer du å høre brum i øreklokkene fra forsterkeren. Så glem 32 ohm eller lavere, og tenk minimum 64 ohm for å dempe brum. Dessverre er det litt egenstøy fra utgangstrinnet uansett hvilken hodetelefon man forsøker med, og med de mest tungdrevne hodetelefonene er Cayin HA-2 ikke kraftig nok til å nå noe i nærheten av realistisk konsertvolum i øreklokkene. Holder man seg til hodetelefoner mellom 64 og 300 ohm, med mer enn 100 dB følsomhet, ordner det seg. Ettertrykkelig. For dette er en svinaktig vellydende forsterker. Musikken svever på lette vinger og lydbildet er så åpent og gjennomsiktig at man kan dypdykke i det. Små detaljer gjengis med selvfølgelig naturlighet, vokaler er nær real life på en måte som man bare kan oppleve i hodetelefoner, og alt framstår som så silkeglatt og behagelig at man ikke ønsker å gi seg. En liten betoning i øvre mellomtone fremhever overtoner fra for eksempel små skarptrommer i metall og symbaler, og selv om bassgjengivelsen føles potent når vi snakker om kontrabasser, mangler den litt av den potensen som gjør trommer fullstendig realistiske.

Konklusjon
Cayin HA-2 er en fremragende partner for hodetelefoner som Denon AH-D7000 og andre high-end-modeller, men den kan blåse liv i selv de trøtteste hodetelefoner med sin nesten magisk organiske klang. Når Cayin får ryddet av veien skjønnhetsfeil som brum og støy i de stadig mer populære lavimpedante hodetelefonene, er HA-2 nær perfeksjon. For lydkvaliteten er i toppklasse.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.