: Cayin HA-2

Rørende magi

Har man først kostet på seg en dyr hodetelefon, kan en egen hodetelefonforsterker være helt nødvendig.

Lyd & Bilde mener

Praktfull lydkvalitet Superb gjennomsik­tighet, doble utganger
Svak bakgrunnsstøy
 • To hodetelefonutganger
 • Passer 10–600 ohms
 • 180 mW effekt/32 ohm
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5495 kr

Man skal ikke la seg lure av tekniske data, for det som ser ut til å være i skjønneste orden på papiret, kan i praksis være en liten katastrofe. For selv om man allerede har en hodetelefonutgang på forsterkeren eller CD-spilleren, er det slett ikke sikkert at lydkvaliteten fra den holder mål. I hvert fall ikke på de mest påkostende og forfinede hodetelefonene. Mange forsterkere har ingen egen hodetelefonforsterker, og lydsignalet man får fra hodetelefonutgangen er gjerne et vanlig uskjermet linjesignal som er koblet til en volumkontroll.

Plugger man inn en av de bedre hodetelefonene på markedet, enten det er en Grado SR60 til 1300 kroner eller en Denon AH-D7000 til 10 000 kroner, opplever man fort at lyden i hodetelefonene blir tam, bassfattig og skjemmet av bakgrunnsstøy. Derfor er som regel en egen hodetelefonforsterker med bedre elektronikk og mer kraft å foretrekke.

Rørende
Som hodetelefoner, finnes også hodetelefonforsterkere i alle prisklasser. Cayin HA-2 koster 5500 kroner og er langt fra det dyreste man kan sette i hyllen, men prislappen alene er høy nok til at målgruppen er entusiastene som bruker mye tid til å lytte med hodetelefoner. Forsterkeren er derfor testet med et dusin forskjellige hodetelefoner i alle prisklasser, opp til Denon AH-D7000. Og la det ikke være tvil, Cayin HA-2 forbedret lydkvaliteten i samtlige hodetelefoner, men den kom mer til sin rett på de dyre Denon-hodetelefonene. Cayin HA-2 er i stand til å drive to hodetelefoner samtidig. Den kobles til en linjeutgang (tape out) på forsterkeren, og bruker to 12AU7 (Eller ECC82) vakuumrør som driver hodetelefonene. Ulempen mer rør er at de ofte har litt egenstøy, og glasskolbene kan være følsomme for mikrofoni. Fordelen er ofte svært organisk og lettflytende klang, og så kan man bytte ut rørene for en billig penge, med tilsvarende rør som har andre egenskaper. Som fyldigere bass, mer fremtredende mellomtone eller flere detaljer. Mulighetene er mange.

Klang
Cayin-forsterkeren passer best til hodetelefoner med litt elektrisk motstand, ellers risikerer du å høre brum i øreklokkene fra forsterkeren. Så glem 32 ohm eller lavere, og tenk minimum 64 ohm for å dempe brum. Dessverre er det litt egenstøy fra utgangstrinnet uansett hvilken hodetelefon man forsøker med, og med de mest tungdrevne hodetelefonene er Cayin HA-2 ikke kraftig nok til å nå noe i nærheten av realistisk konsertvolum i øreklokkene. Holder man seg til hodetelefoner mellom 64 og 300 ohm, med mer enn 100 dB følsomhet, ordner det seg. Ettertrykkelig. For dette er en svinaktig vellydende forsterker. Musikken svever på lette vinger og lydbildet er så åpent og gjennomsiktig at man kan dypdykke i det. Små detaljer gjengis med selvfølgelig naturlighet, vokaler er nær real life på en måte som man bare kan oppleve i hodetelefoner, og alt framstår som så silkeglatt og behagelig at man ikke ønsker å gi seg. En liten betoning i øvre mellomtone fremhever overtoner fra for eksempel små skarptrommer i metall og symbaler, og selv om bassgjengivelsen føles potent når vi snakker om kontrabasser, mangler den litt av den potensen som gjør trommer fullstendig realistiske.

Konklusjon
Cayin HA-2 er en fremragende partner for hodetelefoner som Denon AH-D7000 og andre high-end-modeller, men den kan blåse liv i selv de trøtteste hodetelefoner med sin nesten magisk organiske klang. Når Cayin får ryddet av veien skjønnhetsfeil som brum og støy i de stadig mer populære lavimpedante hodetelefonene, er HA-2 nær perfeksjon. For lydkvaliteten er i toppklasse.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.