TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Bang & Olufsen Beovision 10-40

Et vendepunkt?

At Bang & Olufsen står for kvalitet er ikke noe nytt, men til prisen av Beovision 10-40 har man også lov til å forvente en bilde­gjengivelse av første klasse. Beovision 10 er kanskje Bang & Olufsens viktigste produkt på flere år. Gledelig nok er det trolig også deres beste tv-apparat noensinne.

Lyd & Bilde mener
+Ekstremt svartnivå og kontrast Superglatte bevegelser Klar og fyldig lyd
-Prisen
Spesifikasjoner

40" LED, 1920 x 1080
200 Hz bildebehandling
2x HDMI inn (kan utvides)
DVB-HD/MPEG4 tv-mottaker

Veil. pris 49800

Bang & Olufsens nye 40-tommer er det ingenting bakstreversk ved. Den LED-baserte flatskjermen har full HD-oppløsning, 200 Hz bildebehandling og innebygd lydsystem. Som alle kan se, er formen ganske utradisjonell til widescreen-tv å være. I stedet for den vanlige rektangulære formen har B & O gått for en form som er tett på kvadratisk. Dette gir skjermen et unikt utseende, som B & O selv hevder skal gli lettere inn i et stuemiljø, særlig når den skal henge på veggen ved siden av andre kunstverk. At tv-en er ment å henges på veggen, understrekes av de skråskjærte aluminiumsprofilene rundt skjermen, som mest av alt minner om en bilderamme.

Bang & Olufsen er kjent for sin høye kvalitet, og det er en egenskap de holder fast ved. Det ser man allerede på innpakningen til Beovision 10, som virker dimensjonert til å romme fire 40-tommere. Det kreves to mann for å pakke den opp. Tross slanke mål har Beovision 10 nemlig en betydelig vekt, og det skyldes først og fremst bruken av organiske materialer. Forskjellen mot en ordinær flatskjerm er til å ta og føle på. Her er det ikke formstøpt plast, men snarere aluminium, glass og metall som gjelder.

Bildekvalitet
At B & O står for kvalitet er ikke noe nytt, men til prisen av Beovision 10-40 har man også lov til å forvente en bildegjengivelse av første klasse. For å finne ut av dette koblet vi skjermen opp i testrommet vårt, hvor vi blant annet sammenlignet den med Pioneers plasmaskjerm PDP-LX5090, Philips 46PFL9704 med LED-baklys og Samsungs populære LED-tv i 7-serien. Førsteinntrykket er svært imponerende. Takket være LED-panel, kontrastglass og innebygd lyssensor har Bang & Olufsen-skjermen et svartnivå som er helt i toppklassen, med en imponerende gjengivelse av mørke filmscener. Faktisk overgås den bare av Philips’ toppmodell når det gjelder evnen til å vise fullstendig svart. Detaljmengden i mørke scener er i tillegg svært god. Det er kun når skjermen er fullstendig mørklagt at vi kan skimte noe strølys fra lysdiodene i kantene.

B & O har valgt en bildeestetikk som ligger så vidt på den kalde siden av nøytralt. Sammenlignet med vår referanseskjerm fra Pioneer kan man se at Beovision-skjermen har en svak, blålig tone over seg. Men det er på ingen måte snakk om noe plagsomt fargestikk kun en svak signatur, som ifølge produsenten selv er et resultat av omfattende undersøkelser innen folks bildepreferanser ved fabrikken i Struer. Fargegjengivelsen i seg selv oppleves som svært jevn og nyansert, men vi kunne likevel ønsket oss en egen, mer nøytral film-modus på linje med det f.eks. Panasonic tilbyr på sine plasmaskjermer (såkalt THX mode).

Totalt sett vitner bildekvaliteten om at B & O sine ingeniører har gjort en svært grundig jobb med fabrikkinnstillingene. Det er også nødvendig, for du har ikke anledning til å gjøre store endringer på bildet selv. Det finnes kun én bildemodus, som til gjengjeld tilpasser seg aktivt etter kildematerialet, samt lysforholdene i rommet. Dette viser seg å fungere bra, og i praksis kan du gå fra å se nyheter på høylys dag til å se film på kveldstid uten å gjøre noen endringer med fjernkontrollen.

Overlegen lyskontroll
En av de største utfordringene til en flatskjerm er nettopp det å takle forskjellige lysforhold, og å kunne gi et optimalt bilde i lyse så vel som mørke omgivelser. Beovision 10-40 oppviser noe av den beste lyskontrollen vi har sett til nå, og det er ikke bare takket være et lyssterkt LED-bildepanel, men også det spesielle kontrastglasset apparatet er utstyrt med. Det svakt tonede glasset gir B & O full kontroll over hvor mye lys som slipper ut og inn av skjermen.
I en typisk situasjon med mye dagslys, vil glasset redusere lysinnslipp og hindre at skjermen blir grå, slik man kan oppleve med enkelte plasmaskjermer. I mørke omgivelser gir det bedre svartnivå ved å dempe lysutslippet. Denne typen glass er kostbart å produsere, men er ekstra fordelaktig å bruke sammen med LED-paneler, som allerede har mer enn nok lysstyrke. Glasset kan også bestilles med en spesiell overflatebehandling som hindrer refleksjoner, som kan være en fordel om skjermen skal stå i et rom med mange vinduer.

Glatte bevegelser
Den kraftige bildemotoren med 200 Hz bildebehandling, som B & O selv har vært med å utvikle, jobber utrolig raskt. Den ikke bare dobler, men firedobler antall bilder i sekundet for å skape jevnere bevegelser. Testen sammenfalt med de olympiske leker i Vancouver, og vi lot da skjermen få bryne seg se på NRK1s direktesendinger i HD.
Sammenlignet med en god 100 Hz-skjerm som Samsung UE40B7050, har Beovisions 200 Hz-system klare fordeler. Man kan lett se at bevegelsene på skjermen blir enda glattere og mer sømløse, uten tendens til etterheng eller skyggeeffekter. Når vi sammenligner mot et annet 200 Hz-apparat, som Philips 46PFL9704H, blir forholdene mer like, men også her opplevde vi B & O sin bildebehandling som et hakk råere – og det sier litt.

Eksepsjonell lyd
Å kombinere bra bilde med god lyd kan være en både komplisert og kostbar affære.

Nesten uansett hvilken flatskjerm du kjøper må du beregne minst 5000–10 000 kroner på et separat lydanlegg for at lydkvaliteten skal stå i stil med bildet. Dette slipper man imidlertid med Beovision 10-40. Skjult bak den diskré frontgrillen sitter det et lydsystem som overgår alt annet vi har hørt av integrert tv-lyd. Anlegget består av aktive toveishøyttalere samt en egen basshøyttaler, med hver sine dedikerte forsterkere.

Lydgjengivelsen minner da også mer om et godt hi-fi-anlegg enn en tv. Beovision fyller hele rommet med lyd og låter svært imponerende på alt av tv-innhold, det være seg nyheter, sport eller film. Den utmerker seg spesielt med god stemmegjengivelse, men har også nok krutt til  å overbevise på film og musikkprogrammer. Apparatet har i tillegg innebygde dekodere for surroundlyd (Dolby Digital/DTS), slik at den som ønsker full surround kan koble B & O sine aktive høyttalere direkte til tv-en. Høyttalerne i tv-en vil da fungere som senterhøyttaler, mens de andre kanalene kjøres i eksterne høyttalere.

Konklusjon
Beovision 10-40 er et imponerende skue, og markerer et realt comeback for Bang & Olufsen innen tv-utvikling. Den smellvakre skjermen setter en standard for byggekvalitet som få kan matche, den har svært god bildekvalitet og ikke minst den beste lydkvaliteten vi har hørt fra en tv! Beovision 10-40 er ingen billig fornøyelse, men siden den fremstår som en av de mest gjennomførte tv-ene man kan kjøpe i dag, fortjener den en klar anbefaling.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Legg igjen en kommentar

Marius


Siste artikler: