TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Apple iPhone 6s

Smartere, raskere og mer stabil

Den nye iPhone 6s imponerer med innovative funksjoner og klasseledende ytelse.

forfatter
Publisert 09.10.15 - 13:41
L&B mener
Helt rå ytelse! 3D Touch er genialt Kameraene har blitt vesentlig bedre
Mye minne er dyrt Middelmådig batteritid NFC bare for Apple Pay
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: iOS 9
 • Skjerm: 4,7 tommers IPS 750 x 1334 (326 ppi)
 • Prosessor: 1,8 GHz dualcore A9
 • Minne: 2 GB / 16-128 GB
 • Kameraer: 12 Mp f2,2 + 5 Mp
 • Trådløst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.2
 • Mål: 138 x 67 x 7,1 mm
 • Vekt: 143 gram
 • Batteri: 1715 mAh, , 14 timer samtale, 10 dager standby

I fjor fikk vi endelig en iPhone med større skjerm, og nå er det på tide med den oppdaterte S-modellen. Som vanlig innebærer det at designen er lik men at innsiden er oppgradert. Og i år har man ikke bare nøyd seg med å gjøre den raskere, men den har også fått nye funksjoner. Det mest oppsiktsvekkende er 3D Touch, som gir en ny måte å bruke apper på. Men også kameraene har blitt oppgradert, spesielt selfie-kameraet.

Utseende og oppbygning
Den eneste måten å se at noen har S-modellen på, er om vedkommende har valgt den nye fargen rosegull. Men den har faktisk blitt en anelse tykkere og tyngre enn forgjengeren. Den har også blitt sterkere, da man nå benytter samme type aluminium som i Apple Watch Sport. Dessuten skal glasset ha blitt vesentlig sterkere. Folk som har plukket den fra hverandre sier de har funnet forseglinger som antyder at mobiltelefonen tåler vann, men det er ikke noe Apple har gått offisielt ut med.

iPhone6s-RoseGold-BackFront-HeroFish-PR-WEB

Skjerm
En av de få tingene som ikke har blitt forbedret er skjermen. Skjermoppløsningen er fremdeles den samme, men med tilstrekkelig pikseltetthet for å være «Retina». Lysstyrken er bra, kontrasten godkjent og fargegjengivelsen utmerket. Men selv om den er like bra som fjorårets modell har konkurrentene gjort betydelige fremskritt. Den har dermed ikke samme bildekvalitet som Samsungs nya skjermer eller ekstrem 4K-oppløsning som Sonys Xperia 5 Premium.

iphone 6s camera

Kamera
Endelig kan man ta selfies i 5 megapikslers oppløsning. Hele skjermen kan da brukes som blits, hvilket fungerer bra. Man kan nå filme i 4K og tidsintervall-video (timelapse) har fått bildestabilisering. Slår man på Live Photos filmer mobilen samtidig som man knipser bilde. Hovedkameraet har blitt oppgradert til 12 megapiksler. Og takket være en sensor med isolerte piksler, en ny bildeprosessor og bedre støyreduksjon skal det ikke redusere bildekvaliteten.

Matbild i bra ljus
Matbilde i godt lys
Svagt ljus iPhone 6s
Svakt lys iPhone 6s

Og er vi faktisk enige i. Under normale lysforhold merket vi oss bedre detaljnivå og noe bedre farger. Den håndterer også vanskelige situasjoner som motlys bedre. I svak belysning var det en dramatisk forskjell med betydelig lysere bilder som likevel hadde mindre støy og bedre bevarte detaljer. Samtidig var fargene korrekt. Vi var også fornøyd med selfiekameraet og imponert av bildestabiliseringen for time-lapse video.

Brukervennlighet
Den kuleste funksjonen med iPhone 6s er 3D Touch, en finesse vi først så på Apple Watch. Det innebærer at skjermen ikke bare kjenner hvor du trykker men også hvor hardt.Ved å trykke hardere på et ikon kan du få opp ”høyreklikk-menyer” med de vanligste funksjonene. Eller trykk lett på en epost for en forhåndstitt og øk trykket for å åpne den helt. Når flere apper støtter dette kommer det til å bli en ny, smartere og raskere måte å bruke mobilen på. Vi er solgt.

iPhone6s-Hand-SafariQuickAction-PR-WEB

Fingeravtrykkleseren har også blitt mye raskere. Faktisk så rask at man nå lett kan komme til å åpne mobilen helt når man egentlig bare ville tenne skjermen for å se på klokken. Derimot er vi ikke helt overbevist om Live Photos. Visst er det morsomt å få bildene i en sammenheng når man ser hva som skjedde før og etter. Men til dette støttes i andre mobiler og på sosiale medier, er det mest en artig gimmick som man snart slutter å bruke.

Ytelse
En ny prosessor i mobilen innebærer selvsagt at ytelsen økes til rekordnivåer. En Geekbench-poengsum på 2387/4376 er 50 prosent raskere enn iPhone 6, og grafikken er 60 % raskere. Hvilket faktisk gjør den til markedets raskeste mobiltelefon så langt. Mer merkbart ved daglig bruk er det at det større minnet gjør det raskere å veksle mellom apper uten at de må laste inn innholdet på nytt. Batteriet har faktisk blitt mindre, men batteritiden er omtrent den samme som forrige modell.

Antutu iPhone 6s

Konklusjon
Mens den forrige modellen brukte litt tid på å vise seg fra sin beste side, imponerer 6s allerede fra begynnelsen. 3D Touch er lett å lære seg og plutselig noe man savner på andre mobiler. Apple har faktisk fått oss til å lure på hvorfor ingen har gjort dette før. Vi har også fått vesentlig bedre kameraer, spesielt for selfies. Legg dessuten til at det er den raskeste mobilen på markedet. Alt i alt er det en kostbar, men anbefalt oppgradering.

Les også våre første inntrykk for flere bilder samt video

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend