: AKG K701

Østerriksk klassiker!

Skal man koste på seg dyre hodetelefoner, bør AKGs toppmodell definitivt være med på ønskelisten.
Lyd & Bilde mener
Livlig og dynamisk Gjennomsiktig lydbilde Komfortable puter
Lite polstring på hodebåndet Høyt priset
Spesifikasjoner
  • Åpen klokke
  • 62 ohm, 105 dB
  • 235 gram
forfatter

Fred og ro er alltid kjekt når man skal lytte til musikk, og med gode hodetelefoner kommer man nærmere musikkens kjerne. Selv om akustikken og den fysiske opplevelsen ikke er like fremtredende som med gode høyttalere, har hodetelefoner andre fordeler. Som at elementenes plassering er konstant, og at man med riktig gode hodetelefoner hører flere detaljer og nyanser. AKG K701 er ikke helt ny, de har eksistert i tre år allerede og har fått en lojal krets av entusiaster som forguder sine K701.

Hvilket er lett å forstå. For toppmodellen fra AKG spiller virkelig engasjerende og livlig. Siden den legendariske K1000 gikk ut av produksjon, er K701 nemlig den mest påkostede modellen AKG lager for tiden. Arven fra K1000 lever bare delvis i K701, som riktignok er en åpen konstruksjon, hvor støydempingen er beskjeden, men hvor man slipper den lyttetrettheten som kan oppstå når man har hatt en lukket hodetelefon på hodet lenge.

AKG-ene bruker det reneste kobber i viklingene til spolen som driver Varimotion-elementet, som AKG selv kaller det. Spoletråden er flat, fordi AKG mener at det gir bedre konsentrasjon og mer effektiv distribusjon av magnetfeltet som driver spolen. Elementets membran er dessuten tykkere i midten, for å gi en mer uniform bevegelse. Og bedre bassrespons og dynamikk kombinert med lavere forvrengning ved høye lydtrykk.

Hodetelefonene er meget komfortable. De stoffkledde putene legger seg rundt øret, og med bedre polstring av hodebåndet hadde K701 vært perfekte å ha på hodet over lang tid. For lyden av K701 er virkelig avhengighetsskapende. Dersom man liker varm og fyldig klang er kanskje Denon AH-D5000 et bedre valg, men alle som setter pris på stor detaljrikdom hvor en spretten og dynamisk presentasjon er i høysetet, vil elske K701.

Klangbalansen opplever jeg som veldig korrekt, nøytral og uten farginger eller betoninger. Dypbassen er slank uten at det preger opplevelsen i negativ retning, og ståbassen på Take Five med Dave Brubeck Quartet, klinger flott, men får ikke samme groove som på lukkede konstruksjoner som AH-D5000. Holly Coles vokal på Train Song er praktfullt gjengitt med luft, dybde og strålende fyldig vokalklang. Likeledes er Bob Dylans The Man in The Long Black Coat fantastisk å lytte til. For de åpne hodetelefonenes gjennomsiktighet og detaljrikdom skaper et kjempestort lydbilde rundt hodet. Som overgår de fleste surroundopplevelser jeg har hatt.

Man føler at alt slipper igjennom. At man ikke går glipp av en eneste klangnyanse med AKG K701. Den fremtredende måten å presentere musikken på, går neppe hjem hos alle. De som har og liker sine Denon-hodetelefoner behøver ikke engang tenke på K701, mens de som kanskje tenker å bytte fra Sennheiser HD595, HD600 eller Beyer DT770 eller 880, kan ta en tur i butikken å lytte til K701. Det kan være verdt det, spesielt om man får en hyggeligere pris. Da blir de virkelig prisverdige.

Sjekk også ut disse testene:


Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også