Search
Generic filters

: Viewsonic PJ359W

Ultraportabel kontorprojektor

En ultraportabel kontorprojektor er praktisk for folk på farten. Denne lille rakkeren har dessuten kort ­projiseringsavstand, og er firmaets første med bredskjermformat.

Lyd & Bilde mener

Meget portabel Enkel i bruk Skarpe farger God lysstyrke
Smådust bilde Blast svart Mindre egnet til film
 • ViewSonic PJ359w
 • 1280 x 800 piksler
 • HDMI 1.3 (støtter 1080p)
 • 2000 ANSI Lumen
 • Kontrast 500:1
 • Høyttaler
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 7690 kr

Det er nesten bare bredskjerm-laptoper igjen på markedet. Likevel har så godt som alle kontorprojektorer 4:3-format. Man må velge mellom at bildet presset sammen på lerretet, eller blir strukket ut på laptopskjermen. Dette er svært upraktisk.

Løsningen er selvfølgelig en projektor med samme format som laptopens skjerm, nemlig bredskjerm (i dataverdenen er dette forholdet 16:10). PJ359w er navnet på ViewSonics første projektor tilpasset bærbare pc-er med bredskjermformat. Dens bitte lille størrelse og mulighet for å blåse opp et 50-tommers bilde på bare 1,6 meters avstand gjør den ideell for foredragsholdere, selgere og andre som har behov for en projektor å ta med seg fra sted til sted.

Videoentusiasten kan dessuten glede seg over HDMI-inngang, selv om det først og fremst er kontoret denne er myntet på. På kontorprojektorer er nemlig høy lysstyrke prioritert framfor et bra svartnivå, for å muliggjøre presentasjoner i lyse omgivelser.

Buet linse
ViewSonic-projektoren har ekstra buet linse for å kunne projisere et større bilde fra kortere avstand. Dette gjør at bildet er vrient å få helt lineært, og i ViewSonics tilfelle er alle fire bildekanter svakt buet inn mot midten. Det kan ikke påstås å være plagsomt, men man kan ikke unngå å se det. En annen sideeffekt er at bildet ikke er nøyaktig like skarpt over hele skjermen. Justeres bildet superskarpt nederst på bildet, vil det bli dusere øverst. Man må finne en mellominnstilling, som gjør bildet passe skarpt over hele flaten. Det er likevel ganske skarpt, og vi føler ikke totalt sett at vi har gitt noe særlig avkall på bildekvalitet. Skrift kan man fint lese, selv med små bokstaver.

Bildekvalitet
Rett ut av esken i fargemodusen ”Normal” er bildene meget fargesprakende. Enten det er PowerPoint-presentasjoner eller internettsider som skal vises frem, gjør projektoren jobben. Den er lyssterk, og skiller godt mellom lyse og mørke områder, selv med lyset påslått. At projektoren bruker LCD-teknologi og ikke DLP, gjør dessuten at man slipper at noen i lokalet får vondt i hodet av regnbueeffekten til DLP-projektorer. Verdt å tenke på når man skal ha presentasjoner for en del folk.

Skal du se film med denne projektoren, bør fargeinnstillingen ”Cinema” brukes, som gir varmere fargegjengivelse. Vit dessuten at den støyer en del, så sett den i Whisper-modus. Dette reduserer også lampestyrken, så da bør lyset dempes eller skrus av. Du vil oppdage at svartnivået langt ifra er like mørkt som hos en god hjemmekinoprojektor, så skyggeområdene blir litt blasse. Og 1280 x 800 piksler er ikke standard, slik at videobilder fra DVD eller Blu-ray skaleres litt grovkornet. Dessuten beskjæres bildet ganske kraftig på sidene, slik at noe av bildet forsvinner. Video med denne projektoren er en nødløsning, for det  er først og fremst kontoret den er ment for. Og til dét kan vi anbefale den, i hvert fall når vi tar i betraktning dens kompakte størrelse og enkle installasjon.

Konklusjon
ViewSonic PJ359w er en portabel widescreen kontorprojektor med kort projiseringsavstand som gjør den meget enkel å sette opp. Bare plasser den på bordet i møterommet og fyr løs. Bildet er ikke helt lineært, og det er ikke like skarpt over hele flaten, så man må finne en mellomting så det ikke blir dust ett sted og skarpt et annet. Men det blir skarpt nok. Fargemetningen er meget god, og bildene er lyssterke. Projektoren fungerer fint til sitt formål. Vifta støyer noe, så demp den dersom lyset i rommet tillater det. Skal du derimot se film, blir svartnivået for blast, og oppløsningen er noe kornete i forhold til en hjemmekinoprojektor av typen Full HD eller HD Ready. En middelmådig, likepriset hjemmekinoprojektor knuser den i ren bildekvalitet. Bildekvalitet på film er imidlertid ikke særlig vektlagt i totalvurderingen, da dette er en kontorprojektor.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.