: Test av musikkmobiler

Vakkert syngende mobiler i duell

Den ene lover kamerakraft og den andre vil gjerne imponere med pekeskjerm. Duellen mellom Sony Ericsson W902 og Nokia 5800 XpressMusic er på papiret en tøff kamp mellom de to produsentenes mest påkostede musikkmobiler.

Lyd & Bilde mener

Grom pekeskjerm Høretelefonutgang
Dårlige menyer for pekeskjerm Middelmådig kamera
Hovedbånd: 3G
Skjerm: 3,2 tommer, 360 x 640 piksler
Kamera: 3,2 Mp, autofokus
Minne: 8 GB (utbyttbart)
Vekt: 109 gram
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3980 kr

I vår streben etter å gi leserne våre det beste som finnes innen lyd og bilde, selv i lommeformat, kaster vi oss over to av de i skrivende stund mest interessante musikkmobilene. De har litt ulik form og håndtering, men slike småting kan vi jo ikke bry oss om når vi skal plukke frem de beste dingsene for leserne våre. Noen ønsker ikke å ha pekeskjerm, mens det for andre er et krav. Som vanlig er vårt ordspråk ”rett dings til rett person”.
Likheten mellom mobilene er jo selvsagt at begge kalles musikkmobiler av sine respektive produsenter. I dag er jo dette en litt merkelig tittel, da praktisk talt alle mobiler har både plass nok og støtte for musikkavspilling. Derfor forventer vi at disse telefonene praktisk talt skal puste musikk og gi valuta for pengene til musikkinteresserte. Dette gjelder alt fra radiomottakere og FM-sendere til musikkbaserte spill, samt vår favoritt – en gammel, hederlig stereoutgang slik at de vanlige høretelefonene passer.
Sist, men ikke minst, skal de jo også imponere som mobiler. Fornuftig grensesnitt og andre funksjoner som forenkler livet gir selvsagt plusspoeng.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Sony Ericsson W902

W902 gjør det meste bra, men er litt vel dyr. Medfølgende minnekort og høretelefoner gir en anelse pluss på prisgunstigheten.

Lyd & Bilde mener

God på sine hovedområder Velkonstruert
Litt vel dyr Mangler linsebeskyttelse
Hovedbånd: 3G
Skjerm: 2,2 tommer, 240 x 320 piksler
Kamera: 5 Mp, autofokus
Minne: 8 GB (utbyttbart)
Vekt: 100 gram
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3800 kr

Sony Ericsson har skjerpet seg litt i det siste. De har riktignok alltid laget fine mobiler, men de siste årene har de ligget bak når det gjelder tjenesteutvikling og solgt telefonene sine for en vel høy pris. Prisproblemet er fortsatt til stede, men sakte, men sikkert begynner de å bygge inn GPS-enheter og nettjenester i telefonene sine. W902 er Sony Ericssons siste telefon som skal gjøre mye på en gang. Telefonen har en passende størrelse for de som synes at produsentens minste musikkmobil, W9890i, ble litt for liten – denne har gått opp noen millimeter på alle hold.

Bruk
Ingen nyheter på dette området. W902 er en typisk Sony Ericsson-mobil, og har man brukt en slik tidligere, er man raskt i gang. Knappene er ganske små og smale, men vi finner med kun ett unntak ingen problemer som vedvarer etter den første tilvenningsperioden. Unntaket er bruken av ristekontrollen ShakeMe – en gimmick som produsenten har puttet inn i noen av sine nyeste modeller det siste året. I teorien er tanken at man skal kunne holde inne en kontrollknapp og deretter riste telefonen på ulike måter for å bytte sang, endre volum etc. I praksis sitter kontrollknappen vanskelig til, og er vanskelig å holde inne med etthåndsgrep uten å treffe andre knapper. Lykkes man med kunststykket, må man fortsatt riste telefonen tretten ganger for å bytte tretten sanger fremover. Nei takk. Spesielt siden mobilen faktisk har dedikerte knapper for musikkavspilling på siden.
Musikkprogramvaren er som vanlig blant den beste som finnes i mobiltelefonverdenen. Radiomottaker finnes, men til forskjell fra W980i har den ikke innebygd FM-sender. Det mangler også den innebygde GPS-mottakeren som fantes i W760.

Lyd og bilde
Musikken høres bedre ut enn i den absolutte majoriteten musikkmobiler med et par fine referansehøretelefoner. Det er imidlertid ytterst lite som skiller mellom Nokia og Sony Ericsson på det området, og det er mest en forskjell i karakter. Det fine med W902 er at det følger med et par høretelefoner av en litt høyere klasse som fungerer helt greit for de som ikke har et favorittpar liggende i skuffen. Har man nettopp det, må de brukes sammen med den medfølgende adapteren ettersom telefonen ikke har vanlig 3,5 mm-stereoutgang. De gamle, vanlige TrackID- og SenseMe-verktøyene er lagt inn, og fungerer fortsatt over all forventning. Ekstrapoeng for gode musikkfunksjoner selv om vi savner FM-senderen.

Sist, men ikke minst har produsenten lagt inn et ordentlig kamera. Vi håpet derfor å endelig se den ulitimate fusjonen mellom musikk- og kameramobil. Fullt så bra er det ikke. C905 er så avgjort en bedre mobil for fotointeresserte, og 5-megapikselkameraet i W902 er faktisk bare sånn passe, og mangler linsebeskyttelse og ordentlig blits. Men er den bedre enn et middels kamera? Så absolutt!

 

Konklusjon:
Begge telefonene i testen er meget gode med tanke på musikkavspilling. Lyden er ganske enkelt god. W902 er hakket enklere å håndtere i musikkmodus, og TrackID – som avslører navnet på sanger som spilles på kafeen eller butikken – skal fortsatt ha full respekt, det er få salgsargumenter man bruker så ofte som det. Nokia 5800 viser seg dessuten som en seriøs musikkmobil gjennom å faktisk bygge inn høretelefonutgang.

Telefonene skiller seg ganske markant fra hverandre. Ulike funksjoner, ulike størrelser, ulike kontrollmetoder. Som musikk/kamerahybrid gjør W902 en god jobb, men etter at Sony Ericsson har vist hva de kan på fotoområdet med sin C905, føles bildene fra W902 litt utilstrekkelige. Som iPhone-morder imponerer Nokia 5800 stort med lavere pris og en pekeskjerm som slår de fleste konkurrentene på fingrene. Det som holder den tilbake er den begrensede muligheten til å finne nye, morsomme applikasjoner å installere – et område som Apple dominerer totalt. En likhet har imidlertid telefonene – ingen er egentlig veldig prisgunstige. W902 koster en hel del, og er i bunn og grunn en ganske enkel telefon. Den tar riktignok bilder og spiller musikk, men hvilken mobil gjør ikke det i dag? Prisverdien ligger i den høye kvaliteten og de medfølgende høretelefonene. Nokia 5800 gjør det heller ikke så verst – og mye bedre enn mange billigere slektninger i Nokias serier gjør. Man må betale litt for formfaktoren og pekeskjermen. Heftig er den uansett – og prisen til tross er den fortsatt mye billigere enn en iPhone – og det med bedre ytelse på flere områder. Derfor fortjener Nokia 5800 utmerkelsen best i test.

Nokia 5800 XpressMusic

Det er en stund siden Nokia regjerte gatebildet og hadde en killer-mobil som var den heftigste mobilen man kunne eie. Kanskje er det et naturlig resultat av å ha lykkes for bra med å gi ut så mange prisgunstige mobiler i alle mulige sjikt. De har kanskje rett og slett blitt for vanlige, mobilverdenens Hennes & Mauritz? Eller er det ganske enkelt fordi Nokia ikke har sluppet en sexy, unnskyld det evinnelige uttrykket, iPhone-morder? Nå er den i alle fall her.

Bruk
Til forskjell fra motstanderen finnes det en hel del nyheter på grensesnittsiden. Operativsystemet er en touch-tilpasset variant av Series 60, og mye har endret seg på utsiden selv om det ikke går i dybden. Fra startskjermen finnes et antall snarveier til ulike allmenne funksjoner, og man kan også få opp en snarveimeny til multimediafunksjoner. For andre funksjoner går man enklest inn i hovedmenyen der man straks kjenner seg mer hjemme dersom man er vant til Series 60. Det bør sies at ingenting av dette byr på større utfordringer etter litt bruk. Man kommer raskt inn i det.
Pekeskjermen er for det meste velfungerende. Mange av de som stresset med å gi ut lignende mobiler begikk den feilen at de ikke la tilstrekkelig vekt på å få skjermen til å oppføre seg tilfredsstillende, men vi har ingen slike problemer. Vil man øke presisjonen ytterligere, finnes det en pekepinne man kan bruke. Alternativet er å bruke det spenstige plekteret som man kan henge på mobilen. Smart løsning ettersom det ikke føles like pretensiøst å ta frem plekteret som pinnen.

Til tross for pennen, WLAN og fine ekstrafunksjoner som innebygd GPS, er ikke dette en smarttelefon. Hvorfor? Den har ganske enkelt ingen ekstraprogrammer som kan installeres. Mange tidligere Serie 60-programmer fungerer ikke sammen med pekeskjermen. Det kommer riktignok til å sakte bli bygd opp et bibliotek rundt Nokia som forventes å fortsette pekeskjermsatsingen, men til dags dato er det altså så som så med programutvalget.

Lyd og bilde
Hvis denne tevlingen kun gjaldt skjermstørrelse, ville Nokia 5800 automatisk feie vekk all motstand takket være sine 3,2 tommer. Foruten størrelsen og det faktum at den fungerer meget bra som pekeskjerm, liker vi også bildekvaliteten.
Som vi nevnte tidligere, er det hårfine forskjeller i lydkvaliteten hos de to produsentene, og hva som høres best ut, er i hovedsak en smakssak. Er man pirkete med lyden bør man lytte på begge telefonene før man velger. Vi synes at de høres tilstrekkelig bra ut begge to til å la andre egenskaper avgjøre duellen. For eksempel er det verdt å merke seg at Nokia-telefonen har en ordentlig høretelefonutgang og i tillegg en meget god equalizer.

Når det gjelder kameraprestasjoner havner Nokia i kjølvannet. Gode bilder, så absolutt, men W902 vinner på det momentet.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.