: Test av de nyeste musikkmobilene

Rett i øret

Mobiltelefoner og digitale musikkspillere er oftere og oftere en og samme enhet. Hva er viktig å se etter, og ikke minst: hvilke er de beste?

Når riktig mobiltelefon skal velges, er det ikke alltid like lett. Det finnes svært få telefoner som kombinerer flere funksjoner på en god måte. Ser vi på telefoner innen to kategorier, bli dette problemet åpenbart. Musikkmobiler og fotomobiler er en kombinasjon som sjelden kommer samtidig. Stort sett må du enten velge om du vil ha en telefon som spesialiserer seg innen musikk, eller en telefon med et kamera i toppklassen. Du må med andre ord bestemme deg for hva som er det viktigste, og velge deretter. Vi skal se nærmere på de aller nyeste musikkmobilene. Fordelen med disse er et selv om de ikke er spesialiserte fotomobiler, så er de fleste av dem i stand til å ta mer enn gode nok bilder. Disse mobilene tar bilder fra 3,2 megapiksler og oppover. Med andre ord mer enn godt nok til normal bruk.

Musikkmobil?
Hva er det som kjennetegner en dedikert musikkmobil? De aller fleste mobiltelefoner kan uten problemer spille musikk, men de dedikerte musikktelefonene har det lille ekstra du trenger. Stort sett vil du se denne typen tilpassing med en gang du slår på telefonen. Brukergrensesnittet er tilpasset en verden sentrert rundt musikk. Det skal være enkelt å håndtere avspillig og i mange tilfeller kjøp av musikk på denne typen telefoner. Brukergrensesnittet er også sentrert rundt sentrale ting som spillelister, kategorier og effektive søk etter musikk. Med andre ord skal det være enkelt å håndtere et musikkbibliotek av litt størrelse.

Et annet sentralt element i en musikkmobil er hodetelefonene som følger med. Mange av de dedikerte telefonene leveres nå med hodetelefoner som faktisk er ganske gode. Sony Ericsson Aino er et godt eksempel på dette. Apples iPhone er et utmerket eksempel på det motsatte. Dette viser at tilkoblingen er viktig. Å kunne benytte en helt standard 3,5 mm jackplugg er noe å legge vekt på i denne typen telefoner. Dette lar deg nemlig skifte til et annet sett uten å måtte bekymre deg for om de vil passe eller ikke. Det som er viktig å huske på, er at du må ha hodetelefoner som også er utstyrt med mikrofon hvis du ønsker å kunne snakke i telefonen uten altfor mye trøbbel. Dette skal vi se nærmere på senere.

Lyd og hastighet
Er du en spesielt kresen bruker, kan det lønne seg å kikke etter hva slags lydteknologi som benyttes i telefonen. Mange av musikkmobilene samarbeider med produsenter som har lyd som sin spesialitet. Merker som Dolby og Clear Audio er navn som går igjen. Selv om dette i seg selv ikke garanterer god lyd, er det i det minste en indikator på hvor fokuset ligger. Husk imidlertid at den beste dommeren i slike tilfeller er dine egne ører.   

En annen viktig ting å huske på er datahastigheten som telefonen tilbyr. Skal du kjøpe musikk over nettet nytter det ikke med bare edge. Får å laste ned et helt album uten å kjede seg fordervet i prosessen bør telefonen ha 3G som minimum. Aller helst bør den også støtte wi-fi og gjerne også HSPA eller turbo 3G, som mange kaller det.
For deg som vil ha stort utvalg uten nødvendigvis å eie musikken selv, er tjenester som Spotify eller Wimp noe å se etter når telefonen skal kjøpes.

Dedikert
At en telefon er dedikert til musikk betyr mer enn bare lyden. Vi har vært inne på brukergrensesnittet og hvor viktig dette er for å få en god musikkopplevelse. I tillegg kommer også dedikerte musikktaster både på selve telefonen og på hodetelefonene. Hvis de dedikerte musikktasten sitter på hodetelefonene, så sjekk at et eventuelt annet sett med hodetelefoner emulerer det originale og kan erstatte dette fullt ut.

Et siste lite råd er minne. Skal du få plass til et minimumsutvalg av musikk må telefonen ha et minne av litt størrelse. Noe særlig mindre enn 4 GB er etter vår mening lite hensiktsmessig. Aller helst bør du enda lenger opp i kapasitet hvis du vil ha en samling av musikk som ikke trenger å skiftes ut for ofte. Husk til slutt å sjekke at telefonen din støtter dataløsningen din og musikkprogrammet du bruker.

De beste akkurat nå
Mobiltelefoner slippes på samlebånd. Det går nesten ikke en uke uten at det slippes en ny modell. De dedikerte musikkmobilene kommer ikke like ofte, men det er slett ikke uvanlig at de store produsentene slipper opp mot ti modeller i året. Det kan med andre ord være et slit å holde seg oppdatert. Vi har sett på fem avanserte modeller som har kommet på markedet.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Sony Ericsson Aino

Siste skrik fra Sony Ericsson. Aino er i førsterekke en mediemobil, ikke en rendyrket musikkmobil.

Vi skal se nærmere på mediedelen av denne telefonen, men generelt kan vi si at den er en halv touch-mobil. Det er en skyvemobil, men når tastaturet er fremme har den ingen touch-funksjoner i det hele tatt. Når den er sammenslått får den touch-funksjoner som stort sett er begrenset til mediedelen. På dette området fungerer den imidlertid utmerket.
En meget interessant funksjon som er blitt lagt til hos Aino, er støtte for DLNa. I praksis betyr dette at den kan fanges opp av alle andre enheter som støtter samme system. Aino kan også forholde seg til de samme enhetene.

Musikksamlingen din på en enhet kan fanges opp ved at Aino automatisk søker etter andre medieservere. Dermed kan musikk som er tilknyttet pc-en din spilles av på mobiltelefonen. Ganske imponerende. Spesielt vil du bli imponert hvis du har en PlayStation 3. Du vil kunne logge deg på en PS3 og få samme grensesnittet på telefonen. Spesielt funksjonelt er det imidlertid ikke, og det går gudsjammerlig tregt.

Musikkdelen av denne telefonen har vi sett tidligere blant annet i W995. Den har lydforbedringsteknologien Clear Audio og Clear Bass. Dette gir en betydelig lydforbedring i forhold til mange andre telefoner. Den har også de vanlige funksjonene med visning av albumomslag, registrering av hvilket humør du er i via SenseMe og selvfølgelig Shake-kontroll for å kontrollere musikkavspillingen.

Riktignok har ikke Aino mulighet på telefonen til å koble til hodetelefoner med 3,5 mm plugg. Det veies imidlertid opp ved at det hele er trådløst. En liten enhet til å feste i skjortelommen inneholder både sender og mottaker samt mikrofonen og også kontrolltastene. Til denne kobles øreproppene med en 3,5 mm plugg. Selv om Sony Ericssons plugger er meget gode, gir det altså muligheten til å koble til favorittsettet ditt.

For øvrig kommer denne telefonen, på samme måte som W995, med egen filmtjeneste. Selv om utvalget er så som så, kan du altså laste ned 60 gratis filmer i løpet av et år. Aino 3 er også utstyrt med GPS. Denne er basert på tjenesten Wisepilot som også gir deg fotoboksvarsling. Wisepilot er en streamingtjeneste og det kan fort koste noen kroner hvis du skal utenlands. Det fungerer imidlertid overraskende bra.

Aino har selvfølgelig også et kamera. 8,1 megapiksler er det du har å rutte med i tillegg til at du har funksjoner som ansiktsgjenkjenning, innstilling av fokusområder og du kan ta opp video med 30fps. En annen funksjon er smilelukker. Dette betyr i praksis at telefonen venter til motivet smiler før bildet tas.

Dette var kun en kort oppsummering av hva Aino kan og er utstyrt med. Kombinasjonen av taster og touch-funksjonalitet gjør at den fungerer meget godt i begge verdener, selv om du av og til blir litt irritert når touch ikke fungerer når du ønsker det. Som en mediemobil fungerer den meget godt og lyden er blant det beste vi har hørt i en telefon. Dette er en glitrende telefon.
 

Hodetelefoner:
Det lille ekstra

Nokia BH-905
Trådløst og stille

Det å kunne ha hodetelefoner med støyreduksjon kan være utrolig behagelig. Dette begynner å bli mer og mer vanlig på markedet. Det som ikke er like vanlig er at de også er trådløse. Nokia BH-905 er så vidt vi kan se ganske alene om dette så langt. Du skal være ganske nøden før du kjøper disse. De er nemlig store. Dette er fullstørrelses hodetelefoner og prismessig ligger de ikke langt under to tusen kroner. Dyre kanskje, men de er utrolig behagelige å ha på seg. Ingenting som sitter fast i øret, bare en myk pute som ligger mot siden av hodet. Meget behagelig.
Lyden er meget god og det blir mer enn kraftig nok selv for Rammstein. Bassen er også god og den tilfredsstiller en ganske kresen lytter. Alle kontroller som frem/tilbake, volum etc. sitter plassert utenpå selve klokkene. Taster for å motta/ringe samtaler sitter også her. Skal du bruke den på iPhone mister du noe av funksjonaliteten knyttet til musikkspilleren, og du kan heller ikke åpne menyen for talestyring. Med dette unntaket fungerer de med stort sett det meste av telefoner.   

Pris: 2000 kroner
Importør: Nokia
www.nokia.no

Apple In Ear
Rett i øret

Apple har også et alternativ til sine heller elendige øreplugger som følger telefonen. In Ear går inn i øret og sitter ikke bare langt bedre enn de som følger telefonen, de låter også enormt mye bedre. I og med at disse pluggene går inn i øret skjermer de også for mye av støyen som omgir deg. Det er ikke like effektivt som den aktive støykanselleringen hos Nokia, men det hjelper betydelig. En annen fordel med disse pluggene er at mikrofonen er av samme type som de medfølgende pluggene. Du mister med andre ord ingenting av funksjonaliteten når det gjelder styring av telefonen.  Disse pluggene er ikke akkurat i verdensklasse, men de ligger milevis fra de originale pluggene fra Apple, både når det gjelder lydkvalitet og brukeropplevelse.

Pris: 669 kroner
Importør: Apple
www.Apple.no

Etymotic HF2
Sitter som en kule

Etymotic hf2 er også ørepropper, men disse har tatt enda et steg videre i forhold til Apples egen In Ear-løsning. Disse går enda lenger inn i øret og sitter virkelig som støpt. Kvaliteten på lyden er førsteklasses, og ikke minst er bassen langt bedre enn hos Apples egne løsninger. Det følger med et godt utvalg av propper slik at du er sikker på at de passer nettopp ditt øre. Prisen er riktignok noe høyere enn på Apples propper, men det er definitivt verd de ekstra kronene. Mikrofon med all funksjonalitet i forhold til Apple iPhone.

Pris: 990 kroner
Importør: Apple
www.Apple.no

Sony Ericsson HPM-88
Dempede propper

Sony Ericsson lager en rekke varianter av propper og klokker til mobiltelefoner. HPM-88 har innebygget støyreduksjon. Dette gir deg en meget god og stille tilværelse. Du kan nyte musikken din og ikke minst foreta en samtale i støyende miljø uten at du blir plagsomt forstyrret.

Proppene har god passform og sitter meget godt i øret. Lyden er fyldig og god med et basstrykk som faktisk er overraskede bra. Dette er et sett som passer til de fleste telefoner, men du får et problem med iPhone. Du mister noen funksjoner hvis du prøver dem på denne telefonen.

Pris: ca. 500 kroner
Importør: Sony Ericsson
www.sonyericsson.no
 

Samsung I890 Omnia HD

Skjermen på denne telefonen er det beste vi noen gang har sett. Dette er en OLED-skjerm og gir rett og slett fantastiske bilder. Dette må oppleves. Den er også stor med sine 3,7 tommer. Fordelene med OLED er ikke bare skjermkvaliteten, det er også det faktum at den bruker mindre strøm enn andre alternativer. Det skal også nevnes at denne telefonen inneholder en drøss med kontorapplikasjoner og dermed også er en profftelefon. Vi skal imidlertid konsentrer oss om mediedelen.

Skjermen er som sagt fenomenal. Film blir rett og slett en nytelse. Her er kvaliteten enda hvassere enn hos LG. At den også har kapasitet til å dra et par filmer før den må lades, er også et ekstra pluss. På musikkfronten er den også meget god. Brukergrensesnittet er enkelt og svært effektivt å bruke. Vi liker lydbildet i denne telefonen selv om det kanskje mangler litt på bassiden. Øreproppene som følger med er av rimelig god kvalitet. Aino er den eneste telefonen som disker opp med et bedre sett enn dette. Du klarer deg ganske lenge med dette settet, men er du kresen vil du nok sette pris på et bedre.

En ting som er litt uforståelig for oss, er at musikkspilleren stanser når du skal ta bilder. Da snakker vi full stans og du må manuelt sette musikken på igjen. Det burde vært en ”resume-funksjon” som satte musikken på igjen. Ikke forstår vi hvorfor musikken skal slås av for å ta bilder heller.

Dette er som sagt en profftelefon som også er en meget god medietelefon. Den har alle funksjonene du forventer for proff bruk. Kameraet er på 8 megapiksler med bildestabilisator. Den har GPS, 3,5 mm plugg for lyd og den støtter A2DP. Kort sagt en meget god telefon.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

LG BL40

Telefonen er rett og slett lekker med minimalistiske detaljer, og det skulle overraske meg om denne telefonen ikke vinner noen designpriser. I og med formatet er skjermen stor og lang. Skjermen er kapasitiv, noe som gjør at det holder å røre skjermen, du trenger ikke å trykke på noe. Skjermen er også ekstremt god på fargesiden. For å bruke et uttrykk fra tv-verdenen så er sortnivået ekstremt godt.

Brukergrensesnittet er LGs eget, og det har både sine fordeler og ulemper. Det er enkelt og effektivt å bruke. Alt fungerer som det skal, men et lukket system som dette betyr at du er helt avhengig av LG. Du kan ikke installere annen programvare, for eksempel. Du kan bruke telefonen i både høyde- og breddeformat, noe som gjør den fleksibel i bruk. Du kan få alle ikonene på skjermen samtidig i breddeformat, men hvis du vil ha det mer oversiktlig har den en kube der du kan velge den ikonsammensetningen som passer best for oppgaven du skal i gang med.
Øreproppene som følger med telefonen ligner ganske mye på Apple sine, men de går lenger inn i øret og skjermer derfor bedre for støy utenfra. De sitter dermed fast, i motsetning til løsningen fra Apple. Det sitter også en mikrofon på ledningen for telefonsamtaler. Vi vil nok anbefale å bytte ut disse hvis du vil ha fullt utbytte av musikken din.
Kvaliteten er selvfølgelig avhengig av kvaliteten på musikken, men LG gjør sitt ytterste for å gi deg valuta for pengene. Det er god lyd i denne telefonen, men den kommer ikke helt opp på nivået til Aino og iPhone. Likevel låter det bra. Du kan koble inn lydforbedringsteknologi fra Dolby hvis du ønsker det, selv om vi vil anbefale at du heller bruker det i forbindelse med film enn for musikk. Brukergrensesnittet for musikk er brukbart, men Sony Ericsson gjør det langt bedre og iPhone er i en egen sfære.

Vi skal kort også nevne at film er en opplevelse på denne telefonen. Formatet forklarer seg selv og at dette passer glimrende til film. Skjermkvaliteten gir telefonen et ekstra boost og det hele er egentlig en fantastisk opplevelse. Telefonen har i tillegg både radio, GPS, WLAN og den kan kobles direkte til tv-en. Uten tvil den lekreste telefonen av alle i denne artikkelen, men den har sine svakheter. Litt lite minne og den går noe tregt hvis du fyller den med film. Også batterikapasiteten kunne med fordel vært langt bedre. At fotoapparatet kan ta bilder i 360 graders panorama teller på den positive siden. Den er imidlertid dyr.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Apple iPhone 3GS

Det er positivt at man kan bruke hodetelefoner med standard 3,5 mm plugg på enheten. Det settet som følger med er omtrent som å feste hyssing i en tom colaboks. Vil du ha god lyd, så skift dette ut. Du må imidlertid være klar over at mikrofonen også sitter på dette settet, og vil du snakke i telefonen må erstatningssettet også ha en slik. I tillegg kan du kontrollere flere funksjoner i telefonen ved å trykke på mikrofonen, så du må sørge for at et erstatningssettet har de samme mulighetene. Legg merke til at telefonen har fått støtte for trådløse løsninger i stereo via A2DP.

Etter min mening har en av ulempene ved iPhone alltid vært at du er nødt til å gifte deg med iTunes. For mange er ikke dette et problem, men jeg skulle gjerne hatt frihet til å velge selv. Bruken av musikkspilleren i telefonen og samspillet med iTunes fungerer glimrende. Å bruke iPhone som musikkspiller er en sann fryd og er både enkelt og effektivt. Du kan sortere sanger etter alle fornuftige kriterier og den har alle funksjoner som miksing av sanger og gjentakelse. I 3GS-modellen har det også kommet til støtte for Genius-lister i tillegg til vanlige spillelister. Dette er en funksjon vi har hatt i iTunes en stund. Dette er en ganske effektiv måte å få stor variasjon i musikkutvalget på, men har du en stor musikksamling kan det være en prøvelse. Genreringen av disse listene foregår på datamaskinen din, og har du lagt musikken over på en egen disk som er koblet til det trådløse nettverket må du basere deg på en tålmodighetsprøve. Våre 300 GB med musikk tok nesten en uke, og det holder rett og slett ikke. Kvalitetsmessig, hvis vi ser bort fra øreproppene, er det den samme som iPod touch. Lydkvaliteten er god og det er god fylde i det du blir presentert. Vi skulle gjerne sett at den hadde en egen equalizer-funksjon slik at du kan justere lydbildet selv. Likevel er dette blant de meget gode telefonene hva lyd angår, og betjeningsmessig er det ennå ingen som kommer i nærheten. Husk bare at de medfølgende øreproppene passer best i søppelbøtten.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.
  Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.
  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.