Search
Generic filters

: Abrahamsen V6.0

Inngangsbilletten til high-end

Abrahamsen har med V6.0 laget en digitalkonverter som løfter musikkopplevelsene fra både pc og CD-spiller.

Lyd & Bilde mener

Stor lyd God pondus
RCA ut låter litt tamt Ikke fjernkontroll

Kretsene i Abrahamsens konverter er fullbalansert for maksimal kansellering av forvrengning og lavfrekvent støy. Men Abrahamsens ønske om å ytterligere redusere forvrengningen har resultert i at transistorene er symmetrisk matchet med hensyn til linearitet. Dette gjør at konstruksjonen ikke behøver å bruke høy tilbakekobling for å redusere forvrengning, dermed unngår man den tradisjonelle ”transistorlyden”, som er et resultat av små fasefeil i signalet og dermed en ”tregere” lyd.

Videre er det viktig at strømforsyningen leverer hurtig nok strøm til de høye frekvensene og mye nok strøm til de lave frekvensene. Abrahamsen mener dette løses ved hjelp av en stor transformator med lav primær impedans, ekstremt hurtige dioder for likeretting av vekselstrømmen, samt hurtige, lavimpedans elektrolytter med nok kapasitet i forhold til strømmen som trekkes. Alt skal finnes i V6.0, som dessuten oppskalerer det digitale signalet til 24-bit/96 kHz mot normalt 16-bit/44,1 kHz. Dette for å senke støygulvet og mer nøyaktig gjengi overtonene.

Lydkvaliteten
Med CD-spilleren Rotel RCD-1520 (kr 8300) koblet til koaks-inngangen presenterer Abrahamsen-konverteren et stort og fyldig lydbilde. Dens ubalanserte RCA-utgang har litt lav utgangsspenning og noe begrenset dynamisk kontrast – spesielt merkes det på en litt myk basstromme. Men koblet med balansert XLR til den integrerte Hegel H200 senkes støygulvet dramatisk, og vi opplever et lydbilde hvor det er godt med pusterom rundt det enkelte instrument. Det er dessuten meget hyggelig å konstatere at lyden fra laptopen min med ukomprimerte musikkfiler låter nesten like bra gjennom Abrahamsen-konverteren som når samme musikk strømmer fra Rotel-spillerens koaksialutgang. Forskjellen ligger i et ørlite flatere lydbilde med USB, men fremdeles er det mer livat og engasjerende enn om man bruker CD-spiller og kobler digitalkonverteren med ubalanserte RCA-kabler til forsterkeren.

En akustisk stålstrengegitar har en stor klang, og anslagene artikuleres meget nøyaktig. Kontrabassen gjengis med stor kropp, og sangstemmer står nyansert i midten. Cymbaler og fioliner som fyller resten av lydbildet er det fin plass til.

Klangsignaturen er på den litt fyldige siden av nøytralt, akkurat nok til å få en ekstra fin sødme i  det hele – men ikke slik at det låter tregt eller overstadig varmt. Til sammenlikning låter Rotels CD-spiller med sin innebygde DAC litt spinklere, uten samme heftige tyngde eller størrelse på rommet – og uten samme frasparket i dypbassen. Sammenliknet med min egen Hegel CDP4A mkII (kr 22 000) med sin innebygde DAC har Abrahamsen V6.0 fremdeles litt igjen. Hegel-spilleren låter enda litt større, stillere og med mer slagkraft. Men det er noe forførerisk med Abrahamsens fyldighet, spesielt når man hører på ellers slanke pop-produksjoner av typen Lady Gaga og Blackeyed Peas. De låter heftigere og mer velpolert.

Konklusjon
Abrahamsen V6.0 er en rimelig digitalkonverter som løfter lydkvaliteten fra datamaskinen til et nivå som slett ikke gjør skam på et seriøst hi-fi-anlegg – selv ikke et til 50 000 kroner, selv om vi ikke føler at den helt står seg mot en god CD-spiller til 20 000 kroner.

DAC-en preges av et stort og barskt lydbilde, på den litt fyldige siden av nøytralt. Med sin gode oppløsning må den sies å være et røverkjøp til 4000 kroner. Den låter definitivt best med balansert XLR ut.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Marius


Siste artikler:

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Hegel HD10

  Når digitalt blir organisk

  Hegels nye digitalkonverter setter musikken i høysetet, mens den forviser all støy ned i den bunnløse avgrunn.

  Les også

  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.