Search
Generic filters

: System Audio Mantra 60

Musikalsk fyrverkeri

Før testen var omme fikk testrommet vårt nok et vakkert besøk: En høy og slank høyttaler med basselementer så langt øyet kan se! System Audio Mantra 60 er en høyttaler som låter like spennende som den ser ut. Bak den slanke og høyreiste figuren skjuler det seg en kruttsterk lydgjengivelse som det er lett å bli hekta på. Stort mer kan vi ikke forlange av en høyttaler til 15 000 kroner!

Lyd & Bilde mener

Varm og fyldig klang Heftig og dynamisk bassgjengivelse Spiller høyt og rent
Ingenting
 • 3-veis gulvhøyttaler
 • 1" diskant
 • 4,5" mellomtone
 • 4 x 3,5" bass
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 15000 kr

System Audios siste kreasjon bærer navnet Mantra 60, og er på mange måter en fullbyrdelse av filosofien «smått er godt»! Sjefkonstruktør Ole Witthøft har nemlig klokketro på at flere små og raske basselementer gjør en bedre jobb enn ett stort og tregt et når det kommer til å gjengi musikk med dynamikken i behold. Derfor har Mantra 60 hele fire 4,5-tommers elementer som deler på bassoppgavene, mens mellomtone og diskant besørges av enda to elementer i en separat del av kabinettet. Denne ganske uvanlige elementbestykningen bidrar til å gi høyttalerne sine slanke og høyreiste proporsjoner, men har også lydmessige fordeler fordi det skaper en «linjekilde» med reduserte refleksjoner fra gulv og tak.

Lydkvalitet
Med så mange høyttalerelementer er det nesten lov å forvente en «vegg av lyd» fra disse høyttalerne, og det får man saktens også. Mantra 60 har ikke bare det største og bredeste lydbildet i testen, men er også svært presis når det kommer til å tegne opp konturene av musikere som står foran deg. Klangbalansen er rund og varm, med skikkelig «snert» i trommeslagene. Det blir også raskt klart at disse høyttalerne gjerne trives med å spille ordentlig høyt!

Vi forventet aller mest en heftig bassgjengivelse, men ble egentlig mest imponert over den florlette og behagelige diskantgjengivelsen. Mantra 60 behersker det å ha god klarhet uten å bli påtrengende, aggressiv eller overdrevet på noen måte. Slik sett kan de minne litt om de tyske Elac-høyttalerne, bare med en ekstra dose driv og engasjement. System Audio har virkelig lykkes med bassgjengivelsen på denne høyttaleren. Den er ikke overdrevent fyldig, og ved første lytt kan det nesten virke som høyttalerne har mindre bass enn mange av konkurrentene. Lengre tids lytting avslører imidlertid at høyttalerne har rikelig med tyngde når det virkelig gjelder, med svært god rytmisk presisjon og et klart skille mellom tonehøydene. SA har valgt nøyaktighet fremfor buldrebass, og det er etter vår mening en helt riktig prioritering i denne prisklassen.

Konklusjon
System Audio Mantra 60 er en høyttaler som låter like spennende som den ser ut. Bak den slanke og høyreiste figuren skjuler det seg en kruttsterk lydgjengivelse som det er lett å bli hekta på. Mantra 60 kan spille høyt og rent nok til å rocke på hjemmefesten eller i hjemmekinoen, men har også nok «stillhet» til å gjengi de sarteste musikkstykkene med detaljene i behold. Stort mer kan vi ikke forlange av en høyttaler til 15 000 kroner!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Audiovector KI3 Signature

  Best blant de minste

  K-serien fra Audiovector har lenge vært blant våre favoritter når det kommer til kompakte og lettplasserte høyttalere, og nå er de ute i ny og forbedret versjon.

  Bowers & Wilkins CM7

  Gammel klassiker i ny drakt

  At Bowers & Wilkins CM-serie er blant de mest populære høyttalerne i denne prisklassen er lett å forstå når man lytter til de kompakte, men kraftfulle CM7.

  Elac FS207

  Balansekunstneren

  Tyske høyttalere duger bare til høylytt jodling og hornmusikk, sies det. Høyttalerne fra Elac bryter så avgjort med denne oppfatningen. Mer silkemyk lyd skal du lete lenge etter!

  PSB Image T6

  Kraft og kontroll

  Når kanadiske PSB lanserer en ny høyttalerserie, er det all grunn til å være lutter øre. Og den nye Image-serien må vi nok regne med å høre mye fra fremover: Du får en stor høyttaler med høy presisjon og massevis av spilleglede. Til knappe 9000 kroner er T6 et udiskutabelt røverkjøp!

  Les også

  Det er sjelden at så små høyttalere spiller så svært. Men denne kan det.
  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!