Search
Generic filters

: 6 subwoofere

Jordskjelv på boks!

Bass er en viktig del av lydopplevelsen enten du lytter til musikk eller ser på film. Og den beste bassgjengivelsen oppnår du med en dedikert dypbasshøyttaler. Vi har testet 6 subwoofere i forskjellige størrelse og prisklasser, med et felles mål om å riste skikkelig liv i hjemmeanlegget ditt!

Tenk deg at du står på fortauskanten i det et vogntog raser forbi. Bakken rister, trykket føles i magen, og en dyp, rungende lyd fyller ørene dine. Sansene dine varsler deg om at noe stort er på vei, og at det kan være lurt å holde seg på stedet hvil. Ta nå den samme hendelsen, men bytt ut det fysiske inntrykket av traileren, med noe tilsvarende en Nissan Micra eller Volkswagen Polo. Noe som ikke stemmer? Lyden er like tydelig, men føles ikke lenger på kroppen, og ifølge sansene dine er vogntoget på flere tonn redusert til en lettvekter…

Naturen gir deg lyden nøyaktig slik den skal være, fysisk og uforminsket. Og for at reprodusert lyd skal oppleves i nærheten av realistisk, må den også ha en viss grad av fysisk nærvær. Kan du forestille deg en kino med tynn blikkboks-lyd, eller en rockekonsert uten rytmer som dundrer i brystet?

Nei, skikkelig lydgjengivelse skal ikke bare høres, men føles. For å oppnå dette hjemme i stua, må lydanlegget kunne gjengi dypbass, som er de laveste frekvensene det menneskelige øret kan høre, og som skaper rystninger vi kan føle på kroppen. Det er her de såkalte dypbasshøyttalerne, kalt subwoofere kommer inn i bildet.

Hva er en subwoofer?
En subwoofer er en frittstående høyttaler som er laget spesielt for å gjengi dype bassfrekvenser, typisk fra 150 Hz og ned til ca 20Hz, som er den laveste tonen vi mennesker kan høre, eller lavere. De enkleste subwooferne er passive og består av et basselement montert i et kabinett, mens en aktiv subwoofer har innebygd forsterker i tillegg.

Siden subwooferen er laget spesielt for å spille dypbass, benyttes den som regel sammen med vanlige høyttalere for å utvide frekvensområdet som lydanlegget kan gjengi. De fleste lydopptak på CD inneholder lavfrekvent lyd, og på moderne DVD og Blu-Ray filmer har lydsporet en egen basskanal (LFE – Low Frequency Effects) beregnet på subwoofere.

Du kan ikke påberope deg en skikkelig hjemmekino uten en eller flere subwoofere som gjenskaper jordskjelv og eksplosjoner på en realistisk måte. Men en god sub kan gjøre mye mer enn bare å lage leven –  den kan også løfte musikkgjengivelsen til nye høyder, eller rettere sagt dybder. De fleste musikkopptak inneholder nemlig informasjon som vanlige høyttalere kan ha problemer med å gjengi. Det kan være dype orgeltoner, kontrabass eller rytmeinstrumenter, og ikke minst romklang. Det finnes ofte lavfrekvent informasjon på opptaket som man går glipp av uten en subwoofer – lydinformasjon som   gir lydbildet mer troverdig størrelse og kraft.

Hvor stor må den være?
På store konserter bruker arrangørene kjempemessige tårn av subwoofere for å skape tilstrekkelig lydtrykk. Hjemme i stua holder det som regel med bare en, og den behøver ikke nødvendigvis være så veldig stor heller. Faktisk spiller to små ofte bedre enn én stor, fordi det gir bedre fordeling av bassen i rommet. For selv om lave frekvenser er vanskelig å lokalisere, forplanter de seg på en slik måte at man kan oppleve ujevn frekvensgang og utfasinger i enkelte rom. Men her er både kvaliteten på subwooferen, og ikke minst omhyggelig plassering avgjørende. Produsentene anbefaler ofte en hjørneplassering i front av lytteren som et greit utgangspunkt.

I denne testen har vi sett bort fra de aller minste og billigste subwooferne, som i beste fall kan kalles basshøyttalere. Disse preges av små basselementer, enkel kassekonstruksjon og underdimensjonerte forsterkere – og egner seg best som ren basshjelp til små satelitthøyttalere og PC-høyttalere, som ikke kan gjengi bass på egen hånd.

En ekte subwoofer kjøper man for å få fundamentet i musikken bedre frem, ikke nødvendigvis fordi høyttalerne mangler bass i utgangspunktet. En skikkelig subwoofer skal gi bedre fundament og kvalitet i den dypeste bassen, og det er i denne kvalitetsklassen vi begynner.

Smått og stort, dyrt og billig
De fleste høyttalerprodusenter tilbyr en eller annen form for subwoofer, men vi har sondert terrenget og plukket ut seks spennende kandidater til en litt annerledes subwoofertest. Velodyne og Sunfire stiller med to superkompakte subwoofere som skal lage masse lyd uten å synes. XTZ og Dali har begge fokus på ytelse for pengene og stiller med hver sin mellomstore subwoofer til fornuftig pris. Sist men ikke minst har vi de to «verstingene» i testen, SVS og JL Audio. Dette er rendyrkede bassmaskiner som er laget for å gjenskape jordskjelvet på filmlerretet, og kan spille både sinnsykt dypt og sinnsykt høyt. Så hvem vet, kanskje du kan finne din utkårede subwoofer på de neste sidene?

Enkel og effektiv

Dali er flinke til å lage gode høyttalere til fornuftige priser, og subwooferen fra den populære Ikon-serien er en enkel, men vel gjennomført konstruksjon.

Lyd & Bilde mener

Slagkraftig og underholdend
Noe ujevn dypbass
 • 12" basselement
 • 250W RMS forsterker
 • 26-200Hz frekvensgang (+/-3db)
 • 44 x 41 x 45 cm (H x B x D)
 • 29 kg
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6498 kr

Med 12 tommers basselement og passe kraftig forsterker skulle det meste ligge til rette for bra bassgjengivelse. Med betydelig større membranareal og kassevolum enn de små krabatene fra Sunfire og Velodyne, trenger ikke Dali-suben så mange Watt for lage skikkelig lyd.

Subwooferen matcher de velkjente høyttalerne i Ikon-serien både utseendemessig og kvalitetsmessig. Kassa virker solid bygget, selv om den ikke er helt fri for resonanser. Men det behøver ikke spille så stor rolle så kassa er riktig avstemt.

Lydkvalitet
Ikon-høyttalerne er kjent for sin varme og innsmigrende lyd, og denne subwooferen ligger helt klart i samme gate. Bassgjengivelsen er fyldig og harmonisk, med en solid dose spenst og slagkraft som gjør den i stand til å engasjere uansett musikktype. Dali-suben er dessuten ganske kjapp og nøyaktig nok til å gi en bra følelse av rytme og tempo. Det eneste vi savner i musikksammenheng, er evnen til å skille enda bedre mellom ulike toner. På krevende musikk som f.eks klassisk orkestermusikk har bassen en tendens til å flyte litt sammen. Med litt mer lettfordøyelig musikk som pop og rock er det derimot vanskelig å spore noen problemer.

Dali skuffer ikke på film heller. Den strekker seg faktisk seg overraskende dypt i bassen, med nok pusterom til de tøffeste filmsekvensene. På lydnivåer hvor de to mikrosub’ene måtte gi tapt, har Ikon Sub’en fortsatt mye å gå på. Den kan fint egne seg til bruk i litt større rom , sammen med større lydanlegg, men det forutsetter at den plasseres nær bakvegg eller i et hjørne slik at den kan få litt akustisk drahjelp fra omgivelsene.

Konklusjon
En verdig subwoofer til den populære Ikon-serien må kunne by på gode allround-egenskaper, og Ikon-suben skuffer ikke på verken musikk eller film. Med vekt på fraspark og fyldig dypbass er dette en sub som prioriterer underholdning fremfor siste grad av presisjon, men Dali-ingeniørene har balansert det hele riktig etter vår mening. Vil du ha en tilsvarende morsom, men mer presis subwoofer må du rett og slett ut med mer penger enn det Ikon-subwooferen koster.

JL Audio Fathom F113
Det finnes subwoofere, også finnes det SUBWOOFERE. JL Audio setter standarden for den sistnevnte gruppen...
SVS PB13-Ultra
SVS kan trygt sies å være en av markedslederne innen subwoofere. PB13-Ultra er deres største modell, og vår referanse under 15.000 kroner.
XTZ 99 W12 DSP
XTZ har på kort tid opparbeidet seg et renommé som respektabel høyttalerprodusent, og det er mye takket være deres prisgunstige subwoofere.
Sunfire HRS-8
Sunfire er en av de virkelige veteranene når det gjelder mikro-subwoofere, og er kjent for å lage små suber som spiller fletta av de store!
Velodyne MicroVee
Velodyne MicroVee er den minste subwooferen vi har noen gang har testet, men den er slett ingen pyse av den grunn.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.