: Ricoh GR Digital III

Skarpskytter

Alle trenger slett ikke zoom. Faktisk kan man skape enda mer interessante bilder uten, men da må verktøyet være i orden.

Lyd & Bilde mener

Høy bildekvalitet RAW- + JPEG-filer Solid konstruksjon Sylskarp optikk Skjermkvaliteten
Synlig bildestøy over 800 ISO Kun VGA-video Høy pris
 • Kompakt
 • CCD/10 Mpix effektivt
 • 28 mm f1,9
 • Kun digitalzoom
 • SD/SDHC-kort
 • 3’’ LCD, 920 000 bildepunkter
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6000 kr

Nesten alle kompaktkameraer har zoom i større eller mindre grad. I det siste har flere og flere kompakter fått både 8 og 10 x zoom. Noen enda mer, uten at kameraet er blitt særlig større av den grunn. Og forbrukerne jubler. Mer zoom er et salgsargument på linje med megapiksler, men som mange har lært, er det ikke noe holdbart argument for høy bildekvalitet. Blant annet er grunnen til at kameraene ikke vokser nevneverdig selv med 10 x zoom, svært kompakt optikk.

Kravene til størrelse og vekt gjør det nemlig ikke attraktivt med et kamera som er mye større og tyngre, fordi det har noe forbrukerne vil ha. Nemlig mye zoom. Så kameraprodusentene krymper optikken, blant annet ved å bruke færre, tynnere og enklere linseelementer. I mange tilfeller er de så små at lysstyrken på objektivet faller betydelig. Det er ikke uvanlig at største blender er f5,6, bare på korteste brennvidde, for så å falle merkbart med økt brennvidde. For eksempel kan man sitte igjen med kun to brukbare blenderåpninger på lengste brennvidde. Ricoh GR Digital III går stikk imot denne trenden i kompaktkameramarkedet. Kameraet, som er siste generasjon i Ricohs digitale GR-serie, har fått en ny 10 megapiksler bildebrikke, ny bildeprosessor og et nytt 28 mm objektiv med høy lysstyrke på f1,9. Skal man zoome, har man kun digitalzoom til rådighet. Ricoh-kameraet er først og fremst myntet på de som ønsker et lite og kompetent lommekamera når de ikke skal ha med en stor speilrefleks.

Brukervennlighet
Derfor kan kameraet ta bilder også i råformat, i tillegg til jpeg-filer. Kameraets nye 10-megapiksel bildebrikke og GR Engine III-bildeprosessor, skal sørge for høy filkvalitet fra det skarpe og lyssterke 28 mm vidvinkelobjektivet. Det finnes også en tilpasset vidvinkellinse – GW-2 – og adapter man kan montere som gir enda bredere bildevinkel med 21 mm brennvidde. Og det finnes også en ekstern optisk søker som kan settes i blitsskoen. Skjermen har vokst til 3 tommer og det er svært enkelt å finne fram i skjermmenyen, til tross for at kameraet er relativt avansert. Man har full kontroll over eksponeringsprogrammene fra et låsbart funksjonshjul på toppen, og mulighet til å lagre innstillinger man bruker ofte i tre minnebanker, MY1, 2 og 3.

Med et gummiert håndgrep ligger det lille kameraet meget godt i hånden. Alle knapper og ratt er lett tilgjengelige og GRD III har beholdt innstillingsrattet foran utløseren og det praktiske navigeringshjulet på baksiden – hvor man kan programmere umiddelbar tilgang til opptil fire av de mest brukte funksjonene som man velger bare ved å trykke på hjulet og skru til foretrukket innstilling. Briljant.

Kameraet har lynkjapp oppstart og meget kort utløserrespons selv med autofokus på. Hvis man velger Snap-fokus, kan man låse fokusen på 1, 1,5, 2,5 eller 5 meter, eller uendelig for enda kortere utløserforsinkelse. Det er også mulig å velge punktlysmåling eller flerpunktsmåling. To av knappene på baksiden – Fn1 og Fn2 – kan programmeres slik at man har et tastetrykks tilgang til en selvvalgt funksjon. Kort sagt kan kameraet skreddersys nesten ethvert behov, innenfor de fysiske begrensningene.

Bildekvalitet
Ricoh har lagt inn noe de kaller pixel output interpolation algorithm, som kan utvide dynamikkområdet med pluss én eksponeringsverdi (+1EV), ved å interpolere bildesignalet i de lyseste partiene i motivet. Effekten, som kun kan benyttes på jpeg-filene, er ikke lett å se i praksis. Det er også mulig å ta to bilder i rask rekkefølge som kameraets prosessor setter sammen til ett, for å utvide dynamikkområdet, omtrent som når man kombinerer bildefiler med ulik eksponeringsverdi, såkalt HDR. Den optiske kvaliteten fra 28 mm-objektivet er fremragende. Fortegningen er moderat og i praksis neglisjerbar, mens tap av skarphet på største blender er så liten at den knapt vil ha noen betydning. Blender man ned til f2,8 på f4,0, øker skarpheten i hjørnene til man har nær perfekt skarphet over hele bildeflaten. Lystapet i hjørnene avtar dessuten fra moderat til marginal når man blender ned ett trinn. Den høye optiske kvaliteten passer bildebrikken og prosessoren bra. Signalbehandlingen er svært god, og kameraet leverer aldeles utmerket fargegjengivelse, selv fra de komprimerte jpeg-filene. Dynamikkområdet er bedre enn vi vanligvis ser fra kompaktkameraer, mens selv med avansert signalbehandling er ikke bildedynamikken helt på høyde med et speilreflekskamera eller et microFourThirds-kamera. Enkelte motiver kan klippe og brenne ut i høylys, men min erfaring med lysmålingene til GRD III gjorde at jeg undereksponerte 1/3- til 2/3-trinn når det var enten mye lys eller høy kontrast i motivet. Det løste langt på vei problemet med utbrente høylys. Bildestøyen er godt kontrollert, selv når støyreduksjonen er stilt til svak i kameraets menyer, og er egentlig ikke sjenerende før ved 1600 ISO, noe som er svært bra for et kompaktkamera.

Konklusjon
Konkurransen selv i dette segmentet er hard. Panasonic Lumix LX3 og Canon Powershot S90 har mange av de egenskapene Ricoh GRD III har. Til en lavere pris, inkludert zoom. Det underslår ikke det faktum at Rioch-kameraet er særdeles kompetent på alle vesentlige områder. Dessuten er det kjappere i bruk enn de andre to. Brukervennligheten, bildekvaliteten og et omfattende funksjonsnivå er minst like høyt som hos konkurrentene, men man må være villig til å betale prisen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.
  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom