Search
Generic filters

: Rega IOS

Rega IOS

Erfaringsmessig vil det lønne seg for mange av de som koster på seg en god platespiller, å kjøpe en god pickupforsterker. Den kan løfte lydkvaliteten mange hakk, særlig for de som har brukt mye penger på pickup i tillegg. Rega IOS er kanskje ikke det opplagte valget i denne prisklassen, men jeg fraråder å kjøpe pickupforsterker i høy prisklasse uten å ha hørt IOS først. Det kan man spare mye penger på.

Lyd & Bilde mener

Støyfri Veloppløst og balansert Tilpasningsdyktig Kvalitetsfølelsen
Volumkontroll hadde vært kjekt
 • Rega IOS RIAA
 • Moving Coil-inngang
 • Justerbart nivå og belastning
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 18000 kr

Vinylens renessanse har gitt oss et større utvalg platespillere enn på lenge. Mange kjøper en platespiller med USB-utgang, simpelthen for å kunne digitalisere LP-ene og spille dem fra harddisk eller en iPod. Noen trenger en ny platespiller fordi det ikke lenger finnes deler til den gamle. Mens andre er bitt av basillen og legger mye penger i platespillere og tilbehør. Den fjerde gruppen er de som for alvor har oppdaget vinyl, og startet sin platesamling med LP-er og trenger en god platespiller. Uansett hvilken gruppe man tilhører, er det én ting man ikke kommer utenom når man skal ha platespiller.En platespillerforsterker er en nødvendighet. Kanskje ikke for de som bare skal bruke USB-utgangen fra en Numark USB-platespiller, men de fleste trenger dette lite ansette bindeleddet mellom platespilleren og forsterkeren. Phono-forsterkeren, som den også kalles, finnes i noen forsterkere og receivere. Som en ren bonus til kjøperen, og som fint kan brukes sammen med en rimelig Rega-, Goldring- eller Pro-ject-platespiller. Men som aldri holder mål når man enten blir bitt av basillen og ønsker bedre lyd, eller er villig til å bruke penger på en eksotisk pickup for å få den beste lyden. Løse platespillerforsterkere finnes i alle prisklasser, fra en håndfull hundrelapper – B-Tech – til prisen av en velutstyrt VW Golf: Boulder Amplifiers. De har alle én ting til felles, de skal forsterke det delikate og svake signalet fra en pickup på en platespiller, til et sterkt og støyfritt lydsignal som en forsterker kan bruke.

Trim lyden selv
Engelske Rega er berømt for sine platespillere, men de lager også pickuper og forsterkere. Og selvsagt platespillerforsterkere. En liten og billig en for såkalte MM-pickuper som har relativt høy forsterkning, og en for både MM- og MC-pickuper, som har lav forsterkning. Men for ikke lenge siden lanserte Rega pickupforsterkeren IOS, som er en ren MC-forsterker, sågar med ferdige innstillinger for optimal elektrisk tilpasning til Regas eneste MC-pickup: Apheta. IOS koster en del mer enn Regas andre pickupforsterkere, og til 18 000 kroner bør den være bra for å tilfredsstille den kresne entusiastens krav til en vellydende og støyfri pickupforsterker. Rega har delt forsterkerkretsene i IOS i fire seksjoner. Alt drevet av en strømforsyning som er blodtrimmet for å fjerne støy fra nettstrømmen. Kostbare komponenter er brukt (f.eks. polypropylen kondensatorer med 1% toleranse) og brukeren kan selv tilpasse IOS til pickupens egenskaper.

Sound of silence
Hvis man har en Rega Apheta MC-pickup, kan man bare skru RIAA-trinnets motstand til 100 ohm, og DC-motstanden til trinn 5: 15 ohm. Andre kan velge mellom 50, 100, 150, 300 og 400 ohms belastningsmotstand, og fem innstillinger for DC-motstand: 6,25, 8,75, 11,2, 13,5 og 15 ohm. Pickuper med ekstra lav utgangsspenning får hjelp av en bryter som kan stilles til enten 70 eller 64 dB forsterkning. Helt til venstre på fronten av aluminiumskabinettet sitter et ratt hvor man kan regulere demping av diskant (8,5 kHz) opp til – 6,5 dB, for å dempe uønsket høyfrekvent energi, som Rega selv sier det. Filteret er optimalisert for Apheta MC-pickupen.

Under testperioden ble såpass eksotiske MC-pickuper som Ortofon Rohmann benyttet. En eksklusiv spesialmodell i aluminium med moderat utgangsspenning og sylskarp sliping av diamanten til 10 000 kroner. Mer enn en match for en pickupforsterker, på grunn av sine lave interne motstand og utgangsspenning på 250 µV. Men det ble ingen utfordring for IOS. Den taklet klassisk musikk og eldre innspilinger med Luciano Pavarotti like godt som Radiohead på vinyl.
De gamle operainnspillingene lyder ofte hardt, nesten skingrende i diskanten når noe ikke stemmer med avspillingen. Ofte er det kombinasjonen av pickup og RIAA, men her var partnerskapet perfekt. Lydbildet ble fantastisk organisk, med glimrende dybde og romslighet. ISO-en er åpenbart nøytralt klingende, for klangbalansen var perfekt snorrett i mitt oppsett. Den aller dypeste bassen var det eneste jeg ikke fikk frem i lydbildet med samme overbevisning. Likevel hadde den en kledelig fylde i klanger, kombinert med en ytterst finmasket tonal struktur og herlig raffinert detaljgjengivelse.

Den legendariske jazzinnspillingen Still Live med Keith Jarrett trio, ble malt med fin pensel på et kullsort lerret. Klangfarger var nesten til å ta på, med en totalt stille bakgrunn fri for egenstøy. Og svært så frisk og engasjerende dynamikk. På Autumn Leaves fra samme LP, rives man med av IOS-forsterkerens sympatiske evne til ikke å stå i veien for musikken. Den er ikke bare musikkformidler, snarere et åpent vindu inn i musikken.

Konklusjon
Erfaringsmessig vil det lønne seg for mange av de som koster på seg en god platespiller, å kjøpe en god pickupforsterker. Den kan løfte lydkvaliteten mange hakk, særlig for de som har brukt mye penger på pickup i tillegg. Rega IOS er kanskje ikke det opplagte valget i denne prisklassen, men jeg fraråder å kjøpe pickupforsterker i høy prisklasse uten å ha hørt IOS først. Det kan man spare mye penger på.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.
  Electrocompaniet har fått ned prisen, uten å gå på kompromiss med sin egen filosofi. Sånt blir det musikk av!
  Fremtidssikker surround-forsterker for morgendagens formater. Men er Denon AVC-X6700H best, og overbeviser den på musikk?