Search
Generic filters

: Parasound Zpre2 og Zamp v.3

Kompakt superstereo

Den som ønsker god lyd fra ekstremt plassbesparende produkter, bør se nærmere på dette forsterkersettet fra Parasound. Superkompakt og til dels meget vellydende.

Lyd & Bilde mener

Glimrende lyd Muliggjør skjult installasjon
Litt lite kraft
Parasound Zpre 2

 • 4 innganger
 • 12 V trigger
 • 2,1 kg
 • Fjernkontroll
 • Pris: Kr 3995

Parasound Zamp v.3

 • 2 x 45 W (8 ohm)
 • 2 x 60 W (4 ohm)
 • 3,2 kg
 • Pris: Kr 3995
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 7990 kr

Det er i bunn og grunn fire årsaker til at det finnes så mange mennesker med et dårlig musikkanlegg av plast som pryder stua. De tre hovedgrunnene er plassbesparelse, et begrenset budsjett og at de synes anlegget ser fint ut. Den fjerde er at de før kjøpet ikke ble informert om at slike anlegg bare var noe skit og at de burde styrt unna.

Derfor sier vi det nå: De plastanleggene du finner i hyllene på supermarkedet er bare noe skit. Styr unna. Har du ikke plass til et fullvoksent stereoanlegg, finnes det heldigvis alternativer. Som dette lille, snertne forsterkersettet fra Parasound. Forforsterkeren Zpre 2 og effektforsterkeren Zamp v.3 tar bare én rackplass til sammen, da de bare er en halv rackbredde hver. Og i motsetning til hva man skulle tro når man ser den lille størrelsen, bruker ikke effektforsterkeren svitsjet strømforsyning (klasse D), men derimot en normal klasse AB-variant. På grunn av en relativt stor strømforsyning som de på magisk vis har klart å skvise innunder topplokket, er likevel den oppgitte effekten 2 x 45 watt med 8 ohms belastning. Halverer man impedansen til 4 ohm, leverer forsterkeren 2 x 60 watt. Dette er moderate mengder med kraft, så hvis formålet er å drive et par tungdrevne beist av noen gulvhøyttalere med jerngrep om basselementene, bør du lete andre steder. Hvis formålet derimot er å drive et par lettdrevne høyttalere, og gjerne da bokhyllehøyttalere, så kan dette forsterkersettet være midt i blinken. For eksempel Monitor Audio RS1, B&W DM684 eller PSB Imagine T, for å nevne noen få.

Ikke minst kan effektforsterkeren være meget fiffig til multiromsinstallasjon. Gjem en slik i hvert rom hvor du installerer et høyttalersett, og overfør lyden mellom disse ved hjelp av trådløse enheter som for eksempel Creative Xmod Wireless eller Logitech Squeezebox Duet. Forforsterkeren har fire lydinnganger, i tillegg til fire kompositt-videoinnganger. Sistnevnte gjør at man kan koble fire videokilder gjennom forsterkeren og ut til en felles tv-monitor. Dette er nok likevel for spesielt interesserte, da komposittoverføring av videosignaler er den dårligste metoden i boka. Men kult for den som vil koble til iPoden sin.

Lydkvaliteten
Når et lite forsterkersett som dette skal bedømmes rent kvalitativt, jekker man gjerne ned forventningene i forhold til likeprisete produkter av mer normal størrelse. Det skulle vise seg å være unødvendig.Det er nesten vanskelig å tro at et så lite forsterkersett kan prestere så bra – innenfor et moderat lydnivå. De nesten subsoniske undertonene fra pedaltråkkene mellom et flygels tangentanslag sanses meget godt, og tonene fra tangentene kommer ut med tydelig attakk, samtidig som tonene er store og komplekse. Kvinnestemmer kommer rett ut, ingen forsiktig fremtoning her.

Sammenliknet med den likeprisete integrerte forsterkeren Rotel RA-1520, oppleves ikke Parasound-settet fullt så oppløst i overtoneområdet, og det kan ikke spille fullt så høyt – men det er ikke så langt unna. Dessuten har Parasound et mer maskulint mellomtoneområde, hvor Rotel låter litt slankere her. Flygelet har et mer fysisk preg, og bassgitaren er mer fremtredende. Alt i alt føler vi likevel at Rotel låter litt mer hi-fi, og er generelt en litt bedre forsterker. Det samme merkes med den meget komplekse innspillingen på SACD, «Mozart / Grieg vol II» fra 2L, en klassisk utgivelse spilt på to flygler. Denne innspillingen vil sende en dårlig forsterker i knestående. Ikke Parasound. For selv om effekten er begrenset, er forsterkeren så stabil at den holder tempo oppe, uten å gi tegn til å bli stresset. Drar man på, vil den i stedet for å skjære ubehagelig, gå i en myk og behagelig kompresjon, som gjør at man hører at dynamikken reduseres, men det går fremdeles an å høre på.

Konklusjon
Dette vesle forsterkersettet fra Parasound yter mer enn man tror når man ser på det. Det er fordi effektforsterkeren huser en ganske voksen klasse AB strømforsyning, og det er ikke tatt snarveier med dårlige høyttalerterminaler eller kretser. Forsterkersettet låter meget bra, faktisk står det ikke tilbake for en del andre integrerte forsterkere av mer normal størrelse til samme pris.

Det mangler litt oppløsning i overtoneområdet, men instrumentenes hovedregister – mellomtonen – gjengis fyldig og kontant. Bassresponsen er også kjapp og oppløst. Trenger du mer kraft? Kjøp to effektforsterkere og brokoble dem til mono.

Det er spesielt effektforsterkeren som er interessant, da den er meget hendig til skjulte multiromsinstallasjoner uten at det koster en formue.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.
  Electrocompaniet har fått ned prisen, uten å gå på kompromiss med sin egen filosofi. Sånt blir det musikk av!