: Olympus Mju 1040

Stil og substans

Man skal vokte seg vel for å kjøpe kamera etter utseende. Unntaket er dette snertne lille Olympus-kameraet.

Lyd & Bilde mener

God bildekvalitet God eksponerings­automatikk Kompakte mål Gunstig pris
Svak blits Skjemmende bildestøy fra 800 ISO Mangler bildestabilisator Batteritiden
 • Type: kompakt
 • Bildesensor/oppløsning: CCD 10 Mp effektivt
 • Optikk (tilsv. 35 mm-format)
 • 38–114 mm f3,5–5,0
 • Zoom: 3 x
 • Lagringsmedia: xD/microSD-kort
 • Skjerm: 2,7’’ LCD
 • 230 000 bildepunkter
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1790 kr

Ikke slik å forstå at design ikke kan gå hånd i hånd med kvalitet, men dessverre er det motsatte ofte tilfellet. Noe som gjør det ekstra gledelig å kunne fortelle at dette lille Olympus-kameraet klarer begge deler ganske bra. Mju 1040 er blant de aller minste kompaktkameraene, og priset godt under 2000 kroner. Likevel er det langt fra så håpløst som man skulle frykte.

Kameraet er laget for de som helst vil at alt skal håndteres av kameraets automatikk, og de gode bildene skal helst komme fra et kamera som får plass på trange steder. Som en liten håndveske eller lignende. Olympus har kledd det lille kameraet i solid lettmetall, og man kan velge et Mju 1040 i rødt, gult eller i mer konservative farger som sølvgrått eller sort. Dekselet på fronten fungerer som strømbryter, og på baksiden sitter en 2,7-tommers skjerm og et betjeningsfelt med nedfelte knapper som praktisk nok har bakgrunnsbelysning.

Brukervennlighet og funksjoner
Belyste knapper skulle vi likt å se fra flere produsenter, men så langt er det bare Olympus som har sett den praktiske verdien av noe mange ellers oppfatter som en gimmick. Kameraet har ellers ikke mange tekniske muligheter på skrytelisten. En 3 x zoom fra 38 til114 mm er typisk for denne modelltypen, 10 megapiksler rekker i lange baner, og brukerne i målgruppen for et Mju 1040 vil nok heller verdsette at det er enkelt å få bra bilder, enn mengder med uforståelige funksjoner.

Derfor har Olympus holdt seg til det viktigste. Kameraet har fullautomatikk, men man kan tross alt overstyre eksponeringen ved å gjøre bildene lysere eller mørkere. Da deles skjermen i fire ruter med motivet i, og så velger man den eksponeringskompensasjonen som ser ut til å gjøre motivet bedre. Enkelt og greit. Åtte ferdiglagede motivprogrammer og en forklaringsmeny skal gjøre det enkelt å tilpasse kameraets automatikk til motivet. Og er ikke det nok, har Mju 1040 ansiktsgjenkjenning og intelligent automatikk som fokuserer på ansiktene og hvor kameraet velger det motivprogrammet som ser ut til å passe best til situasjonen.

Bildekvalitet
Nyttig er også hurtigknappen som gir umiddelbar tilgang til innstillinger av hvitbalanse, lysfølsomhet, serieopptak – dog kun ved 3 megapiksler – lysmåling, oppløsning og bildefilkomprimering.

Man kan ikke vente seg mirakler fra et lite kamera i denne prisklassen, men Mju 1040 overbeviste stort på testbenken, med frisk og korrekt fargegjengivelse. Relativt beskjeden optisk fortegning, god skarphet over hele zoomområdet og lite bildestøy. Under 800 ISO lysfølsomhet, for over det blir bildene veldig grumsete og fargegjengivelsen blir blass, skarpheten faller som en stein og detaljer drukner i støy. Men dette er slett ikke verre enn vi ser fra dyrere og mer avanserte kameraer.

Konklusjon
Blitsen rekker ikke veldig langt, og lengste lukkertid er i mange tilfeller for kort. Og så vil lengre battertid være en fordel. Men Olympus Mju 1040 er et prisverdig kamera som bør tilfredsstille de aller fleste som er i målgruppen for et slikt kamera. Det er solid bygget, tar gode bilder spesielt utendørs i normalt godt lys, og det er fremfor alt enkelt å få fine bilder med. LS

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.