Search
Generic filters

: McIntosh C2300

Musikalsk magiker

Ørene stivnet. Tube Warmup hadde det stått på forsterkeren. Nå kom alle himmelens engler svevende ut av høyttalerne. Var det mulig at det kunne være så stor forskjell?

Lyd & Bilde mener

Fleksibel og anvendelig Guddommelig lyd
Den er ikke gratis
 • Stereo rørforforsterker
 • Balanserte inn-/utganger
 • Sju linjeinnganger
 • MM og MC-pickupinnganger
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 59990 kr

Musikken måtte skrus høyere, med måpende kjeft og slow motion-bevegelser gikk jeg baklengs til sofaen traff leggene og jeg sank ned i grå alcantara. Minnene fra fordums rørforsterkere og eldre tester begynte å dukke opp. Den silkemyke og krystallklare klangen fra høyttalerne hadde jeg ikke hørt tidligere, forskjellen stod en amerikansk rørforsterker for.

McIntosh er blant stamfedrene for amerikansk hi-fi og high-end, og selv om de for lengst har trukket transistorer til sitt sortkledde bryst, lager de fremdeles flere forsterkere som bruker rør i stedet for transistorer. Den mest legendariske er 75-watteren MC 275. En stereo effektforsterker som debuterte i 1961, og som fremdeles er i produksjon. I oppdatert utgave.

Men dette er en ren forforsterker, eller kontrollforsterker om man vil. Den kan kobles til hva det skal være av forsterkere, og man kan velge å kombinere rørforsterker med transistorforsterker. En løsning mange foretrekker, fordi en forforsterker med rør kan lyde mer naturlig etter manges smak, mens man får mer effekt fra en transistorforsterker enn de fleste rørforsterkere klarer å levere. Kombinerer man det beste av to verdener – rør i forforsterkertrinnet og transistorer i effekttrinnet – kan resultatet bli magisk. Slik det ble for undertegnede.

Drømmeklang
Forsterkerdelen i McIntosh C2300 bruker seks vakuumrør med lav spenning (12 A x 7 A). To av rørene utgjør ett par hver for platespillerinngangene med MM og MC-pickupinngang, mens det siste paret er forsterkerleddet til linjeinngangene. Alle rørene kan ses gjennom en pleksiglassrute på toppen av den massive forsterkeren, og som VI-meterne på fronten, kan man slå av bakgrunnsbelysningen i ruten.

Mens man i gamle dager kunne forvente et varmt, nærmest bløtt lydbilde med kraftig avrulling i både bass- og diskantområdet, er moderne rørforsterkere langt mer klangnøytrale. McIntosh C2300 har ikke noen spesiell klangkarakter som kan kalles karakteristisk for en rørforsterker. Likevel er det noe høyst spesielt med C2300.

Dette er den soleklart mest klangvennlige forforsterkeren jeg har hørt på veldig lenge. Her blir jeg presentert for klangnyanser jeg sjelden hører, den klarer å lyde fyldig, men samtidig nøytral, den spiller med et så smittende engasjement at jeg knapt legger merke til hvor totalt blottet den er for grums og korn. Musikken flyter på silke. Skulle jeg ønske meg noe, måtte det være litt av mikrodynamikken til en Acre K-5xe eller den vanvittige dybden til en Burmester.

Men dette er rent flisespikkeri. For C2300 har noe magisk ved seg, som noen vil kalle musikalitet. Selv tror jeg svaret er forbløffende enkelt: C2300 er rett og slett mindre farget og skjuler ingenting for lytteren. Den gjengir strykere så raffinert og samtidig med en slik umiddelbar, og likevel uanstrengt musikalsk dynamikk, at det føles som om hele anlegget er byttet ut. Cello-opptaket med Misha Maisky som spiller Elégie opus 24 av Gabriel Faure fra 1992, (Decca), gjengis med en sjenerøs klangbunn i instrumentet, med så finmasket tekstur som overflaten på en vaniljekrem. Alt plassert i et nydelig tredimensjonalt rom med fjellstøtt stereoperspektiv.

Standard-liveopptakene fra 1983 og 1984, med Keith Jarrett, Gary Peacock og Jack DeJohnette, revitaliseres med C2300. Noen vil kanskje foretrekke enda varmere klaverklang, men selv kan jeg ikke huske sist en forforsterker gjorde så mye for å få fram hele klangen til en konsertklaver. Man kan snakke om store effektforsterkere og dyre høyttalere, men det som ikke kommer ut av en forforsterker, dukker iallfall ikke opp i høyttalerne.

Sarte vokalopptak som Alison Krøss, både live og i studio, lyder så delikate og fokuserte at det oser ekthet i rommet. Forforsterkeren er samtidig så åpen og detaljert, at man hører ikke bare små klangnyanser som ellers ville drukne i lydbildet, men også omsluttende lyder i rommet. Slike som egentlig ikke skal være der.

Faktisk er det vanskelig å finne noe å sette fingeren på. McIntosh C2300 viser til fulle hvor mye det er å tjene på å velge en seriøst bra forforsterker. Alt er naturligvis et kompromiss, men jeg vil våge påstanden at det er bedre å spare penger på å kjøpe hakket mindre effekt i en forsterker – dersom de ellers er like – og heller bruke de sparte slantene på en bedre forforsterker.

Konklusjon
De lett synlige vakuumrørene setter garantert sitt preg på klangen fra McIntosh 2300. Noe som er utelukkende positivt her, fordi forforsterkeren er den klart mest klangnøytrale forforsterkeren vi har testet, som samtidig klarer å engasjere. Den er så langt fra kjedelig som det går an å komme. Fra full dypbass til diskant er sammenhengen total, den er som en åpen bok hvor hver nyanse i musikken kommer tydelig fram. Legg til at den har flere innganger og muligheter enn de fleste forforsterkere, og McIntosh C2300 framstår som den komplette forforsterker. Rør eller ei.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!