: Lensmate

Utvider horisonten

Utvalget av tilbehør til kompakter er begrenset, men objektivadapterne gir fotografen nye muligheter.

Med en objektivadapter kan man utvide brennvidden til kameraet. Enten får man bredere vidvinkel, eller kraftigere tele. Noen produsenter tilbyr adaptere og vidvinkel- eller teleobjektiver til noen av sine kompaktmodeller, som gjør det mulig å endre 35 mm vidvinkel til for eksempel 25 mm. En betraktelig forbedring for en som trenger mer plass i bildeflaten til eksempelvis landskapsbilder.

Tilpasset populære kameraer
Som regel består slike adaptere av to deler, selve objektivadapteret som bare er et rør man fester på kameraet, og deretter monterer enten en makrolinse, vidvinkel- eller et teleobjektiv på. Men én mulighet er det nesten ingen av kameraprodusentenes adaptere som har, nemlig muligheten til å bruke glassfiltre foran kameraets objektiv. Lensmate lager adaptere for flere kameramodeller, også i to deler, men i tillegg til at man kan montere vidvinkel- eller teleobjektiver på adapterne, finnes det forsatser med gjenger slik at man kan bruke filtre i standardstørrelser på kameraer som eksempelvis Canon Powershot G10 eller Panasonic Lumix LX3 og Leica D-Lux 4.

Aluminium
Lensmates objektivadaptere er laget i aluminium og virker veldig solide, men samtidig lette. Foruten selve adapterringen finnes det en forsatsring for montering av makrolinser, en for teleobjektiv som øker brennvidden fra 140 til 196 mm på en G10, og en filteradapter for filtre på enten 58 eller 72 mm diameter. Mens 58 mm-adapteren ikke gjør det mulig å zoome fullt ut med en G10, kan man bruke hele brennviddeområdet med en 72 mm-adapter. Adapteren til Lumix LX3 har 46 mm filtergjenger.

Filtereffekter
Da kan man også nyttiggjøre seg et UV-filter, polarisasjonsfilter eller andre filtre, som skaper effekter som man ikke like enkelt kan gjøre under postprosessering i programvare. Man må bare huske på å bruke slankere filtre beregnet på digitalkameraer, slik at man unngår vignettering (lystap) i hjørnene når filteret er skrudd på. Adapteren vil dekke deler av den optiske søkeren på en G10, men man bør uansett bruke skjermen. Da ser man også effekten av filteret, og hvilken posisjon polari­sasjonsfilteret er mest effektiv i når man dreier filterets ytterring.

Rimelig
Et sett med Lensmate objektivadapter og filterforsats må kjøpes fra Lensmates egne nettsider og koster 48 dollar pluss frakt. Man kan kjøpe tilpassede filtre og objektivdeksler i tillegg, og sammenlignet med objektivadapterne i plast fra kameraprodusentene selv, er Lensmates alternativ et smartere kjøp. Når man ikke trenger filter, kan man beholde objektivadapteret på for et stødigere tohåndsgrep, eller knipse det av i en fart om nødvendig. En praktisk, nyttig og fremfor alt billig løsning.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.