Search
Generic filters

: Hegel H70

Forsterker med digitale innganger

Hegel har aldri laget en forsterker under 10 000 kroner, før nå. Møt den nye innstegsmodellen, som kan mer enn noen av sine storebrødre. Med innebygd digitalomformer for USB, koaks og optisk grensesnitt, kan den tilføre mange digitale produkter et løft i lydkvalitet. I tillegg låter forsterkeren imponerende bra. Den bevarer det musikalske budskapet på en bedre måte enn vi på forhånd hadde forventet, og 70 watt per kanal er faktisk ikke for lite.

Lyd & Bilde mener

Bassfundament Dynamikk Digitalinnganger + USB
Ikke pre out eller subwooferutgang (men det blåser vi i)
 • 2 x 70 W (8 ohm)
 • Innganger: 3 RCA, 1 XLR,
 • 3 digitale ( USB, koaks, optisk)
 • Ikke platespillerinngang
 • Ikke pre out
 • Ikke hodetelefonutgang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9995 kr

Endelig! En Hegel-forsterker under 10 000-kronersmerket! H70 er en nedskalert versjon av den glimrende H100.
Den integrerte Hegel H70 har i tillegg muligheter ingen andre i prisklassen har – den har nemlig digitalinnganger. Du kan velge mellom koaksial og optisk digitalinngang (bryter på baksiden av forsterkeren), i tillegg til en helt egen USB-inngang.

Fordelen med digitalinnganger er at det kan være en enkel vei til bedre lydkvalitet fra dine digitale komponenter. Dette gjelder spesielt komponenter hvor lydutgangen ikke er spesielt prioritert, som dekoderboks (PVR) og en billig CD-, BD- eller DVD-spiller. Dette fordi alt av lydprosessering i spilleren forbipasseres, og signalet konverteres i stedet i forsterkerens innebygde konverter. Da trenger du heller ikke vanlige stereokabler, det holder med en digitalkabel. Dette kan faktisk være en kostnadsbesparelse.

At lyden faktisk blir bedre, avhenger av at kvaliteten på Hegels innebygde digitalkonverter er bedre enn den som sitter i spilleren.

USB-inngang
USB-inngangen gjør at du kan koble pc-en eller Mac-en til forsterkeren, dermed forbipasseres lydkortet og lydsignalet dekodes i stedet i forsterkerens digitalkonverter. Dette vil i ti av ti tilfeller gi mye bedre lyd enn med lydkortet som sitter i datamaskinen. Bare det å gjøre konverteringen utenfor datamaskinens kabinett vil gjøre underverker med lyden, fordi det er mye elektromagnetisk påvirkning som forringer signalet inne i en datamaskin. I tillegg er Hegel-konverteren sannsynligvis mer gjennomarbeidet hva lydkvalitet angår, enn et vanlig eksternt lydkort av det rimelige slaget.

Balansert XLR
Som sagt er dette muligheter som er svært uvanlig fra seriøse stereoforsterkere til 10 000 kroner. Vi sier likevel som folka på tv-shop: ”Vent! Det er mer!” Hegel H70 har nemlig en stereo XLR-inngang som leder signalet gjennom et fullbalansert inngangstrinn. Dette, i kombinasjon med Hegels patenterte SoundEngine, en krets som overvåker lydsignalet for uregelmessigheter, skal sørge for et lavest mulig støynivå og dermed renest mulig lyd med god dynamikk.

Lydkvaliteten
Av de analoge inngangene låter det bedre med XLR-inngangen fremfor de ubalanserte RCA-kontaktene. Musikken låter litt friere og åpnere, samtidig som bassområdet får mer fundament og tyngde. Men forskjellene er ikke så store som med en del andre forsterkere, fordi de ubalanserte kretsene også låter meget bra.

Sammen med CD-spilleren Hegel CDP4A mkII serverer forsterkeren musikken på en overraskende autoritær og samtidig musikalsk måte gjennom mine høyttalere Anthony Gallo Reference 3.1. Stemmen til Tori Amos kommer klart frem ut i rommet, og de programmerte trommerytmene på sangen ”Caught a Light Sneeze” fra plata ”Boys for Pelé” setter i gang basspumpa med god kontroll. Det er bare 70 watt per kanal, men forsterkeren kan kjøres ganske hardt før den sier ifra. Med andre ord kan man absolutt spille høyt nok for de flestes behov. Også de som liker å ha fest – bare høyttalerne ikke er ekstremt tungdrevne (som Dynaudio Consequence testet et annet sted i dette bladet). Gallo Reference 3.1 har en følsomhet på 88 dB med én watt, som er midt på treet lettdrevent. Og de vekkes fint til liv, og lydbildet flater ikke ut før vi er godt over vorspielnivå.

Leonard Cohans stemme ruver dypt og er samtidig godt fokusert oppover i overtoneområdet. Bassgitaren ligger i bunnen og støtter opp tonene som den største selvfølgelighet, og kantslaget på skarptromma stopper like fort som det starter, med en deilig etterklang. Det er lite som tyder på at dette er en 10 000-kroners-forsterker. Rent kvalitativt synes jeg faktisk den overgår den populære H1 mk4, som kostet 13 000 kroner i sin tid og leverte 125 watt pr kanal. Men den låt altså ikke renere og penere enn H70.

Når vi sammenlikner med en langt dyrere referanse, nærmere bestemt Chapter Précis 250 (kr 75 000), er ikke Hegel H70 like kjapp, og den har slett ikke like stålkontroll i dypbassen. Lydbildet er ikke fullt så stramt og ryddig, og den får ikke frem like mange lag i tonene. Vi kommer tettere innpå musikken med Chapter. Det skulle bare mangle. Det som er imponerende, er at Hegel-forsterkeren aldri er noen nedtur å gå tilbake til.

Digitalinngangene
En god nyhet er at med H70 kan pc-en eller Mac-en nyte mye av den samme lydkvaliteten som en høykvalitets CD-spiller. Inngangen er plug-and-play med Windows, men med Mac OS og Linux må man gå inn i datamaskinens oppsett og velge hvilket lydkort man vil bruke. Velg da USB. Lyden fra USB-inngangen er mye bedre enn du får om du kobler datamaskinen til forsterkeren via minijack til RCA. Sammenliknet med Hegels separate digitalomformer HD10 (kr 8000), er det – ikke overraskende – ganske stor forskjell. Lyden fra H70s innebygde kort er flatere og tammere, og dypbassen kommer ikke like tydelig frem. Det er fristende å sammenlikne med bilde, hvor man har en tv med bekmørkt svartnivå og en med gråere skyggeområder. Kontrastene i bildet kommer ikke like godt frem, og fargegjengivelsen blir blassere. Det samme skjer med lyd. Musikken får færre klangfarger og låter mindre tredimensjonalt, med et mindre klangbilde. Lydkvaliteten kan likevel sammenliknes med den fra en separat USB-DAC til rundt 2000 kroner. Og det å ha den integrert i forsterkeren gjør utseendet mer elegant samtidig som det tar mindre plass.

Den andre inngangen, hvor man kan velge enten koaksial eller optisk kabel, låter også fint, men også her hører man klart forskjell fra HD10. Det er imidlertid fordi HD10 er en ekstremt bra konverter, og ikke fordi den som er innebygd i H70 er dårlig. Det er den ikke. Enhver billig DVD- eller BD-spiller får et løft i lydkvaliteten, det samme får Logitech Squeezebox eller kabel-tv-dekoderen.

Konklusjon
H70 er Hegels hittil rimeligste forsterker. Likevel har den innebygd digitalomformer for USB, koaks og optisk grensesnitt, og kan dermed tilføre mange digitale produkter et løft i lydkvalitet. I tillegg låter forsterkeren imponerende bra. Den bevarer det musikalske budskapet på en bedre måte enn vi på forhånd hadde forventet, og 70 watt per kanal er faktisk ikke for lite. Forsterkeren kan spille høyt med god kontroll, om høyttalerne ikke er spesielt tungdrevne. Det er god tyngde i bassen, samtidig som oppløsningen i toppen er imponerende. Enten det er kompakthøyttalere eller litt store gulvhøyttalere, gjør H70 jobben. Klangsignaturen er nøytral, med en litt fyldig nedre mellomtone (grunntoneområdet til mannsstemmer). Dette gjør at musikken aldri låter hardt og skarpt, samtidig som attakket er kjapt nok til at det aldri flyter ut.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.

  Nå kan du laste ned Disney+

  Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
  for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den!   
  Les mer her >>
  close-link