: Epson Stylus Pro 3880

Proffkvalitet i A2-format

La deg ikke lure av utseendet. Dette er en fullblods fotoskriver i A3-størrelse med utskrifter i A2-format.

Lyd & Bilde mener

Nydelige fargetoner Fantastiske kontrast Høy oppløsning Stort utvalg av papir Bra Justeringsmuligheter
Litt kranglete arkmating Mangler FireWire- kontakt Blekkskifte tar lang tid
 • 9 x 80 ml blekkpatroner
 • 8-fargers skrivehode
 • 3,5 pl dråpestørrelse
 • 2880 x 1440 ppt oppløsning
 • A2 – 42 x 59,4 cm
 • USB 2.0 High-Speed/ethernet
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 13995 kr

De proffeste fotografene skriver ut sine bilder på svære proffskrivere til flere hundre tusen kroner. I 64-tommers bredde, om nødvendig. Men det er ikke ofte man trenger så store utskrifter, derfor er fotoskrivere med 44 eller 24 tommers utskriftsbredde mer utbredt. Ulempen med slike skrivere er størrelse, pris og driftskostnader. En mellomting mellom de store proffskriverne og A3-skriverne for forbrukermarkedet, er A2-skriverne, som kombinerer muligheten for store utskrifter med lavere driftskostnader.

Epson Stylus Pro 3880 er arvtageren til den beste skriveren vi har testet: Stylus Pro 3800. Med denne får man utskrifter i A2-format som er fire ganger arealet til et A4-ark. Uten at selve skriveren tar mer plass enn en A3-skriver. Stylus Pro 3880 bruker hele ni 80 ml blekkpatroner, med fjerde generasjon av Epsons UltraChrome K3 med Vivid Magenta pigmentert blekk i tillegg. Lik A3-skriveren Stylus Photo 2880, som også har en Vivid Magenta blekkpatron. Hensikten er å få frem en enda bredere fargepalett enn vanlig (gamut), og Pro 3880 har ikke bare større gamut i retning rødt, men ifølge Epson er det forbedringer i omfanget av fargepaletten i alle fargenyanser. Noe man blant annet skal kunne se i finere tonalitet og fargegraderinger på for eksempel portrettbilder.Skriveren kan jobbe med en oppløsning på 2880 x 1440 punkter per tomme, og veksler automatisk mellom to patroner med sort blekk – et matt blekk og et glossy blekk – for sort-hvitt eller andre utskrifter etter som man velger papirtype i skriveroppsettet. For eksempel matt, kunstpapir eller papir med varierende tykkelse og/eller blank overflate. Blekkbytte tar fra et halvt minutt opptil et par minutter, og forbruker mellom 1,5 og 4,5 ml blekk under patronbytte, avhengig av hvilken vei skriveren bytter.

Hver blekkpatron på 80 ml til Pro 3880 koster om lag 550 kroner inkl. mva. Til sammenligning koster 350 ml blekkpatroner til Epsons 24-tommers Stylus Pro 7900 1300 kroner stykket, mens 110 ml blekkpatroner til A3-skriveren Pro 4880 koster omtrent det samme som blekk til Pro 3880.

Fargeprofiler
Som alle Epsons proffskrivere, har Pro 3880 om­fattende innstillingsmuligheter for optimalisering av fargebalanse, og har 12 medfølgende fargeprofiler (i Mac OS X) for de ulike papirtypene skriveren kan benytte. Tonaliteten på sort-hvitt-utskrifter kan man skreddersy trinnløst, og justere kontrast, lys og optisk tetthet på opptil 1,5 mm tykt papir. Man kan velge blant flere typer fotopapir, men de tykkeste som for eksempel Canvas, Posterboard og Ultrasmooth Fine Art – matt, syrefritt bomullsbasert papir – må mates manuelt og flatt i skriveren.

Høy fotokvalitet
Det viktigste er forbedret på Pro 3880, men hastigheten er ikke nevneverdig forbedret. En 16-bits A2-utskrift i 2880dpi og i farger tok nesten 12 minutter. Deretter må man regne med 20–30 minutter før utskriften har fullstendig fargeekthet. Men da ser det ikke verst ut. En A2-utskrift i høyeste utskriftskvalitet av en flerfarget blomsterbukett tatt i mykt dagslys, ble rett og slett fantastisk levendegjort selv på Epsons standard papirkvalitet.

Forskjellene i oppløsning mellom 1440 og 2880 dpi er knapt synlig, og lager man utskriftene i 1440 dpi slipper man unna med fire–fem minutters utskriftstid. Fargemetningen er synlig bedre enn noen annen skriver vi har testet. Fargegraderinger i hudtoner og blomsterbuketten hadde ikke antydning til det svake, lyserøde fargestikket mange fotoskrivere ikke klarer å bli kvitt.Hvis man velger å justere fargebalansen i skriveroppsettet, kan man tilpasse fargegraderinger, lys og kontrast med stor presisjon, til man får det resultatet man er ute etter.

Skriverens kontrastomfang og graderinger av gråskalaen er ikke uventet svært høyt. På vår testutskrift viste den over 90 prosent, noe som også gir enda sortere sort. Pro 3880 ga ingen bronseringseffekt på sort-hvitt-utskrifter, så fotografer trenger ikke rive seg i håret over svake bruntoner på sine dyrebare sort-hvitt-utskrifter. Detaljer er fremragende godt bevart, også i mørke partier på utskriftene, og bidrar til utskriftenes skarphet og oppløsning.

Konklusjon
Epson Stylus Pro 3880 er den beste fotoskriveren vi har testet. Den er kompakt, enkel å bruke og har likevel omfattende innstillingsmuligheter som gir fotografen full kontroll over resultatet. Skriveren, som er like stor som en A-3-skriver, er like god på krevende fargeutskrifter som på sort-hvitt. Viderekomne fotografer og proffer vil kunne lage papirutskrifter i opptil A2-størrelse med en bildekvalitet ingen A3-skrivere vi har sett er i nærheten av.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.