Videostandarden HEVC vedtatt

Snart er det fritt frem for strømming av 4K video til TV, mobil og nettbrett!
Annonse
Annonse
forfatter

Medlemmene i den internasjonale kringkastingsorganisasjonen ITU ble fredag enige om hvordan fremtidens videokomprimeringsstandard skal se ut.

ITU H.265, eller High Efficiency Video Encoding (HEVC), er dobbelt så effektiv som dagens H.264 standard, og kan dermed overføre video i tilsvarende kvalitet med halvert båndbredde.
h_265_hevc

H.264 var i seg selv ett stort steg framover da den ble lansert, og formatet ble svært populært etter at Apple innførte det som standard i sine produkter. Siden iPad ble lansert har andelen H.264-kodet video økt fra fra 10 til hele 84 prosent.

Den nye standarden skal gjøre det mulig å strømme HD-video til mobile enheter også når man ikke har tilgang til vanlig bredbånd. For hjemmebrukerne vil det bety enda bedre bildekvalitet på video man strømmer fra internett.

Samtidig åpner HEVC for å kunne strømme video i Ultra HD-oppløsning uten å behøve mer enn 20-30 Mbps båndbredde. Det er en kjærkommen nyhet med tanke på de nye 4K-TVene og projektorene, som foreløpig mangler et fysisk format som støtter den høye oppløsningen.

Annonse

Produkter er allerede lansert som drar nytte av den nye standarden: Bl.a Samsung har kunngjort at deres nye TV-er for 2013 vil støtte HEVC. Det vil imidlertid ta en stund til før det finnes hardware-løsninger som kan spille inn video i HEVC-formatet.

www.itu.int

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Samsung Galaxy S21 5G er mobilen du bør kjøpe hvis du vil ha mest igjen for pengene.
Samsung Galaxy S21+ er en glimrende mobil som er vanskelig å elske.
Samsung Galaxy S21 Ultra er mobilmarkedets råeste monstermobil som gjør opp for fortidens synder.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Motorola Moto G30 kommer med 64 Mp kamera og 90 Hz skjerm.
Lesebrett for fargerike illustrasjoner.
Galaxy A52 og Galaxy A72 får 90 Hz, mens skjermen på Galaxy A52 5G kommer helt opp til 120 Hz.
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.