Search
Generic filters

Videostandarden HEVC vedtatt

Snart er det fritt frem for strømming av 4K video til TV, mobil og nettbrett!

Medlemmene i den internasjonale kringkastingsorganisasjonen ITU ble fredag enige om hvordan fremtidens videokomprimeringsstandard skal se ut.

ITU H.265, eller High Efficiency Video Encoding (HEVC), er dobbelt så effektiv som dagens H.264 standard, og kan dermed overføre video i tilsvarende kvalitet med halvert båndbredde.
h_265_hevc

H.264 var i seg selv ett stort steg framover da den ble lansert, og formatet ble svært populært etter at Apple innførte det som standard i sine produkter. Siden iPad ble lansert har andelen H.264-kodet video økt fra fra 10 til hele 84 prosent.

Den nye standarden skal gjøre det mulig å strømme HD-video til mobile enheter også når man ikke har tilgang til vanlig bredbånd. For hjemmebrukerne vil det bety enda bedre bildekvalitet på video man strømmer fra internett.

Samtidig åpner HEVC for å kunne strømme video i Ultra HD-oppløsning uten å behøve mer enn 20-30 Mbps båndbredde. Det er en kjærkommen nyhet med tanke på de nye 4K-TVene og projektorene, som foreløpig mangler et fysisk format som støtter den høye oppløsningen.

Produkter er allerede lansert som drar nytte av den nye standarden: Bl.a Samsung har kunngjort at deres nye TV-er for 2013 vil støtte HEVC. Det vil imidlertid ta en stund til før det finnes hardware-løsninger som kan spille inn video i HEVC-formatet.

www.itu.int

 

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.