TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Videostandarden HEVC vedtatt

Snart er det fritt frem for strømming av 4K video til TV, mobil og nettbrett!

Medlemmene i den internasjonale kringkastingsorganisasjonen ITU ble fredag enige om hvordan fremtidens videokomprimeringsstandard skal se ut.

ITU H.265, eller High Efficiency Video Encoding (HEVC), er dobbelt så effektiv som dagens H.264 standard, og kan dermed overføre video i tilsvarende kvalitet med halvert båndbredde.
h_265_hevc

H.264 var i seg selv ett stort steg framover da den ble lansert, og formatet ble svært populært etter at Apple innførte det som standard i sine produkter. Siden iPad ble lansert har andelen H.264-kodet video økt fra fra 10 til hele 84 prosent.

Den nye standarden skal gjøre det mulig å strømme HD-video til mobile enheter også når man ikke har tilgang til vanlig bredbånd. For hjemmebrukerne vil det bety enda bedre bildekvalitet på video man strømmer fra internett.

Samtidig åpner HEVC for å kunne strømme video i Ultra HD-oppløsning uten å behøve mer enn 20-30 Mbps båndbredde. Det er en kjærkommen nyhet med tanke på de nye 4K-TVene og projektorene, som foreløpig mangler et fysisk format som støtter den høye oppløsningen.

Produkter er allerede lansert som drar nytte av den nye standarden: Bl.a Samsung har kunngjort at deres nye TV-er for 2013 vil støtte HEVC. Det vil imidlertid ta en stund til før det finnes hardware-løsninger som kan spille inn video i HEVC-formatet.

www.itu.int

 

Legg igjen en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.