TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Sony dropper Vaio, 5000 ansatte må gå

Omstrukturering etter flere år med milliardtap.

Så er det slutt: Sony går ut av pc-markedet, og utgangen går ikke stille for seg. Etter 17 år med de elegante små Vaio-computerne har firmaet nå kastet inn håndkleet i ringen, og vil innen sommeren stanse produksjonen av Windows-baserte maskiner. Sony vil i stedet konsentrere seg om å lage Android-baserte nettbrett mobiler.

Kunngjøringen kom i en pressemelding sent onsdag, og begrunnes med store forandringer i datamarkedet. PC-markedet er ikke den gullgruven den engang var, og Sony er ikke den første produsenten som merker tilbakegangen for den traditionelle pc-en. Selveste IBM solgte for flere år siden sin pc-divisjon til kinesiske Lenovo.

Vaio-navnet består

Selv om Sony nå sier farvel til pc’en betyr det ikke umiddelbart slutten for Vaio-merket. Investeringsselskapet Japan Industrial Partners har inngått en avtale om å overta navnerettighetene til Vaio. Det vil bli stiftet et nytt selskab som får hovedsete i Nagano, hvor Sonys PC-divisjon i dag holder til. Det forventes at mellom 250 og 300 Sony-medarbeidere følger med over i det nye selskapet.

Handelen skal være avsluttet innen 1. juli.

Tv-divisjonen skilles ut i datterselskap
BRAVIA-X9-von-Sony_03

Heller ikke Sonys høyt profilerte tv-divisjon får være i fred når den japanske giganten skal stramme inn livremmen. Den skal imidlertid ikke selges til fremmede, men skilles ut i et separat datterselskap. Manøveren kan minne mye om den Philips gjorde med sin tv-produksjon for noen år siden gjennom selskapet TP Vision.

Der skal i alt fyres 5.000 medarbejdere i Sony. 1.500 af fyringerne sker i Japan, imens 3.500 ansatte i resten af verden må se sig om efter andet arbejde.

Nedskjæringerne kommer som resulatet av en omfattende omstruktureringsplan iverksatt av selskapets toppsjef, Kazuo Hirai. Hirai har allerede måttet si farvel til 10.000 Sony-ansatte. Hirais plan har vært å målrette firmaets fokus mot mobile enhedtr, spill og bildeprodukter.

 

6,2 milliarder i underskudd
Og Sony har behov for å kutte kostnader: Selskapet forespeiler et underskudd på 6,2 milliarder kroner for perioden mars 2013 til mars 2014, mot et budsjettert overskudd på 2 milliarder. 2013 blir dermed det tiende året på rad hvor regnskapet ender i rødt.

 

Steve Jobs ville have MacOS på Vaio
Vaio-computerne har kanskje ikke vært noen gullkantet forretning for Sony, men de har høstet ros for lekker og gjennomført pc-hardware. Faktisk så lekker at Steve Jobs i 2001 avsluttet en golfmatch med Sonys toppledere ved å overrekke dem en Vaio-pc som kjørte Mac OS, som et frieri til samarbeid.

Historien stammer fra den japanske journalisten Nobuyuki Hayashi, som har den fra Sonys tidligere president Kunitake Ando. Steve Jobs hadde på det tidspunktet utelukket Mac-kloner, men han beundret Vaio så mye «at han var villig til å gjøre et unntak.» Kurtiseringen var dog forgjeves, og forhandlingerne om å selge Vaio’er med Apple operativsystem løp ut i sanden.

vaio-mac-os-x

Kilder: Bloomberg, The Verge

Legg igjen en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.