TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Sony dropper Vaio, 5000 ansatte må gå

Omstrukturering etter flere år med milliardtap.

forfatter
Publisert 06.02.14 - 13:45

Så er det slutt: Sony går ut av pc-markedet, og utgangen går ikke stille for seg. Etter 17 år med de elegante små Vaio-computerne har firmaet nå kastet inn håndkleet i ringen, og vil innen sommeren stanse produksjonen av Windows-baserte maskiner. Sony vil i stedet konsentrere seg om å lage Android-baserte nettbrett mobiler.

Kunngjøringen kom i en pressemelding sent onsdag, og begrunnes med store forandringer i datamarkedet. PC-markedet er ikke den gullgruven den engang var, og Sony er ikke den første produsenten som merker tilbakegangen for den traditionelle pc-en. Selveste IBM solgte for flere år siden sin pc-divisjon til kinesiske Lenovo.

Vaio-navnet består

Selv om Sony nå sier farvel til pc’en betyr det ikke umiddelbart slutten for Vaio-merket. Investeringsselskapet Japan Industrial Partners har inngått en avtale om å overta navnerettighetene til Vaio. Det vil bli stiftet et nytt selskab som får hovedsete i Nagano, hvor Sonys PC-divisjon i dag holder til. Det forventes at mellom 250 og 300 Sony-medarbeidere følger med over i det nye selskapet.

Handelen skal være avsluttet innen 1. juli.

Tv-divisjonen skilles ut i datterselskap
BRAVIA-X9-von-Sony_03

Heller ikke Sonys høyt profilerte tv-divisjon får være i fred når den japanske giganten skal stramme inn livremmen. Den skal imidlertid ikke selges til fremmede, men skilles ut i et separat datterselskap. Manøveren kan minne mye om den Philips gjorde med sin tv-produksjon for noen år siden gjennom selskapet TP Vision.

Der skal i alt fyres 5.000 medarbejdere i Sony. 1.500 af fyringerne sker i Japan, imens 3.500 ansatte i resten af verden må se sig om efter andet arbejde.

Nedskjæringerne kommer som resulatet av en omfattende omstruktureringsplan iverksatt av selskapets toppsjef, Kazuo Hirai. Hirai har allerede måttet si farvel til 10.000 Sony-ansatte. Hirais plan har vært å målrette firmaets fokus mot mobile enhedtr, spill og bildeprodukter.

 

6,2 milliarder i underskudd
Og Sony har behov for å kutte kostnader: Selskapet forespeiler et underskudd på 6,2 milliarder kroner for perioden mars 2013 til mars 2014, mot et budsjettert overskudd på 2 milliarder. 2013 blir dermed det tiende året på rad hvor regnskapet ender i rødt.

 

Steve Jobs ville have MacOS på Vaio
Vaio-computerne har kanskje ikke vært noen gullkantet forretning for Sony, men de har høstet ros for lekker og gjennomført pc-hardware. Faktisk så lekker at Steve Jobs i 2001 avsluttet en golfmatch med Sonys toppledere ved å overrekke dem en Vaio-pc som kjørte Mac OS, som et frieri til samarbeid.

Historien stammer fra den japanske journalisten Nobuyuki Hayashi, som har den fra Sonys tidligere president Kunitake Ando. Steve Jobs hadde på det tidspunktet utelukket Mac-kloner, men han beundret Vaio så mye «at han var villig til å gjøre et unntak.» Kurtiseringen var dog forgjeves, og forhandlingerne om å selge Vaio’er med Apple operativsystem løp ut i sanden.

vaio-mac-os-x

Kilder: Bloomberg, The Verge

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Mesterklasse fra Panasonic Panasonics beste OLED-TV er tilbake i full vigør, og nå kan den endelig leveres i stort format! LZ2000E gir rett og slett en strålende bildeopplevelse.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Følg Lyd & Bilde